In 4 stappen je foto perfect opgeslagen voor je fotoprint

Vandaag deel ik graag de laatste stap voor het maken van een perfecte fotoprint, namelijk het opslaan van je foto. Na het lezen van dit artikel heb je alle informatie in huis om jouw foto om te toveren tot een perfecte fotoprint!

Opslaan van je foto voor een fotoprint

We krijgen vaak vragen over hoe de foto moet worden aangeleverd, in welk bestandstype en in welke kleurruimte. Het is belangrijk om je foto goed op te slaan en aan te leveren, omdat dit de kwaliteit en de kleuren van je fotoprint beïnvloeden. We leggen je stap voor stap uit hoe je jouw foto opslaat, zodat jouw foto straks perfect aan de muur hangt!

Let op: deze stappen zijn voor mensen die echt het meeste uit hun fotoprint willen halen. Het simpelweg opslaan in het goede bestandsformaat en in maximale resolutie is vaak al voldoende voor een mooie fotoprint.

Volg de volgende stappen voor het opslaan van je foto:

Stap 1: Kies het juiste bestandsformaat

Veel fotografen fotograferen en bewerken in RAW. Dit is zeker aan te raden, omdat je dan gemakkelijk aanpassingen kunt maken aan je foto, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je foto. Zodra je klaar bent met nabewerken sla je de foto op als JPG.

Het liefst ontvangen we de foto in JPG, omdat de beeldkwaliteit dan maximaal behouden blijft. Een TIFF-bestand bevat meer kleurkanalen en is een veel groter bestand dan JPG, maar het verschil in kwaliteit tussen deze bestandsformaten is met het blote oog niet zichtbaar in de afdruk. Om deze redenen ontvangen we liever een JPG-bestand dan een TIFF-bestand. Wanneer er vectoren (tekst, lijnen of logo’s) in het beeld verwerkt zijn, sla je het beste op als PDF.

In Photoshop kun je het bestandsformaat bepalen als je gaat naar File > Save As. Je kiest hier het gewenste bestandstype in het dropdown menu bij Format. In Lightroom krijg je meteen uitgebreid de opties voor opslaan te zien wanneer je gaat naar File > Export.

In bovenstaande afbeelding zie je het menu voor het exporteren (en dus opslaan) in Lightroom

Stap 2: Kies je kleurruimte

Bij het opslaan van je foto kun je ook voor verschillende kleurruimtes kiezen. De kleurruimte gaat over het bereik en het aantal kleuren in je foto. De pixels in je foto hebben namelijk een hoeveelheid rood, groen en blauw, RGB dus. De bekendste kleurruimtes zijn AdobeRGB, sRGB en ProfotoRGB.

Het is een mythe dat AdobeRGB beter is voor het aanleveren van je foto dan sRGB. AdobeRGB heeft een groter kleurbereik dan sRGB, maar de meeste monitoren, internetbrowsers en printers kunnen AdobeRGB niet lezen. Daarnaast is het verschil tussen AdobeRGB en sRGB nauwelijks zichtbaar op een fotoprint. Om deze reden raden we aan je foto in sRGB aan te leveren. Heb je toch een AdobeRGB bestand? Geen probleem! Onze monitoren en printers kunnen beide kleurruimtes lezen en verwerken.

Stap 3: Opslaan in maximale resolutie

Het bestandstype en de kleurruimte zijn belangrijk bij het opslaan, maar de resolutie is nóg belangrijker voor een perfecte fotoprint. Kies bij het opslaan daarom altijd voor de maximale kwaliteit en bestandsgrootte. Het zou natuurlijk zonde zijn als je foto niet in maximale kwaliteit wordt afgedrukt.

Stap 4: Opslaan voor soort papier

Als je jouw foto écht perfect afgedrukt wilt hebben kan je in Lightroom zelfs het type finish instellen voor de afdruk. Sommige typen papier behouden de details van je foto namelijk beter dan andere, en door het type papier in te stellen behoud je maximale scherpte in je foto.

Wil je jouw foto op Xpozer af laten drukken? Kies bij het exporteren van je foto bij ‘Output Sharpening‘ voor verscherpen naar ‘Matte Paper‘ in Lightroom en kies bij Amount voor High.

In de afbeelding zie je de gewenste instellingen voor exporteren vanuit Lightroom

Kleurprofielen

Vaak wordt ons gevraagd of we kleurprofielen gebruiken (ook wel ICC-profielen). Wij gebruiken uiteraard kleurprofielen en kunnen hiermee werken. We bieden deze echter bewust niet aan, omdat Xpozer wordt afgedrukt op mat materiaal en er vaak gewerkt wordt met reflecterende en glanzende monitoren. Hierdoor werkt het beter om de kleuren met eigen ogen te beoordelen met onze proefafdruk. Veel effectiever!

proefafdruk aanvragen
We bieden proefafdrukken aan, zodat je de kleuren goed kunt beoordelen. Bestel hier jouw proefafdruk >

Dat waren ze dan, alle tips voor een perfecte fotoprint! Mocht je er nou toch niet helemaal uitkomen, vraag dan de Foto Optimalisatie aan. Dan maken wij je foto helemaal klaar voor de muur, inclusief het verbeteren van je foto én het opslaan in het juiste formaat. Upload nu je foto voor de Foto Optimalisatie >