Fotoprints frissen je werkplek op

Een goed ingerichte werkplek doet wonderen voor je productiviteit en werkgeluk, of je nu thuis werkt of op kantoor. Een kille, grauwe, onpersoonlijke ruimte nodigt niet uit om lekker te werken, toch? Het beste is om je kantoor of werkplek een huiselijke, persoonlijke sfeer te geven. Dit kun je heel goed doen met bijvoorbeeld planten of een kleedje op de vloer, maar nog véél beter met foto’s aan de muur! Lees mee en creëer straks ook de ideale, inspirerende werkplek.

Effecten van (foto)kunst op de werkplek

Volgens onderzoek worden werkenden op meerdere manieren positief beïnvloed door de aanwezigheid van kunst op de werkplek, want:

  • Kunst lokt sociale interacties uit
  • Kunstwerken lokken emotionele reacties uit
  • De werkplek wordt in algemene zin als beter ervaren
  • Kunst bevordert leren

Je muren volhangen met mooie plaatjes, dat is dus een heel goed idee. Je kunt natuurlijk veilig gaan voor wat neutralere, abstracte werken, om zoveel mogelijk mensen het naar de zin te maken, maar de vraag is hoeveel dat doet voor de sfeer in de ruimte, en voor je gemoedstoestand. Wil je écht een verschil maken, denk dan goed na over de thema’s en kleuren die je wilt gebruiken. De kleuren die je kiest, maken een enorm verschil in sfeer, maar ook zelfs in productiviteit en werkgenot. Ook maken verschillende thema’s natuurlijk verschil voor de sfeer. Je kunt kiezen voor een thema passend bij de branche waarin je werkt.

Wat voor foto’s passen bij jouw werkplek?

Foto’s uitzoeken voor jouw fotoprints aan de muur is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Maar wist je dat je keuzes in foto’s en kleuren veel invloed hebben op de (werk)sfeer en zelfs productiviteit en creativiteit? Ik geef hierbij enkele ideeën voor beelden die passen in bepaalde settings.

Kies een onderwerp dat past bij het bedrijf of de branche

Verkoop je aquaria, dan zijn bijvoorbeeld mooie fotoprints van zeedieren passend. Door soortgelijke keuzes te maken, versterk je je merk. Iedereen op de werkvloer wordt eraan herinnerd waar zij het allemaal voor doen. De ruimte sluit perfect aan op het bedrijf.

Maak de sfeer persoonlijker met foto’s

Is jouw bedrijf persoonlijk en mensgericht, dan kun je ook denken aan portretten van de medewerkers aan de muur. Dat soort prints kan zorgen voor verbinding, en hoe leuk is het om met je collega’s te kletsen over de momenten waarop de foto’s gemaakt werden? Bijvoorbeeld tijdens dat leuke bedrijfsuitje of een succesvolle beurs waar jullie stonden. Ook leuk: laat iedereen een foto van zijn huisdier of kinderen aan je opsturen, dan heeft iedereen op het werk een stukje van thuis. Persoonlijker kun je het niet maken, toch?

Laat (bedrijfs)resultaten zien

Is jouw werk gericht op het helpen van mensen, of ben je op een andere manier heel doelgericht aan het werk? Laat behaalde resultaten zien in de werkruimte! Werk je bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van onderwijsplannen? Foto’s van positieve resultaten van het werk kunnen je de moed geven door te gaan als het even tegenzit. Bijvoorbeeld een foto van een trotse blik in de ogen van iemand net zijn of haar diploma behaald heeft, dat motiveert om lekker door te gaan met je goede werk!

Foto’s aan de muur is ook mogelijk voor niet-fotografen!

Zie je het niet zitten om zelf een camera op te pakken, en wil je gewoon een mooi plaatje kiezen? Daarvoor zijn stockfoto’s ideaal! Stockfoto’s zijn foto’s die niet in opdracht gemaakt zijn, maar wel door fotografen worden verkocht. Er is veel aanbod in stockfoto’s, en er zijn zelfs websites waar je gratis stockfoto’s van kunt downloaden. Meer over stockfoto’s hebben we hier geschreven >

Welke kleuren gebruik je op de werkplek?

Kleuren hebben veel invloed op hoe we ons voelen, en hoe we een ruimte ervaren. Laten we eens zien welke kleuren welke effecten hebben. De voorbeelden geven je inspiratie voor jouw werkruimte, en zie ook de linkjes naar de foto’s uit de voorbeelden. Handig voor als je zelf niet al te handig bent met een camera.

Groen

Groen inspireert, maakt je creatiever. De kleur werkt goed in ruimtes waarin je brainstormsessies organiseert, en waar veel met computers wordt gewerkt. Groen brengt rust en harmonie in de ruimte. Hoe je groen kunt toevoegen aan jouw werkruimte? Zie hier enkele voorbeelden.

Stockfoto’s uit het voorbeeld:
Bomen van boven: hier gratis downloaden
Slang: hier gratis downloaden
Printplaatje: hier gratis downloaden

Blauw

Blauw maakt je kalm, en het verlaagt je hartslag. De kleur straalt vertrouwen uit en verbetert efficiëntie en focus. De kleur blauw past goed in vergaderruimtes en wachtruimtes.

Stockfoto’s uit het voorbeeld:
Blauwe vaten: hier gratis downloaden
Zee: hier gratis downloaden
Lasser: hier gratis downloaden

Geel

Geel straalt plezier uit, en energie. De kleur geel staat voor focus, innovatie en creativiteit. Deze kleur past dus goed bij je brainstormsessie, de tekentafel en de werkplaats. Ga nou niet direct alle muren geel verven, want een overvloed aan geel maakt mensen onrustig. Houd het bij accenten.

Stockfoto’s uit het voorbeeld:
Citroen: hier gratis downloaden
Autootje op het strand: hier gratis downloaden
Architectuur: hier gratis downloaden

Rood

Rood is actief, verhoogt je hartslag en laat je sneller denken. Ook met rood kun je beter accenten gebruiken en niet overdrijven. Te veel rood kan agressie en onrust opwekken. Rood werkt goed als accentkleur om de ruimte een warme tint mee te geven. In ruimtes waarin mensen actief zijn of bijvoorbeeld avondwerk verrichten, werkt de kleur goed.

Stockfoto’s uit het voorbeeld:
Auto: hier gratis downloaden
Rode wand met ventilatierooster: hier gratis downloaden
Gebouw: hier gratis downloaden

Oranje

Oranje geeft, net als geel, energie. Energie is fijn, maar ga niet te ver, houd het bij kleinere oppervlakken. Teveel oranje kan je maag doen knagen en kan je onrustig maken. Oranje kan je op een lange, saaie dag wat pit geven.

Stockfoto’s uit het voorbeeld:
Paraplu’s: hier gratis downloaden (de rechterfoto is een uitsnede uit dezelfde foto)
Dakpannen: hier gratis downloaden
Bladeren: hier gratis downloaden
Sinaasappels: hier gratis downloaden (de rechterfoto is een uitsnede uit dezelfde foto)

Wit

Wit is de kleur van puurheid, schoonheid en veiligheid. Teveel wit is niet aan te raden. Teveel wit kan namelijk zorgen dat mensen meer fouten maken. Wit kan wel goed een boost geven aan andere kleuren, of het felle kan kleuren juist wat verzachten.

Stockfoto’s uit het voorbeeld:
Kat: hier gratis downloaden
Schelpen: hier gratis downloaden
Architectuur: hier gratis downloaden

Grijs

Grijs kan wat verdrietig overkomen, en dat wil je natuurlijk niet op je werkplek. Je kunt grijs wel goed gebruiken om andere kleuren er extra uit te laten springen. Gebruik grijs dus wel met mate.

Stockfoto’s uit het voorbeeld:
Stadsgezicht: hier gratis downloaden
Paarden: hier gratis downloaden
Vulkaan: hier gratis downloaden

Zo fris jij je werkplek op

Als je jouw werkplek gaat inrichten en aankleden, dan maak je het beste bewuste keuzes. Onze tips zijn:

  • Kies een thema, bijvoorbeeld op basis van wat de organisatie doet. Kies of maak foto’s met onderwerpen die aansluiten op de branche, of pep medewerkers op met positieve (bedrijfs)resultaten.
  • Geef de ruimte een huiselijke sfeer. Je kunt ervoor kiezen de ruimte persoonlijker te maken door foto’s van personeel te gebruiken, of bijvoorbeeld hun huisdieren. Zo breng je een hoop leven en persoonlijkheid naar de werkplek toe.
  • Bedenk welke functie de ruimte heeft. Heeft de ruimte een creatieve functie of moet er juist gefocust nagedacht worden? Pas dan daarop je kleuren aan met bovenstaande kleurtips.
  • Ten slotte: Kies wat je mooi vindt, en wissel wanneer je toe bent aan iets nieuws. Wil je iets nieuws, dan heb je alleen een Xpozer Print nodig, het Frame kun je hergebruiken. De oude Print berg je netjes en compact op, voor de volgende keer. Een fijn pakket om mee te starten is het 4Pack, met 4 Prints + 1 gratis Frame. Het wisselen is in een minuut gebeurd. Kind kan de was doen! Bekijk hier het 4Pack >