Foto check service

Spots verwijderen in enkele stappen

Elke camera wordt wel eens vies, of het nou stof op de sensor is, een vingerafdruk of een pluisje op de lens. Deze foutjes zie je niet zo goed op het schermpje of door de zoeker van jouw camera, maar straks op een grote print natuurlijk wel. Het zou zonde zijn als je jouw print binnen krijgt en opmerkt dat er een sensorvlek op zit. In dit artikel lees je hoe je spots in enkele stappen zelf kunt verwijderen.

Spots verwijderen met Lightroom 

Het kan zo zijn dat je bij het controleren van jouw foto een stofje of een vingerafdruk hebt gevonden.  Een minuscuul vlekje op je scherm wordt flink vergroot op een groot formaat fotoprint en kan daardoor duidelijk zichtbaar zijn, deze kleine ‘foutjes’ mogen natuurlijk niet jouw afdruk verpesten. Gelukkig kan je deze eenvoudig wegpoetsen, zodat je voorkomt dat de aandacht naar deze fouten gaat.

Hierboven heb je al gelezen over hoe we de foto op 100% inzoomen om te controleren op foutjes. De functie Spot Healing Brush gebruik je ook voor het verwijderen van spots. Op deze manier voorkom je dat je kleine vlekjes over het hoofd ziet en die later tegenkomt op je afdruk. We raden je aan om de foto van links boven naar rechtsonder te scannen op vlekjes. Lightroom heeft een handige tool om vlekjes op te lossen, namelijk de ‘spot-healing’ tool. Deze tool zoekt een soortgelijk stukje van je foto, matcht deze met de spot en corrigeert de belichting. Meestal wordt de spot zo netjes weggewerkt dat je er niks meer van terug ziet.

spots verwijderen met Lightroom In de bovenstaande afbeelding zie je hoe je met Lightroom de Spot Healing Brush kan gebruiken[/caption]

   Stappenplan Spot Healing Brush Lightroom

  1. Open de foto in Lightroom
  2. Klik op het rondje met pijltje rechts van de Crop-Tool
  3. Vervolgens klik je op een spot, Lighroom zal een geschikte achtergrond vinden
  4. En daarna klik je weer op de ‘Spot Healing Tool’ om de correcties op te slaan en ga verder met de rest van je nabewerkingen of sla de foto op.

Hopelijk hebben deze tips jou hebben geholpen om jouw foto nog beter te maken zodat hij overeenkomt met het exacte moment toen je de foto hebt genomen. Je wilt namelijk dat je het moment precies ervaart zoals je deze hebt beleefd en met een fotoprint kan je dit gevoel nog elke dag ervaren.

Ben je benieuwd naar alle tips om je foto’s klaar te maken voor jouw beste fotoprint ooit? Lees de voorgaande tips hier!