Hoe je contrast kan gebruiken om jouw foto naar een hoger level te tillen!

Hoe je contrast kan gebruiken om jouw foto naar een hoger level te tillen!

Misschien wist je al wel dat contrast een belangrijk aspect is in een goede foto. Contrast is cruciaal. Het voegt namelijk een dimensie (of diepte) toe aan een foto, waardoor het de foto aantrekkelijker kan maken, het nodigt de kijker uit om naar de foto te kijken. Heb je bijvoorbeeld een mooi portret van een persoon en wil je met die foto een gevoel overbrengen op de kijker? Contrast kan jou helpen om dit gevoel over te brengen op de kijker van jouw foto. In dit artikel leer je hoe contrast werkt en hoe je contrast kan gebruiken om jouw foto nog sterker te maken.

Het begrijpen van contrast

Contrast bestaat uit twee soorten, kleurcontrast en lichtcontrast. Contrast in licht is bij bijvoorbeeld bij een zwart-wit foto het verschil tussen de meest donkere en lichte tinten, maar ook tussen de grijstinten. Bij fotografie met kleuren gaat het om hoe de kleuren tegenover elkaar opvallen en daarbij ook de hoeveelheid licht in een kleur. Dit verschil wordt gecreëerd door texturen, hooglichten, schaduwen, kleuren en helderheid.  Door te spelen met contrast kun je jouw foto krachtiger en spannender maken.

Contrast kun je gebruiken om jouw foto spannender te maken door:

1. Gebruik kleurcontrast

Kleurcontrast kan een hele mooie contrastvorm zijn, tegengestelde kleuren kunnen namelijk versterkend werken. Zoals op de foto hieronder. Tegenovergestelde kleuren zijn oranje/blauw, rood/groen en geel/paars. Maar ook de hoeveelheid licht in een kleur zorgt voor contrast, denk bijvoorbeeld eens aan een mooi geel zonnebloemveld tegen een helder blauwe lucht.

Foto: Mark van Velsen

2. Maak gebruik van tegenlicht

De ‘regel’ van de fotografie is: fotografeer met de zon in je rug. Maar het gebruik van tegenlicht kan zorgen voor prachtige donkere silhouetten tegen een lichte achtergrond. Bij tegenlicht schijnen de zonnestralen direct de lens in.

Foto: Albert Dros

3. Kies voor zwart-wit

Soms maak je een foto met weinig kleurcontrast, of een foto waarvan je denkt dat die mooier zou overkomen in zwart en wit. Door het gebruik van zwart wit worden contrasten tussen licht en donker extra benadrukt, en vaak is het zo, des te groter het contrast, des te sterker de foto.

Foto: Frank Doorhof

4. Zoek contrastrijke onderwerpen

Contrast bevindt zich niet alleen in licht en kleur, het bevind zich ook tussen onderwerpen. Voorbeelden hiervan zijn druk en rustig of groot en klein.

Foto: Ifan Bima

5. Gebruik high key of low-key

Contrast kan je ook benadrukken door een high-key of low-key foto te maken. High-key foto’s bestaan voornamelijk uit wittinten en grijstinten en zijn dus erg lichte foto’s. Low-key is het tegenovergestelde van high-key en bestaat dus uit donkere grijstinten en zwarttinten. High-key en low-key kan goed werken om een bepaald gevoel over te brengen tot de kijker van je foto. High-key foto’s brengen over het algemeen een vorm van geluk en jeugdige uitstraling over terwijl low key foto’s meer dramatisch, mysterieus en/of kwaadaardig gevoel overbrengen.

Foto: Lukasz Szmigiel

Door contrast op verschillende manieren te gebruiken kan je jouw foto’s tot een hoger niveau brengen en dat gevoel overbrengen dat jij had toen je de foto maakte. Met deze tips kun je jouw foto’s overeen laten komen met het exacte moment waarop je de foto nam. Je wilt namelijk dat je dit moment zo perfect mogelijk kunt laten beleven bij het zien van een fantastische fotoprint.

Ben je benieuwd naar alle tips om je foto’s klaar te maken voor jouw beste fotoprint ooit? Lees de voorgaande tips hier!

Mocht je meer willen weten kan je voor 14 dagen gratis toegang krijgen tot de e-course“vanfoto tot fotoprint” twv €79,-