De 5 Basisbewerkingen voor elke foto

De 5 basisbewerkingen die, wat mij betreft, altijd even wat aandacht mogen krijgen zijn: scherpte, licht, ongewenste items, kleur en compositie/ratio. Hieronder leg ik bij ieder punt uit waar je het beste op kunt letten en hoe je de bewerkingen kunt doen in Luminar en Adobe Lightroom. 

Wanneer je fotografeert, kun je het beste de foto al zo goed mogelijk in je camera hebben zitten. Daar bedoel ik mee: zorg dat alle instellingen kloppen, fotografeer in RAW, kies bewust een compositie en zorg ervoor dat er niet teveel of te weinig licht is. Lees hier meer over RAW-foto’s en andere bestandsformaten >


Let op! De videotutorials zijn Engels gesproken.

Scherpte

Scherpte bepaalt voor een groot deel het succes van jouw foto. Scherptediepte bepaalt zelfs voor een groot deel jouw compositie. Het scherpe deel van de foto trekt de meeste aandacht. 

Wat is scherptediepte? 
De afstand tussen het voorste scherpe punt en het achterste scherpe punt in de foto bepaalt de scherptediepte.

Een grote scherptediepte geeft voor je gevoel minder diepte, omdat het meer van de foto scherp maakt. Een kleine scherptediepte maakt een groter deel van de foto wazig.

Voorbeeld: Bij portretfotografie wil je dat het model scherp is, en dan met name de ogen. Daar wil je de aandacht op vestigen. De voor- en achtergrond zijn misschien minder belangrijk, en die maak je dus minder scherp.

Wat scherp is en wat niet bepaalt dus voor een groot deel hoe de kijker naar jouw foto kijkt en hoe hij de foto ervaart. Je kunt in je camera instellen hoe je wilt scherpstellen. Voor scherpte en scherptediepte geldt dat het een combinatie is van meerdere factoren. Zo dragen onder andere het ingestelde scherpstelpunt, hoever je bent ingezoomd, de sluitertijd, en de ISO allemaal bij aan de scherpte. Kies bewust wat jij in jouw foto wilt laten zien en wat er beter onscherp kan zijn.

Een verkeerd scherpgestelde foto is niet prettig om naar te kijken.
Deze foto is correct scherpgesteld. Het is een prettig beeld om naar te kijken.

Een verkeerd scherpgestelde foto is vaak niet prettig om naar te kijken. Het voelt gewoon niet lekker. Toch betekent dit niet per definitie dat de foto helemaal onbruikbaar is. Door te editen in al dan niet professionele editing software, kun je een hoop foto’s redden. Een echt verkeerd scherpgestelde foto is zo misschien wel nog in klein formaat bruikbaar voor social media of een kleine Xpozer Print.


Bekijk hier de tutorials van Luminar over het aanpassen van scherpte in jouw foto >

Bekijk hier hoe je jouw foto scherper maakt in Adobe Lightroom >

Licht

Een foto is van origine een vastlegging van licht op een gevoelige plaat. Ook bij moderne fotografie is dit nog zo. De techniek gaat vooruit, dus camera’s worden kleiner en sensoren gevoeliger. Hoeveel licht jouw camera nodig heeft om een goede foto te kunnen produceren verschilt per camerasensor. Niet alleen in technisch opzicht is licht belangrijk. Ook voor hoe jouw foto eruit ziet en hoe de sfeer van jouw foto oogt, heeft grotendeels te maken met het licht. Fotograferen bij zonsopkomst en bij zonsondergang (gouden uurtjes) geeft je warm, gelig licht. Dit effect kun je door nabewerking nabootsen. Ook schaduwen verminderen of juist donkerder maken of overbelichting verminderen, het is allemaal mogelijk.


Bekijk hier de Luminar tutorials over het bewerken van licht in jouw foto >

Lees hier hoe je licht kunt bewerken met Adobe Lightroom >

Ongewenste items

Niets is zo irritant als ongewenste items in jouw foto. Onderstaand een foto van een rustig strandje. Wat gelijk opvalt: de blauwe prullenbak midden in beeld. Afhankelijk van het onderwerp van je fotoshoot, wil je deze zeer waarschijnlijk niet in jouw foto hebben. Gelukkig is het vrij simpel om dergelijke items te verwijderen uit jouw foto. Onderstaand is het resultaat van 5 seconden werk. De prullenbak is al verwijderd, nu is het alleen nog een kwestie van wat details bijwerken en het is of de prullenbak er nooit heeft gestaan.

Bekijk hier de Luminar tutorials over het verwijderen van ongewenste delen in een foto >

Bekijk hier hoe je ongewenste items kunt verwijderen met Adobe Lightroom >

Kleur

Met welke bewerkingen krijg je de juiste kleuren? Net als licht is kleur een heel belangrijke sfeerbepaler. Felle kleuren maken het beeld sprankelender, matte, grauwe kleuren maken het wat somber. Zo is er een enorme hoeveelheid sferen die jij kunt creëren door simpelweg met kleurbewerkingen te spelen. Je kunt in bijna alle bewerkingssoftware kiezen voor de volgende kleuraanpassingen:

  • Brightness
  • Contrast
  • Vibrance
  • Exposure
  • Hue

Dit zijn dan ook gelijk de belangrijkste bewerkingen die je kunt doen op het gebied van kleur.


Bekijk hier de Luminar tutorials over het bewerken van kleuren in jouw foto >

Bekijk hier hoe je kleuren kunt aanpassen in Adobe Lightroom >

Compositie en ratio

Welke bewerkingen kun je doen om de compositie te verbeteren? De compositie van jouw foto is erg belangrijk voor het slagen ervan. Teveel of te weinig ruimte om jouw onderwerp kan de foto uit balans brengen.

De ratio is de beeldverhouding. Als je jouw foto wilt bestellen op Xpozer, dan kies je een Xpozer formaat uit. De ratio’s die wij kunnen printen zijn 1:1, 1:2, 1:3, 1:4, 1:5, 2:3, 3:4, 5:4 en 16:9. Dit gaat puur over de verhoudingen van de lange en korte zijden van de Xpozer. Binnen deze ratio’s bieden wij verschillende afmetingen.

Soms is een foto mooier in een andere beeldverhouding dan waarin de foto is opgenomen. Je kunt dan achteraf bijsnijden om tot de gewenste ratio te komen. Je compositie is op deze manier dus achteraf vaak nog makkelijk aan te passen. Het verschilt per foto wat de mooiste uitsnede is.

Bekijk hier de Luminar tutorials over compositie >

Bekijk hier hoe je de compositie en ratio van jouw foto kunt aanpassen in Adobe Lightroom >

Wat heb je geleerd?

We onderscheiden 5 basisbewerkingen. Om jouw foto meer sfeer te geven, pas je meestal licht, kleur, compositie en scherpte aan. Daarnaast kun je ongewenste items verwijderen om de foto af te maken. Doe je deze 5 bewerkingen goed, dan ben je al heel goed op weg naar de perfecte foto! Succes met oefenen!

Een beetje hulp vragen mag altijd 🙂

Twijfel je over de kwaliteit van jouw foto? Vraag een GRATIS Foto Check aan! Onze Xperts bekijken dan jouw foto en vertellen je of er iets aangepast kan worden voordat je jouw foto laat printen.

Ben jij al een ster in foto’s maken en bewerken? Bestel jouw beste werken dan op Xpozer en geniet iedere dag van jouw mooiste foto’s!