Belangrijk! Wat je allemaal moet controleren bij dierfotografie?

Belangrijk! Wat moet je allemaal controleren bij dierfotografie?

Honden, leeuwen, bisons, eekhoorns, vogels, eenhoorns of alpaca’s… De fotografie van dieren en mensen kan erg op elkaar lijken, maar kan ook nog wel eens flink verschillen in de kleine dingetjes. En bij elke foto zijn de kleine dingen belangrijk voor het uniek maken van de foto. En daarom is het belangrijk dat jij weet op welke kleine dingen je moet letten bij dierfotografie zodat jij de foto maakt die jij in je hoofd hebt en hem later super mooi op een print in je huis kan ophangen! In dit artikel wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het fotograferen van dieren, zodat jouw foto straks perfect aan jouw muur hangt.

Zijn de juiste punten scherp?

Dierfotografie lijkt veel op portretfotografie en sportfotografie. Het scherpstelpunt in het ideale geval is vaak hetzelfde, namelijk het oog. Dit is namelijk het eerste punt waar een mens naar kijkt. Het is het belangrijkste punt van het onderwerp, ogen trekken je namelijk echt de foto in, ze laten je de foto voelen. Een voorbeeld hiervan is de prachtige foto hieronder van Adri de Visser.

Dieren in beweging fotograferen

Wat scherp is in een foto, is een persoonlijke keuze en ligt ook aan het doel dat jij met jouw foto hebt. Bewegingsonscherpte kan er namelijk voor zorgen dat je snelheid in de foto laat zien. Bewegingsonscherpte kan ook een artistiek effect aan je foto geven en de foto daardoor spannender maken.

Bij een bewegend dier is het lastig om scherp te stellen op het juiste punt. Er is een grote kans dat je bij veel foto’s net naast de roos schiet. De foto is bijvoorbeeld net niet scherp op het juiste punt of er is bewegingsonscherpte terwijl je de beweging wil bevriezen. Dit is ook waarom camera’s met een hele snelle burst modus en een snelle autofocus erg geschikt zijn voor het fotograferen van dieren en sport(somsschieten deze camera’s wel 20 foto’s in één seconde). Daarnaast is het ook belangrijk dat de sluitertijd op dat moment snel genoeg is.

Als je een dier in beweging fotografeert en je wil graag dat het dier helemaal scherp is, zoals het paard hieronder, is het belangrijk dat je controleert of de benen of de vleugels scherp zijn. Als de sluitertijd niet snel genoeg was tijdens het fotograferen, kan het zo zijn dat de vleugels of benen van het dier zo snel bewegen dat ze niet scherp zijn. Ook kunnen delen onscherp zijn doordat er een te kleine scherptediepte is. Delen van het dier die een andere afstand hebben tot de lens dan het scherpstelpunt, zijn dat niet scherp. Wanneer je dat ziet kun je proberen te fotograferen met een kleinere diafragma-opening, dus een hoger F-getal.

Wanneer je het hele dier scherp had gewild zou het jammer zijn als je hier pas achterkomt wanneer je de foto thuis als print ziet, daarom is het goed om dit altijd te controleren.

Bekijk de foto op 100% grootte

Een handige manierom te controleren of de ogen en benen (of vleugels) scherp zijn is de foto bekijken op 100%. Met deze methode kan je ook je foto het beste bekijken op foutjes. 

Om je foto op 100% grootte te bekijken doe je het volgende:

  1.  Open de foto in Lightroom, en klik op ctrl/cmd + Z. Dit zorgt ervoor dat jouw foto 100% wordt opgeblazen.
  2. Als je het nog niet hebt gedaan is het handig om de foto op deze manier van links boven naar rechts onder langs te lopen, zodat je deze gelijk controleert op spots. 

Wil je nog even nalezen hoe je spots verwijderd? Ga naar het Xpozer Expert Tips artikel over Spot healing.

Hopenlijk hebben deze tips jou geholpen om jouw foto nog beter te maken. Je wil namelijk dat je het moment precies ervaart zoals je dit hebt beleefd en dat je fotoprint er optimaal uit ziet.

Ben je benieuwd naar alle tips om je foto’s klaar te maken voor jouw beste fotoprint ooit? Lees de andere tips hier!

Mocht je meer willen weten kan je voor 14 dagen gratis toegang krijgen tot de e-course “van foto tot fotoprint” twv €79,-

Foto: Adri de Visser & Lisa Kiburg