Fotowedstrijd Thema: De Lente Komt Eraan!

Maart, een maand waarin we uit mogen kijken naar de lente. Een maand waarin we de eerste tekenen van de lente ook kunnen zien. De eerste bloemen komen uit hun knoppen, de dagen worden weer langer en de temperaturen stijgen. Genoeg reden om mee te doen met het fotowedstrijd thema: De Lente Komt Eraan!

Wat de lente typeert zijn vooral de heldere kleuren. Lichte groene bladeren aan planten en bomen. De heldere witte en roze bloesem aan de bomen is in aantocht. Ook de dieren trekken er weer op uit en wij als mensen natuurlijk ook (red. zoek in deze onrustige tijd van het coronavirus wel alleen open natuurgebieden op waar je genoeg afstand kunt houden tot anderen). Dit zijn perfecte elementen voor mooie kleurrijke lentefoto’s! 

We raden je niet aan om onnodig naar buiten te gaan om een foto te maken. Je mag ook foto’s van een vorige lente insturen.

Wat kun je fotograferen?

Natuur

Karakteristiek voor de lente is natuurlijk de uitzonderlijk mooie natuur. De bloei van allerlei bomen en bloemen vormen een kleurrijke achtergrond voor veel lentefoto’s. Laat je niet tegenhouden door een bewolkte dag om de natuur in de lente te fotograferen. Met een zachte bewolkte lucht kunnen de kleuren soms zelfs nog mooier uitkomen! Zoek mooie perkjes op, bepaal jouw compositie en let vooral op mooie kleurencombinaties om de perfecte lentefoto te maken.

Dieren

Natuurlijk kun je dieren fotograferen. Dieren zullen lekker actief zijn in de lente, dat maakt het een leuke uitdaging om dieren te fotograferen in hun natuurlijke leefomgeving. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen huisdieren fotograferen! Een tip voor het fotograferen van dieren. Probeer zover dat kan op ooghoogte te fotograferen, op die manier lijken dieren minder klein en wordt je echt de foto ingetrokken. Een lens met een grote brandpuntafstand zorgt ervoor dat het dier goed los komt van de achtergrond, dus zet die tele lens maar vast op jouw camera! Dit is overigens natuurlijk geen vereiste voor mooie lentefoto’s met dieren in de hoofdrol.

Macro

De lente is een goede maand om aan de slag te gaan met macro fotografie. Er zullen veel kleine diertjes actief zijn die je van dichtbij kunt vastleggen voor verbluffende macro foto’s. Een dier dat in de lente weer actief wordt is bijvoorbeeld de kikker! Vooral op zonnige dagen kun je kikkers goed fotograferen aan de oevers van slootjes, meren en andere watertjes. Als je rustig genoeg bent kun je redelijk dichtbij komen zonder dat ze wegspringen!

Foto's door: Arend Spaans

Mensen

Je kunt ook uitstekend mensen vastleggen in het lentethema. Denk bijvoorbeeld aan sporters die massaal de buitenlucht ingaan om lekker te gaan fietsen of hardlopen! Buitenspelende kinderen kunnen ook model staan in de perfecte lentefoto. Zoek mooie parkjes op voor dat mooie lenteportret! Denk ook hierbij weer aan de hoogte van jouw camera. Ooghoogte is vaak een goede start. Mocht je wat creatievere hoeken willen proberen, ga daar vooral mee aan de slag. Zie ook het voorbeeld van de fietser die vanuit een kikkerperspectief is gefotografeerd.

Fietser in de lente
rennend onde de bloesem in de lente

Hopelijk heb jij met deze tips en voorbeelden genoeg inspiratie opgedaan over het fotowedstrijd thema: De Lente Komt Eraan! We zijn jouw inzending graag tegemoet in de fotowedstrijd >

xpozer fotowedstrijd