Geplaatst op 2 Reacties

5 fotografietips van Xpozer ambassadeur Laura Vink

De top 5 fotografietips van Laura Vink

Wij van Xpozer willen mensen helpen om hun foto van hun computer te halen en in hun leven te brengen als fotoprint aan de muur.

Als je een foto wil afdrukken wil je natuurlijk dat jouw foto er zo mooi mogelijk uit ziet. Om deze reden hebben we onze Xpozer ambassadeurs gevraagd wat hun top 5 fotografietips zijn, zodat je nog mooiere foto’s kan maken. In dit artikel worden de 5 tips van Laura Vink met jou gedeeld.

De fotografietips van Laura:

1. Let op het Licht

Licht is ontzettend belangrijk voor je foto. Het type licht bepaalt voor een groot deel de sfeer van je foto. Er zit een wereld van verschil tussen het licht van het gouden uur en het felle licht van midden op de dag. Dit zie je vooral bij landschapsfotografie. Het gouden uurtje is het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang, waarbij de zon laag staat en een warme gouden gloed heeft. Een populaire fotografietijd. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om op dit moment te fotograferen, bijvoorbeeld als je op reis bent, maar probeer de dag wel zo in te plannen dat je het mooiste licht kan meepakken. 

2. Ken de regels, maar durf ze te breken

In de fotografie bestaan er heel veel regels. Het is belangrijk om de regels te kennen, maar durf ze vooral ook te breken. Op deze manier wordt een foto juist uniek en spannend om naar te kijken. In bepaalde situaties kan het breken van deze regels je foto juist krachtiger maken. 

Zo wil je meestal niet je eigen schaduw in de foto hebben, maar door de regels te breken maakt de schaduw juist deze foto. Je ziet hoe dichtbij de kop van de koe bij de camera is.

3. Ga op zoek naar reflectie

Een simpele compositietip is het verwerken van reflecties in je foto. Simpel omdat het geen speciale technieken vereist, maar het maakt je foto wel heel krachtig. Zet bijvoorbeeld de horizon in het midden en fotografeer de reflectie in het water. Deze symmetrische compositie zorgt ook voor rust in je foto. 

Wil je de foto nog spannender maken? Kijk of je dan of je een reflectie in een regenplas kunt fotograferen. Door je camera vlak boven de regenplas te houden, creëer je een gave spiegeling. Leuk om te doen in steden na een flinke regenbui. 

4. Zorg dat de foto in de camera al goed is

Van een slechte foto maak je in de fotobewerking nooit een goede foto. Van een goede foto maak je met fotobewerking een perfecte foto. Maar zorg dus wel dat de basis altijd goed is: scherp en goed belicht. 

5. Doe het voor jezelf

Op social media zie je de mooiste foto’s voorbij komen, in magazine’s en boeken zie je foto’s die jij dolgraag ook zou willen maken en ook je vrienden maken beelden waar je jaloers op wordt. Het is moeilijk om eigen fotografie niet teveel te vergelijken met anderen, maar wel belangrijk. Grote kans dat je anders het plezier in fotografie verliest. Sta even stil bij de vraag waarom jij foto’s maakt. Om de beste fotograaf ter wereld te worden? Of omdat je er blij van wordt? Of momenten en ervaringen die je meemaakt vast te leggen? Maak de foto’s vooral voor jezelf, dan heb je er een leven lang plezier van.

 

Hopelijk hebben deze tips jou geholpen om je fotografie skills te verbeteren. Op deze manier kan jij jouw droomfoto maken en die later in huis ophangen, zodat je dat moment keer op keer kan herbeleven. Je wilt namelijk dat je het moment precies ervaart zoals je deze hebt beleefd. Met een fotoprint kan je dit gevoel nog elke dag ervaren.

Ben je benieuwd naar alle tips om je foto’s klaar te maken voor jouw beste fotoprint ooit? Lees de voorgaande tips hier!

Wil jij meer lezen over onze ambassadeurs? Inspirerende fotografieverhalen? Of de mooiste fotografiebestemmingen in de wereld? Ons boek Amazing Photography zit boordevol mooie verhalen van de beste fotografen over de wereld. We hebben een beperkte oplage van Amazing Photography die je GRATIS kunt bestellen! Ga snel naar amazingphotographybook.com en claim jouw boek.

2 gedachten over “5 fotografietips van Xpozer ambassadeur Laura Vink

 1. Hoi Laura,

  Ik bewonder je goede tips en prachtige foto’s! Het ‘gouden uurtje’ is inderdaad een overbekend begrip in de fotografie. Voorwaarde is natuurlijk dat de zon zich ook echt laat zien, maar tijdens de fantastische zomer van 2018 was dat geen enkel probleem. Tegenwoordig bestaan er apps voor van alles en nog wat. Om fotografen (zowel de ‘professionals’ als de amateurs) te helpen, werd de app ‘The photographer’s ephemeris’ ontwikkeld, die je voor elke dag precies vertelt wanneer je het gouden uurtje mag verwachten. De app toont je bovendien hoe het zonlicht (of het maanlicht) op het landschap valt, op elk tijdstip en voor elke locatie op aarde. Een niet te missen tool voor landschapsfotografen die volop willen profiteren van het legendarische gouden uurtje!
  Wist je ook dat er een ‘blauw uurtje’ bestaat? Dat is het tijdstip net na zonsondergang en vlak voor zonsopgang. De zon is dan niet te zien, maar de hemel kleurt wel schitterend blauw of paars. Het blauwe uurtje duurt overigens niet precies een uur. Hoe lang het duurt, hangt af van het seizoen en van je locatie op aarde.

  Groet,
  Maarten

  1. Hi Maarten, Het klopt inderdaad dat er meerdere apps zijn om de tijd van het gouden uurtje per locatie te berekenen. En het blauwe uurtje kan inderdaad ook heel mooi zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *