Avondfotografie

Creatief Met Avondfotografie

De feestdagen staan weer voor de deur, de donkere dagen zijn begonnen! Het mag dan wel vroeg donker zijn maar licht is er zeker, het zijn juist de lichtjes die de sfeer maken. Van kerstlichtjes, tot lichten in de stad en sterren in de lucht. Ze komen allemaal tevoorschijn rond deze tijd van het jaar en dit is een kans en een leuke uitdaging om ze mooi vast te leggen! Lees hier tips en wordt creatief met avondfotografie. Vergeet natuurlijk niet jouw foto in te sturen naar onze fotowedstrijd: Inspired by Light.

Steden

Of je het profiel of de sfeer van een stad wilt vastleggen, er zijn veel manieren om creatief te zijn met stadsgezichten en skylines. Je kunt bijvoorbeeld het verkeer in een stad vastleggen wat prachtige lichtpaden creëert, de reflecties in waterplassen en ramen gebruiken of de prachtige architectuur in een stad accentueren met licht. Het is een echte kans om jezelf uit te dagen en creatief te zijn met jouw fotografie!

creatief met avond fotografie
Foto: Puk Patrick, Fuji X-T1, 10mm, f/13, ISO 100, 1 seconde


TIP: Fotografeer altijd in RAW, dit geeft je meer vrijheid in het bewerken van de foto. Bijvoorbeeld: het terughalen van details in schaduwen en hooglichten. 

Skylines

Een populaire keuze voor fotoafdrukken zijn skylines. Je kunt dit doen met een statief maar, het is zeker ook vanuit de hand te doen. Jouw instellingen hangen hier natuurlijk wel vanaf. Door een statief te gebruiken, kun je een langere sluitertijd gebruiken. Dit zorgt voor een leuk effect, bijvoorbeeld wanneer je een skyline aan het water fotografeert, wordt de reflectie beter zichtbaar en verliest het water een beetje textuur. Om de details naar voren te laten komen wil je dat de gebouwen in je skyline mooi scherp zijn, daarom kun je beter een iets kleiner diafragma gebruiken (zo rond de f8). Gebruik geen flits maar, maak gebruik van het omgevingslicht. Zorg als je een statief gebruikt wel dat je de beeldstabilisatie bij een VR of IS lens uitzet anders krijg je bewegingsonscherpte omdat de camera dan gaat over corrigeren terwijl er geen beweging is. 

Fotografeer je uit de hand, selecteer dan de Tv of S modus en kies een sluitertijd van minstens 1/60 of sneller. Een snellere sluitertijd betekent wel dat je je ISO wat hoger moet zetten, ongeveer rond de 600-800. Pas wel op voor ruis, sommige cameras hebben moeite met een hogere ISO. Wanneer je vanuit de hand fotografeert heb je wel de beeldstabilisatie nodig, anders krijg je natuurlijk beweging onscherpte en dat zou zonde zijn. Zorg wel weer dat de flitser hier ook uit staat. 


TIP: Gebruik je een statief en fotografeer je met een IS of VR lens, deactiveer de beeldstabilisatie.  Wanneer je dit niet doet gaat de lens compenseren voor beweging die er niet is, dit kan bewegingsonscherpte veroorzaken. 

Cityscape met lange sluitertijd
Foto: Jan Senderek op Unsplash | Sony a7Rii, 15mm, ƒ/11, 15s, ISO400

Verkeer(lichtsporen)

Wanneer je fotografeert in een stad kan het zijn dat je te maken hebt met veel verkeer. Hiermee kun je geweldige creatieve composities vastleggen. Door een lange sluitertijd te gebruiken, kan je een zogenaamd lichtspoor creëren. Deze sporen werken als hulplijnen om je foto te bekijken. Als je een lange sluitertijd gebruikt, creëer je een groot lichtspoor. Als je dit niet wilt en toch wat van het verkeer wilt laten zien, kun je ervoor kiezen om een kortere sluitertijd te gebruiken om de beweging van het verkeer te behouden en tegelijkertijd het verkeer weer te geven als onderwerp van de foto.

Het gebruik van de lichtsporen is een geweldige manier om interactie in jouw foto’s weer te geven. Je kunt dit gebruiken om rust te creëren bij bijvoorbeeld een monument waar het meestal behoorlijk druk is waardoor je het monument uit het oog verliest.


TIP: probeer de lange belichtingen met een afstandsbedieningte maken om bewegingsonscherpte te voorkomen. Als je geen afstandsbediening hebt, stel jouw camera dan in op een timer. Zo kun  je bewegingsonscherpte ook voorkomen.

Berlijn, Brandenburger Tor met verkeer
Foto: Niek Belder | Nikon D90, 18mm, f13, ISO 250, 10 seconds

Vage Focus

Door jouw lichtsterke lens wijd open te zetten en vervolgens een wazige foto te maken, kun je erg mooie effecten creëren. Hoewel je foto onscherp is, kan je jouw onderwerp toch herkenbaar vastleggen. Wanneer je een open diafragma gebruikt, kun je ook een iets snellere sluitertijd gebruiken, wat betekent dat je gemakkelijk vanuit de hand opnamen kunt maken. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een wazige foto nog een herkenbaar onderwerp kan hebben:

Eiffel toren creatief met vage focus fotografie
Foto: Niek Belder | Nikon D90, 62mm, f5,3, ISO 1000, 1/10

De Sterrenhemel

Een van de eerste dingen waar we aan denken als het gaat om de nacht is de sterrenhemel. Daarom is dit een populair thema bij fotografen. Het is echter niet eenvoudig om de sterrenhemel mooi vast te leggen. Met veel lichtvervuiling of zelfs de maan alleen die het licht van de sterren overstemd, is het lastig om je instellingen direct goed te krijgen. Maar, natuurlijk zijn hier wel wat tips voor! Van sterrenpaden tot sterrenbeelden, laten we gaan fotograferen!

De Melkweg

De melkweg is een populair en intrigerend onderwerp voor fotografen over de hele wereld. Proberen om een goed helder beeld te krijgen van een verbazingwekkende sterrenhemel is best lastig. Je hebt een lange belichting nodig om de lichten van de sterren te vangen. Een statief is dus een must!

Onze luchten worden meestal verlicht door onze steden en creëren een geel / oranje effect in de lucht. Dit helpt niet wanneer je een sterrenhemel probeert te fotograferen, probeer een open plek te vinden met weinig stadslicht eromheen. Zodra je jouw perfecte locatie hebt gevonden, stel je jouw statief in en richt je je op de sterren! Gebruik een lage ISO, omdat de ruis van een hoge ISO de sterren op je foto beïnvloedt, een lange sluitertijd om al het licht te vangen en een klein diafragma, want je wilt ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk van de foto scherp krijgt.

melkweg foto
Foto: Stephan Voogt | Sony a7iii, 16mm, f4, ISO 5000, 30 seconds

Sterrenpaden 

De sterrenhemelen fotograferen is één ding, maar wat als je de sterrenhemel kunt combineren met de eerder genoemde lichtsporen?! Ja, sterrenpaden! Deze kunnen het beste worden gemaakt in een omgeving zonder te veel stadslicht. Kies een object om op scherp te stellen en maak een opname met een lange belichtingstijd. Dus eigenlijk een sterrenhemel fotograferen. Als je meerdere van deze foto’s maakt en deze samenvoegt, creëer je een spoor van sterren. Op deze manier kun je de beweging van de aarde zien!

sterrenpaden in landschap creatief met avondfotografie
Foto via Unsplash, Nikon D750, 14mm, f4, ISO 2500, 25seconds

Ideale Camera Instellingen

Landschappen/Architectuur(met statief)

  • Fotografeer in RAW
  • Ga voor de manual mode zodat je volledige controle hebt over jouw beeld
  • Heb je een IS of VR lens zet dan wel de beeldstabilisatie uit, anders gaat dit systeem alsnog corrigeren terwijl er geen beweging is en dan krijg je alsnog bewegingsonscherpte
  • Zet je flitser uit
  • Gebruik een statief (en wanneer mogelijk een afstandsbediening)
  • Zet de beeldstabilisatie uit
  • Diafragma rond f8
  • ISO zo laag mogelijk
  • Sluitertijd minimaal 1/30
  • Let op je witbalans

Zonder statief fotograferen? Ga dan voor de Tv/S modus en kies een sluitertijd van 1/60 of snelleren zet je ISO tussen de 600 a 800, zet natuurlijk wel de flitser uit. Heb je een lens met beeldstabilisatie? Zorg dan dat deze aan staat.

Portretten

Licht is vaak wat het verhaal en de sfeer in een portret maakt. Van sprookjesachtige afbeeldingen maken tot iemand duister en spannend vastleggen. Zelfs ’s nachts zijn er veel manieren om met licht te spelen. Van het gebruik van feestelijke lichten tot stadslichten, hieronder vindt je verschillende manieren om geïnspireerd te raken door de lichtjes om je heen.

Bokeh

Voor het fotograferen in het donker is een lichtsterke lens altijd een groot pluspunt. Dit werkt nog meer in jouw voordeel als mooie lichtjes op de achtergrond hebt. Door een groot open diafragma te gebruiken krijg je een mooie, fijne achtergrond. Ook wel bokeh genoemd. Met lampjes werkt dit fantastisch! Dit geeft een extra sfeervol effect en brengt fijn zacht licht met zich mee. Je kan hier heel goed portretten mee schieten omdat het gezicht van jouw model dan met zacht licht verlicht wordt en jouw achtergrond niet afleidend werkt. Zie hier onder: 

uil met bokeh, creatief met avond fotografie
Stephan Voogt | Panasonic DC-GH5, 35mm, f2,8, ISO 400, 1/25

Zoals eerder vermeld, speelt licht een grote rol bij het creëren van een portret. Met omgevingslicht kun je een verhaal maken en de sfeer van jouw locatie afbeelden. Je kunt dit doen door reflecties in een raam te gebruiken of het model rechtstreeks naar het licht te laten kijken.

Door te kijken naar de manier waarop schaduwen en licht op elkaar inwerken, kun je een mooi en uniek beeld creëren. Door de lichten en schaduwen te gebruiken om bepaalde gezichtskenmerken te accentueren, dit geeft jouw portretten een andere dimensie. Je zou zelfs de reflectie van een licht in het raam kunnen gebruiken, het zachte licht zorgt dan voor een geheel andere sfeer. Wees creatief en sleutel met je instellingen. Probeer een kleiner diafragma te gebruiken en je ISO iets meer te verhogen (ga echter niet te hoog, je wilt niet teveel ruis in je afbeelding)

sfeerportretten met avondlicht

Bonus: Silhouetten

Er zijn veel manieren om omgevingslicht in een foto te gebruiken, we hebben geleerd hoe we een onderwerp kunnen belichten, maar wat als al het licht achter het onderwerp van de foto zit? Probeer eens een silhouet te maken. Dit kan in de vorm van een persoon maar ook een dier, een gebouw of  zelfs een object. Het is een leuke manier om een verhaal te vertellen en wat mysterie aan je afbeelding toe te voegen.

Silhouetten creatief met avondfotografie

BELANGRIJK: Wit balans

Houd bij het fotograferen in de avond/nacht rekening met jouw witbalans. Vaak heeft het licht in de avond/nacht andere kleuren en kan dit invloed hebben op jouw witbalans. 

Stad tijdens zonsondergang witbalans
Foto: Jessica de Vries

Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met avondfotografie! Laat ons jouw creatieve resultaten zien en deel deze via Instagram #Xpozer of tag ons!

Terug naar boven