Filip Staes: Onderwaterfoto’s op Xpozer

Filip en Xpozer

Ik werk al vele jaren met Xpozer. Oorspronkelijk hing ik ze in groot formaat op in mijn kapperszaak. Geen foto’s van kapsels, maar natuurbeelden van boven en onder de waterspiegel om klanten te laten kennis maken met de geweldige avonturen die ik beleefde. De prints waren steeds onderwerp van gesprek. Hoe kon het dat die foto’s er zo scherp uitzagen en op de muur zweefden? Om de paar maanden veranderde ik de foto’s en hadden we weer stof voor gesprekken. Het leuke is dat je ze in verschillende formaten hebt. Ik hou erg veel van het panoramisch effect dat een 2:1 formaat geeft.

Nu ben ik fulltime met onderwaterfotografie bezig en de frames uit het kapsalon hebben thuis een mooi plekje aan de muur gekregen met nieuwe foto’s. Ik ben vaak in de Zeeuwse wateren te vinden en doe ook af en toe aan onderwater modelfotografie. Achteraf geef ik de mooiste foto op een Xpozer Print en Frame cadeau als waardering voor hun inzet.

Over Filip

De duikcarrière van Filip begon 29 jaar geleden in het analoge tijdperk. Enkele jaren later werd hij door de onderwaterfotografie microbe gebeten  toen hij met een gehuurde Nikonos zijn eerste foto’s in de Rode Zee maakte. De eerste wedstrijden in 2000 waren succesvol en inmiddels heeft hij meer dan 175 nationale en internationale podiumplaatsen behaald.

Enkele van zijn grootste prestaties zijn: 3 x Belgisch kampioen en 4 x fotograaf van het jaar (2014, 2016, 2018, 2019), winnaar van het Nederlands kampioenschap (2016), eerste plaats creatieve visie bij Ocean Geographic in Australië (2018), de David Doubilet prijs (2015) en de Jim Church prijs (2013) voor uitmuntendheid  en creativiteit in de fotografie bij Beneath The Sea (USA) en een tweede plaats in de categorie visportret op het CMAS Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie (2021).

Zijn passie voor de fotografie tezamen met een voortdurende honger naar nieuwe en creatieve visies leidde in 2020 tot de oprichting van de Onderwater Fotografie Academie.  Daar geeft hij zijn kennis door tijdens webinars , workshops en foto themaduiken. Presentaties aan bedrijven en clubs  behoren ook tot zijn takenpakket en regelmatig komen er artikels van zijn hand. Maar je kan hem vooral onder water vinden in de lokale wateren of in Zeeland. Voor zijn verre avonturen organiseert hij groepsreizen met collega fotografen.

Voor Filip is fotografie een middel om de onderwaterwereld te tonen aan mensen die niet kunnen duiken. Hij wil iedereen bewust  maken van de schoonheid maar tevens ook kwetsbaarheid van deze betoverende wereld. Met zijn moto ‘There’s nothing wrong with the ordinary as long as you make it look special’ probeert hij fotografen te stimuleren om op een andere manier te gaan kijken naar het onderwerp.