Wat is het beste materiaal om je foto’s op te printen?

Dus jij bent op zoek naar het beste materiaal om je mooie foto’s op te printen? Je foto printen en aan de muur hangen, daar zijn we gek op! Tijdens je zoektocht kom je waarschijnlijk een hoop verschillende materialen tegen en na een poosje zie je de bomen door het bos niet meer. Wat een verschillen in kwaliteit en prijs! Wij helpen je de juiste keuze te maken. We vergelijken de bekendste materialen met elkaar, en geven je een eerlijk beeld van de mogelijkheden en eindresultaten.

Deze keuzes ga je maken

Over het algemeen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuzes voor een printmateriaal. De belangrijkste zetten we hier op een rijtje:

  • Glimmend of mat – Een glimmend materiaal werkt niet in alle ruimtes. Of het werkt, is afhankelijk van de hoeveelheid direct licht in de ruimte. Matte foto’s kunnen in alle ruimtes, omdat je geen last hebt van reflecties.
  • Zwaar en dik of licht en dun – Zoek je een materiaal met robuust, stoer uiterlijk, of ben je meer van strak en lekker lichtgewicht?
  • Prijs – Prijzen gaan van een paar euro voor een klein canvas, tot honderden euro’s voor een print op aluminium. Er zijn grote verschillen in prijs/kwaliteitverhoudingen. Duurder is niet altijd beter. Goedkoper is niet altijd van mindere kwaliteit.
  • Printkwaliteit – Maak gebruik van al die megapixels die je camera aankan.

Welke materialen zijn er?

Er zijn veel verschillende materialen waarop je kunt printen. Zelfs printen op hout is één van de mogelijkheden! We vergelijken hier de meestgekozen en meestbesproken materialen met elkaar. Dat zijn canvas, Xpozer, metaal (aluminium, dibond) en acryl. We hebben de voor- en nadelen onderzocht en geven je hier al onze bevindingen in een lijstje.

Wat zijn de verschillen tussen fotoprints op canvas, Xpozer, metaal en acryl?

Laten we bij het begin beginnen, en even uitleggen wat voor materialen dit precies zijn. De voor- en nadelen van alle materialen noemen we ook.

Direct naar alles over printen op canvas

Direct naar alles over printen op metaal

Direct naar alles over printen op Xpozer

Direct naar alles over printen op acrylic

Jouw foto’s printen op canvas?

Canvas is perfect om op te schilderen

Canvas is de naam van een type stof, en betekende ooit ‘gemaakt van hennep’. De term werd al in de 14e eeuw gebruikt in de kunstwereld. Tegenwoordig wordt canvas vaak gemaakt van linnen of katoen, gemixt met polyvinyl chloride (PVC). De canvas stof werd over een houten frame gespannen en op het doek werd geschilderd, voornamelijk met olieverf. Je had niet per se een lijst nodig om het canvas aan te kleden. De zijkanten werden ook wel meegeschilderd. Het was ooit een goedkoper alternatief voor de houten panelen waarop werd geschilderd. Canvas wordt nog steeds door schilders gebruikt.

Is canvas een goed materiaal om een foto op te printen?

Canvas is van origine dus een materiaal om op te schilderen, maar wordt nu veel gebruikt om foto’s op te printen. Laten we eens kijken wat de voor- en nadelen van het materiaal zijn.

➕ Canvas is goedkoper dan de meeste andere materialen.

➕ Het lichte gewicht maakt het gemakkelijk op te hangen.

➕ Canvas is 3D, en de foto gaat over de randen. Sommigen houden ervan, al vinden sommigen het zonde dat een deel van de foto niet goed te zien is.

➖ Canvas heeft een doekstructuur, waardoor je foto eigenlijk nooit scherp geprint kan worden.

➖ Een print op canvas kan niet opgerold worden om gemakkelijk op te bergen.

➖ Canvas kan deuken, krassen en rimpels vertonen als je het niet héél voorzichtig opbergt.

➖ Je krijgt er vaak geen middelen bij om de foto op te hangen.

Jouw foto’s printen op metaal? (vaak aluminium of dibond genoemd)

Waarom zou je jouw foto’s printen op metaal?

Het gebruikte metaal voor fotoprints is meestal een hard en zwaar materiaal, vergeleken met de andere materiaal-opties. Het is vaak een gecoate aluminium plaat. Het is vrij dik, om buigen of vouwen tegen te gaan. De print is vaak net niet helemaal glad. Het heeft soms zelfs echt een bobbelig oppervlak. Dit zie je vooral goed als er direct licht op valt. Voor ons perfectionisten is het niet echt een ideaal materiaal voor onze perfect scherpe foto’s. Dibond bestaat uit twee lagen dun metaal, met ertussen kunststof.

➕ Aluminium of dibond is sterk, al kunnen er gemakkelijk krassen in de fotoprint ontstaan.

➕ De prints passen in een industriële woonstijl, door de robuustheid van het materiaal.

➕ Prints op metaal kun je vaak met verschillende soorten ophangsystemen kiezen.

➖ De ophangsystemen verschillen in prijs, en die prijs is vaak niet opgenomen in de prijs van de print. Het is dus wat meer uitzoekwerk om het totaalbedrag te achterhalen.

➖ Fotoprints op metaal zijn duurder dan foto’s op de meeste andere materialen.

➖ De prints kunnen niet compact opgeborgen worden als ze even niet aan de muur hangen.

➖ Fotoprints op metaal zijn vaak erg zwaar, waardoor ze lastiger op te hangen zijn.

Jouw foto’s printen op Xpozer?

Wat is Xpozer?

Xpozer is een nieuwer product, maar wordt steeds bekender en geliefder. Het werd in 2010 ontwikkeld door 2 fotoliefhebbers die hun foto’s graag thuis wilden ophangen, maar nog geen geschikt materiaal konden vinden. Ze wilden niet printen op een materiaal met hobbelige structuur, het mocht ook niet zwaar zijn, en al helemaal niet glimmen. Wat overbleef was printen op posterpapier. Dat leek in de eerste instantie goedkoop, maar je moet er natuurlijk nog een lijst bijrekenen. Ook was de printkwaliteit op posterpapier niet wat zij ervan wilden zien.

Een mooie foto scherp printen op mat, kleurvast, lichtgewicht materiaal bleek onmogelijk, dus maakten ze het zelf! Ze ontwikkelden Xpozer. Een heel nieuw materiaal waarop ze altijd en vanuit alle hoeken optimaal konden genieten van haarscherpe foto’s.

Hoe werkt Xpozer?

Xpozer is dus een uniek materiaal, en is dan ook niet gemakkelijk te vergelijken met bestaande materialen als papier of kunststof. Xpozer Prints bestaan uit meerdere lagen van verschillende materialen, die zorgen voor een haarscherp eindresultaat. Ook is er geen lijst omheen nodig, wat Xpozer een unieke, “cleane” uitstraling geeft. De fotoprints worden opgespannen met een veersysteem in het zogenaamde Xpozer Frame. Het Frame zie je niet, maar zorgt wel voor een strakke fotoprint, die net een stukje van de muur afkomt, waardoor achter de print een subtiele slagschaduw te zien is.

Waarom zou je foto’s op Xpozer laten printen?

Xpozer is zo licht als een veertje, dus heel simpel op te hangen.

➕ Je krijgt er een ophangset bij voor direct aan de muur ophangen, of aan een railsysteem.

Xpozer heeft een onzichtbaar Frame, dus alle aandacht gaat naar de foto.

➕ Af en toe je foto vervangen door een nieuwe is relatief heel goedkoop. Je hebt alleen een nieuwe fotoprint nodig. Het Frame kun je hergebruiken.

➕ De Prints zijn superglad én mat, waardoor je zelfs in fel zonlicht kunt genieten van je foto’s.

➕ De Prints zijn ook nog eens krasvast en waterbestendig. Je maakt ze dus gemakkelijk schoon.

Xpozer is een iets minder bekend product. Het is dus misschien iets spannender om te bestellen. Wil je eerst even kijken, proeven, ruiken en voelen? Bestel een proefafdruk >

➖ Het Frame en de Print zijn voor elkaar gemaakt. Je kunt een Print niet in een ander lijstje stoppen, en je kunt het Frame niet gebruiken met een andere afdruk dan die van Xpozer.

Jouw foto’s printen op acryl?

Waarom zou je een foto printen op acryl?

Een foto op acryl kan er best stijlvol uitzien. De kleuren komen vaak prima over en je foto oogt aardig scherp, door het gladde oppervlak. Er zijn wel wat nadelen aan het materiaal.

➕ Acryl is sterk (maar pas op voor krassen!)

➕ De print wordt vaak geleverd met vastgelijmd haakje, ophangen is dus simpel.

➖ Vergeleken met andere materialen is acryl aan de flink prijzige kant.

➖ Je kunt je print niet compact opbergen of oprollen.

➖ Het materiaal is enorm glimmend. Zeker donkere foto’s in combinatie met direct zonlicht, lijken soms meer op een spiegel dan een fotoprint.

De grootste verschillen tussen canvas, Xpozer, metaal en acryl

Eerst: Bekijk de voorbeelden. Kun jij raden welke foto op welk materiaal is geprint?

Vergelijking van acryl, metaal, Xpozer en canvas.

Ik help je even. Van linksboven, met de klok mee: acryl, canvas, metaal en Xpozer. Zoals je kunt zien in de foto, zijn er twee die strijden om de meeste glans. Die verliezen wat ons betreft de race om het beste materiaal.

Canvas is mat, dus je kunt je foto goed zien vanuit alle hoeken. Helaas valt de scherpte erg tegen, door de structuur van het materiaal. Zonde van al die details in je foto!

Acryl is een superharde glimmer. Het ziet er mooi en scherp uit, recht van voor, zonder felle lichten in de buurt. In lichte omstandigheden, kun je de foto helaas soms bijna niet zien.

Metaal is bijna zo glimmend als acryl. Het is vaak ook aan de zwaardere kant. Dat maakt het niet erg handig om op te hangen. Het oppervlak is vaak niet compleet glad, waardoor je foto scherpte verliest.

Xpozer is mat, dus onder alle lichtomstandigheden goed te zien. Ook is het erg licht, waardoor je het gemakkelijk ophangt. De foto is scherp, en kras- en vochtbestendig. Je kunt Xpozer in een pakket van 4 fotoprints kopen, waarbij je een Frame cadeau krijgt. Het pakket heet een Xpozer 4Pack.

Dus, welk materiaal kies jij?

Dat is een kwestie van smaak, budget en persoonlijke voorkeuren. Ga je voor goedkoop, en maakt kwaliteit je niet uit? Dan is een canvas al goed genoeg. Wil je wel optimaal gebruik maken van de prachtige scherpte in je foto, en mooie, diepe kleuren? Dan kies je voor Xpozer. Acryl en metaal zijn te glimmend, zwaar en duur. In donkere omstandigheden heb je overigens minder last van die glans. Metaal is robuust, dus past in industriële interieurs.

Xpozer is het gemakkelijkst in onderhoud, want dat is de enige die krasvast én waterbestendig is. Ook is het lichte gewicht erg praktisch bij het ophangen en opbergen. Over opbergen gesproken: Xpozer berg je compacter op dan de overige materialen. Je rolt de print op, en stopt het terug in de driehoekige bewaarverpakking. Daardoor vinden klanten Xpozer ook fijn voor foto-exposities! Ook kun je altijd uitgaan van prettige, persoonlijke en snelle klantenservice bij Xpozer.

Wij gaan dus voor Xpozer! Jij ook? Ben je nieuwsgierig geworden, begin dan met een Xpozer Startpakket. Daarbij krijg je een Xpozer met korting + mooie extraatjes om direct lekker aan de slag te gaan met jouw foto’s.

Meer van het Xpozer Blog:

Fotoprints frissen je werkplek op

3 opties om de ratio van je foto te controleren

De beste apps voor (landschaps)fotografen

Fotografie een dure hobby? Op deze manier niet!

Van Smartphone naar Print: zo bewerk je je foto’s