5 fotografietips van Frank Doorhof

5 fotografietips van Frank Doorhof

Wij van Xpozer willen mensen helpen om hun foto van hun computer te halen en in hun leven te brengen als fotoprint aan de muur.

Als je een foto wil afdrukken wil je natuurlijk dat jouw foto er zo mooi mogelijk uit ziet. Om deze reden hebben we onze Xpozer ambassadeurs gevraagd wat hun top 5 fotografietips zijn, zodat je nog mooiere foto’s kan maken. In dit artikel worden de 5 tips van Frank Doorhof met jou gedeeld.

De fotografietips van Frank:

1. Leer je model kennen

Het is absoluut mogelijk om een goede foto te maken als je meteen begint met fotograferen als je model binnenkomt,  maar het wordt een stuk makkelijk als je al een beetje bekend bent met elkaar. Dit geldt trouwens niet alleen voor modelfotografie maar ook voor straat fotografie, huwelijken etc.  Neem de tijd om elkaar te leren kennen (en dat kan echt wel binnen 5-10 minuten) en je zal zien dat je niet alleen betere foto’s maakt maar ook nog eens naar huis gaat met fantastische verhalen.

We hebben zelf regelmatig meegemaakt bij reizen dat de mensen met wie ik sprak ons daarna meenamen naar plekken die we anders nooit gevonden hadden, of net wat meer expressie gaven voor de camera. Het helpt echt!

2. Leer je theorie

Het klinkt saai… theorie.
Maar geloof me, als je snapt hoe licht werkt en wat bijvoorbeeld een “schaduwverloop” en “omgekeerde kwadraten wet” is, dan maakt dit je werk een stuk makkelijker. Dit is met name handig als er iets misgaat, je kan dan met de kennis die je hebt snel omschakelen naar een alternatieve oplossing.

3. Don’t Bitch but Switch

Deze tip heeft ook te maken met tip 2.
Het zal heel vaak gebeuren dat je in een situatie terecht komt waar alles niet helemaal gaat zoals jij wil. Dat de apparatuur niet werkt/niet aanwezig is, licht situaties die anders zijn etc. etc. etc. Je kan daar moeilijk over doen en gaan mopperen, maar je kan ook gewoon denken “aaargh, maar dit lossen we op”. Doe daar niet stoer over, maar laat je klant merken dat JIJ in controle bent en niet de omgeving. Dit maakt je niet alleen een fijner persoon om mee te werken maar ook een betere fotograaf die teruggevraagd wordt. Niemand houdt van iemand die alleen maar loopt te mopperen. En vaak weten opdrachtgevers amper wat van fotografie dus waar jij “niet mee kan werken” is voor hun toch exact wat ze wilde.

4. Beloof niet teveel, lever meer

Dit geldt eigenlijk voor alle ondernemers. Beloof geen gouden bergen als je een dal kan leveren, maar beloof gewoon iets waarvan je zeker weet dat je het kan en geef de klant meer dan dat.

4b. Wees niet bang om een collega in te schakelen

Vaak word dit gezien als een no-go “Ik ben toch niet gek dat ik opdrachten weggeef?” maar bekijk het vanuit een ander standpunt. Als je heel goed bent in fashion maar niets weet van bedrijfsfotografie en je klant vraagt je erom, zeg dan gewoon eerlijk dat je dat niet goed kan. Zeg dan dat je een collega hebt die het wel kan en dat je die kan inschakelen. Vraag natuurlijk wel iemand die je vertrouwd en die de gunst ook terug wil geven. Op deze manier blijft de klant toch bij jou en loop je geen risico dat hij/zij een andere fotograaf vindt die op alle vlakken beter is

5. Alles is business… maar ook weer niet

Het klinkt dubbel maar het is wel de waarheid.
Begrijp me goed, ik ben gek op mijn werk, ik werk eigenlijk geen dag in mijn leven, maar we moeten wel eten. Doe dus niet teveel gratis werk. Als je wel je iets gratis wilt doet, denk dan altijd: “heb ik er wat aan?”, “Brengt het me verder?” en doe het soms gewoon voor het gevoel dat het je geeft, is het belangrijk voor je? (denk bijvoorbeeld aan Help portrait of Now I Lay me Down to Sleep, een goed doel etc.)

5b. Kijk jezelf altijd aan in de spiegel

Als een bedrijf in JOU investeert met opdrachten, of sponsoring, of iets anders. Zorg er dan voor dat je de kantjes er niet vanaf loopt omdat het toch wel goed genoeg is, denk aan punt 4. Het is bij Frank al verschillende keren gebeurt dat door de voorbereiding van de klant een opdracht niet helemaal liep zoals gepland. Absoluut niet Frank’s schuld (de klant gaf dit zelf ook aan en heeft ook direct betaald) je kan dan natuurlijk denken “het geld is binnen” maar….. waarom niet gewoon aanbieden de opdracht opnieuw te doen zonder betaling of met een enorme korting. Het kost je misschien tijd maar je hebt een klant voor het leven.

Frank Doorhof

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips en ga jij ze misschien ook wel gebruiken in de praktijk!

Ben je benieuwd naar alle tips om je foto’s klaar te maken voor jouw beste fotoprint ooit? Lees de voorgaande tips hier.

Wil jij meer lezen over onze ambassadeurs? Inspirerende fotografieverhalen? Of de mooiste fotografiebestemmingen in de wereld? Ons boek Amazing Photography zit boordevol mooie verhalen van de beste fotografen over de wereld. We hebben een beperkte oplage van Amazing Photography die je GRATIS kunt bestellen! Ga snel naar amazingphotographybook.com en claim jouw boek.