Geplaatst op 24 Reacties

In 4 stappen je foto perfect opgeslagen voor je fotoprint

Vandaag deel ik graag de laatste stap voor een perfecte fotoprint, namelijk het opslaan van je foto. Na het lezen van deze mail heb je alle informatie in huis om jouw foto om te toveren tot een perfecte fotoprint!

Opslaan van je foto voor een fotoprint

We krijgen vaak vragen over hoe de foto moet worden aangeleverd, dus in welk bestandstype en in welke kleurruimte. Het is belangrijk om je foto goed op te slaan en aan te leveren, omdat dit de kwaliteit en de kleuren van je fotoprint kunnen bepalen. We leggen je stap voor stap uit hoe je jouw foto opslaat, zodat jouw foto straks perfect aan de muur hangt!

Let op: deze stappen zijn voor mensen die echt het meeste uit hun fotoprint willen halen. Het simpelweg opslaan in het goede bestandsformaat en in maximale resolutie is vaak al voldoende voor een mooie fotoprint.

Volg de volgende stappen voor het opslaan van je foto:

Stap 1: Kies het juiste bestandsformaat

Veel fotografen fotograferen en bewerken in RAW. Dit is zeker aan te raden, omdat je dan gemakkelijk aanpassingen kunt maken aan je foto, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je foto. Zodra de foto is nabewerkt sla je deze op in JPG.

Het liefst ontvangen we de foto in JPG, omdat de beeldkwaliteit dan maximaal behouden wordt. Een TIFF bestand bevat meer kleurkanalen en is een veel groter bestand dan JPG, maar het verschil in kwaliteit tussen deze bestandsformaten is met het blote oog niet zichtbaar in de afdruk. Om deze redenen ontvangen we liever een JPG bestand dan een TIFF bestand. We raden je aan een PDF te sturen wanneer er vectoren (tekst, lijnen of logo’s) in het beeld zitten.

In Photoshop kun je het bestandsformaat bepalen als je gaat naar File > Save As. Je kiest hier het gewenste bestandstype in het dropdown menu bij Format. In Lightroom krijg je meteen uitgebreid de opties voor opslaan te zien wanneer je gaat naar File > Export.

opslaan voor fotoprint
In bovenstaande afbeelding zie de opties die je krijgt bij het opslaan in Lightroom

Stap 2: Kies je kleurruimte

Bij het opslaan van je foto kun je ook voor verschillende kleurruimtes kiezen. De kleurruimte gaat over het bereik en het aantal kleuren in je foto. De pixels in je foto hebben namelijk een hoeveelheid rood, groen en blauw, RGB dus. De bekendste kleurruimtes zijn AdobeRGB, sRGB en ProfotoRGB.

Het is een mythe dat AdobeRGB beter is voor het aanleveren van je foto dan sRGB. AdobeRGB heeft een groter kleurbereik dan sRGB, maar de meeste monitoren, internetbrowsers en printers kunnen AdobeRGB niet lezen. Daarnaast is het verschil tussen AdobeRGB en sRGB nauwelijks zichtbaar op een fotoprint. Om deze reden raden we aan je foto in sRGB aan te leveren. Heb je toch een AdobeRGB bestand? Geen probleem! Onze monitoren en printers kunnen beide kleurruimtes lezen en verwerken.

We weten dat kleurruimte een complex onderwerp is. Lees in dit artikel meer over het aanleveren van AdobeRGB en sRGB bestanden.

Stap 3: Sla op in maximale resolutie

Het bestandstype en de kleurruimte zijn belangrijk bij het opslaan, maar de resolutie is nรณg belangrijker voor een perfecte fotoprint. Kies in Photoshop daarom altijd voor de maximale kwaliteit en bestandsgrootte. Het zou zonde zijn als je foto niet in maximale kwaliteit wordt afgedrukt natuurlijk. ????

In Lightroom klik je het vinkje ‘Resize to Fit’ uit. Je beeld hoeft namelijk niet geschaald te worden (zie onderstaande afbeelding).

Stap 4: Verscherpen voor afdruk

Als je jouw foto รฉcht perfect afgedrukt wilt hebben kan je in Lightroom zelfs het type finish instellen voor de afdruk. Sommige typen papier behouden de details van je foto namelijk beter dan anderen en door het type papier in te stellen behoud je maximale scherpte in je foto.

Wil je jouw foto op Xpozer af laten drukken? Kies bij het exporteren van je foto bij ‘Output Sharpening’ voor verscherpen naar ‘Matte Paper’ in Lightroom en kies bij Amount voor High.

foto opslaan voor fotoprint
Hierboven zie je een overzicht van de gewenste instellingen voor exporteren in Lightroom

Kleurprofielen?

Vaak wordt ons gevraagd of we kleurprofielen gebruiken (ook wel ICC-profielen). Wij gebruiken uiteraard kleurprofielen en kunnen hiermee werken. We bieden deze echter bewust niet aan, omdat Xpozer wordt afgedrukt op mat materiaal en er vaak gewerkt wordt met reflecterende en glanzende monitoren. Hierdoor werkt het beter om de kleuren met eigen ogen te beoordelen met onze proefafdruk. Veel effectiever!

proefafdruk aanvragen
We bieden proefafdrukken aan, zodat je de kleuren goed kunt beoordelen

Dat waren ze dan, alle tips voor een perfecte fotoprint!

24 gedachten over “In 4 stappen je foto perfect opgeslagen voor je fotoprint

 1. Prima artikelen, heb 4 afdrukken al aan de muur hangen,dik tevreden er over.

  1. Hi Fred, wat leuk om te horen dat je zo tevreden bent met Xpozer! ๐Ÿ˜€

 2. Heel mooi artikel en heb veel interesse hierin, jammer genoeg kan ik dit nog niet bestellen omdat er een interne verandering plaats vindt en daardoor de maat nog niet kan beoordelen

  1. Hi Martha, wat leuk dat je interesse hebt in Xpozer. Mag ik vragen om welk formaat het gaat? We hebben al een groot aanbod op onze shop staan qua formaten. ๐Ÿ˜€

 3. Heel informatief voor zowel beginner als gevorderde fotograaf. Het is af en toe best wel intensief om tussen de bomen het bos te vinden.

  1. Fijn om te horen Peter. Dat is inderdaad ook precies de reden waarom we deze tips hebben opgesteld. Het klaarmaken van je foto voor een print zou voor iedereen makkelijk moeten zijn. ๐Ÿ™‚

 4. Ik ga pas over 8 weken op vakantie…hoop dat jullie dan ook zulke fijne aanbiedingen hebben ????

  1. Hi Marie-Louise, het mooie is dat je nu kunt bestellen en later je foto kunt uploaden! Heb je zelfs nog ruim de tijd om je foto’s uit te zoeken. ๐Ÿ˜€

 5. Ik mis eigenlijk het kleurprofiel ‘Prophoto RGB’. Dat is een profiel wat aangeraden wordt als je foto’s ook wilt laten afdrukken. Tenminste dat is wat professionele fotografen mij aanraden. Kan Xpozer ook met dat profiel werken? Ik heb al eerder afdrukken laten maken door Xpozer en daar zeker ook tevreden over. Ook het handige ophangsyteem is zeker een aanrader.

  1. Hi Donald, goede vraag. Eigenlijk geldt voor Prophoto RGB hetzelfde als voor AdobeRGB: Het is een mythe dat deze beter is voor het aanleveren van je foto dan sRGB. Het klopt dat Prophoto RGB het grootste kleurbereik heeft, maar de meeste monitoren, internetbrowsers en printers kunnen deze niet lezen. Daarnaast is het verschil tussen Prophoto RGB en sRGB nauwelijks zichtbaar op een fotoprint. Om deze reden raden we aan je foto in sRGB aan te leveren. Uiteraard kunnen onze monitoren en printers Prophoto RGB wel uitlezen, dus je kunt deze kleurruimte wel gebruiken. Belangrijk is dan wel dat je deze niet achteraf overzet naar een andere kleurruimte, maar deze vooraf instelt in je camera. Hopelijk is het allemaal een beetje duidelijk, het blijft best een complex onderwerp. ๐Ÿ™‚

   Super fijn dat je zo tevreden bent met Xpozer en het ophangsysteem. Geniet van je Xpozers ๐Ÿ˜€

 6. Ik heb nu 4 x wat laten afdrukken via xpozer. Ben zeer tevreden met het eind resultaat. Maar ben ook nu tevreden over de tips.
  TOPPIE.

  1. Geweldig om te horen dat je zowel met je Xpozers als met de tips blij bent, daar doen we het voor! ๐Ÿ˜€

 7. Kan ik Xpozer foto’s ook laten afleveren in Zuid Afrika? Dat zou prachtig zijn.

  1. Dat kan zeker, we shippen over de hele wereld! ๐Ÿ˜€

 8. Welke verscherping moet je doen bij Photo Shop Elements?

  1. Hi Wout, in Photoshop Elements kan je jouw foto ook klaarmaken voor een afdruk, zie https://helpx.adobe.com/photoshop-elements/kb/color-management-settings-best-print.html

 9. Hoe kan ik voor ik iets bestel controleren hoe de kleuren overkomen? Hebben er wel eens laten afdrukken voor de wielervereniging en toen vond ik de kleuren zeer “mat” overkomen.

  1. Hi tonny, je kan altijd een proefafdruk aanvragen voordat je jouw foto af laat drukken (staat ook hierboven beschreven). Het klopt inderdaad dat ons afdrukmateriaal mat is, als je meer diepte in de kleuren wilt kan je altijd je verzadiging iets omhoog brengen. Met een proefafdruk kan het beste controleren of je kleuren naar wens zijn.

 10. Heel blij met alle info op dit gebied. Verstand ervan heb ik niet en hoef ik ook niet te hebben en daarom is het fijn als er een stappenplan bestaat. Auto rijden gaat tenslotte ook prima, zonder verstand te hebben van de motor ๐Ÿ™‚ Hartelijke dank dus. Groet Tineke

  1. Fijn om te horen Tineke en leuke vergelijking, haha. Blij dat je ervan hebt geleerd ๐Ÿ˜€

 11. Super tips! Ik werk zelf met Photoshop en heb geleerd dat wanneer je zwart/wit wilt afdrukken dat je dan de kleuren in Photoshop moet verwijderen (ik kan nu niet kijken hoe je dat moet doen). Maar het is wel goed om dat te doen. Ik heb de eerste keer mijn zwart/wit foto’s “zo” laten afdrukken (zonder de kleuren te verwijderen) en dan zijn ze niet “echt” zwart / wit.

 12. Wat te doen als je geen Photoshop hebt , ik gebruik namelijk OS X VAN Apple , ik met mijn kleine pensioentje kan dat ook allemaal niet betalen.

 13. Als ik een fotoafdruk wil van 80×60 cm moet de resolutie van de foto dan ook precies een meervoud van 4×3 zijn? Of mag dat wat afwijken? Snijden jullie in dat geval de foto iets bij?

  1. Hi Koen, Het beste is om de foto van te voren bij te snijden. Mocht je dat niet hebben gedaan kan je de foto in de preview functie van de Xpozer uploader nog bijsnijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *