Geplaatst op Geef een reactie

Controleer de scherpte van jouw foto

De daadwerkelijke scherpte vs delen die voor je ogen scherp lijken nog wel eens verschillen. Om de mooiste kwaliteit afdruk te krijgen is het van belang dat je je foto controleert op 100% ware grootte. Hierdoor controleer je niet alleen de scherpte, maar kun je ook goed beoordelen of er spots in de foto zitten. In dit artikel leer je hoe deze gemakkelijke methode werkt, zodat je er zeker van bent dat het juiste punt in jouw foto scherp is. 

Wat is scherpte?

Allereerst, wat is eigenlijk scherpte? Scherpte wordt bepaald door onze ogen aan de hand van verschillende factoren zoals hoe licht op het onderwerp valt, de afstand van het oog of de camera tot het onderwerp, de afstand van het onderwerp tot de achtergrond, diafragma en de kwaliteit van de lens of het oog. Wat daadwerkelijk scherp is en wat onze ogen bepalen dat scherp is kan nog wel eens verschillen. Dat komt doordat onze ogen een speling hebben waardoor er meer scherp lijkt. Als je een foto uitvergroot en hem ophangt, zie je de foto met ander licht en bekijk je de foto vanaf een andere afstand. De perceptie van wat scherp is kan hierdoor veranderen. Én daarom is het belangrijk dat jij jouw foto controleert op 100% ware grootte, zodat jij er zeker van bent dat de scherpte zich op de juiste plek in de foto bevindt. 

Onscherpte hoeft niet slecht te zijn, dat ligt maar net aan het doel dat jij had bij het maken van de foto en wat voor onscherpte het is. Zo heb je bijvoorbeeld bewegingsonscherpte en onscherpte vanwege een verschil scherpstelpunt. Bewegingsonscherpte kan je speciaal gebruiken om beweging te laten zien en je foto een dynamisch effect te geven. Een andere onscherpte zie je bijvoorbeeld bij portretten, de achtergrond. Wanneer we de aandacht naar 1 onderwerp willen trekken kan het handig zijn om een klein scherptediepte te gebruiken, die ervoor zorgt dat de achtergrond onscherp en rustig wordt en het onderwerp daardoor wordt uitgelicht. 

Stap 1. Scherpte controleren

Om de scherpte te kunnen beoordelen kun je het beste beginnen bij de scherpte van het onderwerp. Is het onderwerp daadwerkelijk scherp en scherper dan je achtergrond? Met bepaalde scherpstelmogelijkheden in je camera kiest de camera zelf een scherpstelpunt uit. Hierdoor kan het zo zijn dat de camera een bewegend of blinkend object ziet en hierop scherpstelt. We raden je daarom aan om zelf je scherpstelpunt te kiezen tijdens het fotograferen. 

Je hebt nu dus gelezen dat het belangrijk is om de scherpte van je foto te controleren voordat je hem afdrukt. Maar wat is dan de beste manier om dit te doen? Het is belangrijk dat je de foto bekijkt op 100% ware grootte, net als de foto hieronder. Dit doe je door bij Lightroom Ctrl + Z in te drukken bij je Windows computer, heb je een Mac? Dan klik je Cmd + Z in. Vervolgens kijk je naar het onderwerp dat scherp zou moeten zijn en kijk je goed of de scherpte zich daar daadwerkelijk bevindt.

Stappenplan scherpte controleren

1. Open Lightroom
2. Klik op Z om de zoomfunctie in te schakelen. Gebruik “+” en “-” om in en uit te zoomen.
3. Controleer je foto van linksboven naar rechtsonder

Hopelijk hebben deze tips jou hebben geholpen om jouw foto nog beter te maken zodat hij overeenkomt met het exacte moment toen je de foto hebt genomen. Je wilt namelijk dat je het moment precies ervaart zoals je deze hebt beleefd en met een fotoprint kan je dit gevoel nog elke dag ervaren.

Ben je benieuwd naar alle tips om je foto’s klaar te maken voor jouw beste fotoprint ooit? Lees de voorgaande tips hier!

Mocht je meer willen weten kan je voor 14 dagen gratis toegang krijgen tot de e-course “van foto tot fotoprint” twv €79,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *