Fotowedstrijd People & Places

Fotowedstrijd Thema: People & Places

Het lijkt erop dat fotografen over de hele wereld het lastig hebben op dit moment. Daarom heeft Xpozer samen met SmugMug gewerkt aan het opstellen van een leuke uitdaging voor de maand april! Ik ben erg enthousiast over de fotowedstrijd en dacht, ik (Dave) schrijf een stukje over de ideeën achter het thema van de fotowedstrijd van deze maand: People & Places (Personen en plaatsen).

Als fotograaf heb je de mogelijkheid om een eigen verhaal te vertellen, of je kunt een verhaal vertellen door je omgeving te documenteren. In andere woorden, sommige fotografen creëren, waar anderen documenteren.

Creëer of documenteer

We staan open voor de suggestie dat straatfotografen de wereld documenteren zoals deze aan hen voorbij gaat. Sommige fotografen kiezen ervoor om te zitten en wachten tot iets interessants hen passeert, iets dat past bij het verhaal dat ze willen vertellen. Hoeveel ze het onderwerp sturen is altijd onderwerp van gesprek. Sommige straatfotografen proberen op te gaan in de menigte, terwijl andere fotografen de straat zien als een decor waarin ze kunnen bouwen wat ze willen. 

Landschapsfotografen gaan vergelijkbaar te werk, maar zijn toch verschillend. Ze focussen zich eerder op het klimaar dan op menselijke interactie en sociale context. Vroeg opstaan om te fotograferen bij zonsopgang, hoort bij hun werkwijze. Of het wachten en in de gaten houden van het weerbericht voordat je terugkeert naar een eerder uitgezochte locatie.

Mijn fotografie stijl

En dan zijn er nog fotografen zoals ik. Als je mij zou vragen wat voor fotograaf ik ben, krijg je misschien verschillende antwoorden, afhankelijk van de dag of de locatie waar ik ben. Hoe dan ook, in de loop der jaren is gebleken dat mijn werk is op te delen in twee genres. Hoewel ik mijzelf zie als portretfotograaf, vind ik dat ik zowel een portretfoto van een berg als van een persoon kan maken. Dit brengt mij gelijk bij het fotowedstrijd thema van deze maand: stuur jouw beste portretfoto van een plaats of een persoon in voor de wedstrijd!

De sleutel tot succes

In de winnende foto’s zoeken we hoofdzakelijk naar één belangrijk element: context. We willen elementen zien die delen van de afbeelding met elkaar verbinden, iets dat zegt dat de foto is gemaakt om een verhaal te vertellen - zoals de meeste portretten. 

Om meer over het begrip “context” te leren, kunnen we kijken naar wat een portret is, in fotografische zin. Een goed begin hierbij is kijken naar hoe de fotograaf het aanpakt voordat hij een portret gaat maken. “Ik wil een portret van je” of “Mag ik een portret van je maken?” zijn twee veel voorkomende uitspraken.

De sleutel hier is dat een portret normaal gesproken een bewuste handeling is. Iets waar van tevoren over na is gedacht, meestal iets waarbij alleen het gezicht of de hoofd en de schouders zichtbaar zijn. Dit wordt meestal een ‘klassiek’ portret genoemd. Ik geef zelf de voorkeur aan een omgevingsportret, dat tegenwoordig vaker voor lijkt te komen.

Een omgevingsportret zet een onderwerp in een wereld waar hij/zij zich thuisvoelt, met een geposeerde houding. Als een onderwerp niet geposeerd zou worden vastgelegd in zijn/haar omgeving zou het vallen onder een reportage-foto.

Reportage-portretten zijn geweldig, maar is niet waar wij naar zoeken bij deze uitdaging. We zijn opzoek naar de fotograaf die een verhaal vertelt door gebruik te maken van richting, kadering, tonaliteit en belichting. 

De extra uitdaging

Vanwege het COVID-19 virus zijn fysiek contact en reizen beperkt. Dit betekent dat we vooral in onze directe omgeving moeten zoeken naar inspiratie.

Misschien kun je een eerder gemaakte foto inleveren, of misschien kun je een creatief beeld creëren met behulp van een familielid of huisgenoot. De foto’s zullen beoordeeld worden op creativiteit en op het vertellen van een verhaal.

Samenvatting

Dit is dus waar we naar op zoek zijn in de fotowedstrijd van de maand “People & Places”. Creëer een beeld dat de elementen ‘verhaal’ en ‘context’ bevat. Het mag te maken hebben met mensen óf plaatsen, maar wil je extra punten scoren, ga dan voor een beeld dat beiden combineert. Het beeld moet van fotografische aard zijn, tenzij de context van de afbeelding heftige nabewerking vereist. 

Dave Kai Piper

About Dave Kai-Piper

Dave Kai-Piper is een in Engeland geboren fotograaf die soms in Ierland en soms in het Verenigd Koninkrijk woont. Zijn werk is gebaseerd op de portretwereld met mode- en beauty-elementen die met elkaar zijn vermengd.

Als hij niet aan het werk is, verkent hij de wereld op twee wielen en fotografeert en documenteert hij de wereld om hem heen. In de loop der jaren was hij ambassadeur voor Fujifilm, SmugMug, 3 Legged Thing, Peli Cases, Trek Pak en nog veel meer internationale merken. Daarnaast gaf hij fotografie lessen aan Wolverhampton University en schreef hij publicaties voor bekende tijdschriften over de wereld van fotografie.

Meer informatie over dave op zijn website:
www.davekaipiper.com