Gave muurkunst: Tilt-Shift Fotografie

Tilt-shift is niets nieuws, maar de trend zal nooit vervagen, als het aan mij lag. Dus, wat is het, hoe maak je het, hoe maak je het na en hoe krijg je het aan je muur? Ik ga al deze vragen in dit artikel beantwoorden. Stuur je beste tilt-shift-foto’s in voor de fotowedstrijdThe world from aboveen win een Xpozer 4Pack!

Wat is tilt-shift?

Tilt-shift is een fotografie techniek die wordt gebruikt om dingen er klein uit te laten zien . En houden we niet allemaal van alles wat klein is? Puppy’s, baby’s, kittens, ah ja, we houden van alles wat klein is! Dus, waarom ziet iets er klein uit? Als we iets kleins fotograferen, zijn we gewend om een kleine scherptediepte te zien. Dus dat is wat we recreëren als we tilt-shift gebruiken. We creëren een kleine scherptediepte. Dit effect zorgt ervoor dat alles op de foto eruitziet alsof het rechtstreeks uit een miniatuurspeelgoedwinkel komt.

Voorbeelden:

De glijbanen zien eruit alsof ze maar een paar centimeter hoog zijn. In werkelijkheid zijn ze enkele meters hoog.
Dit zijn waarschijnlijk grote, sterke mannen, maar op deze foto zien ze eruit als kleine poppen.
Ahh, kijk eens naar deze schattige speelgoedhuizen 😁

Hoe maak je tilt-shift foto’s?

Oké, dus wat als je deze foto’s zelf wilt maken? Ten eerste zou je een tilt-shift lens kunnen gebruiken. Een tilt-shift lens maakt het mogelijk om je hoek aan te passen (tilt) of de positie van de lens naar boven of beneden te veranderen (shift). De lens kan ook worden gedraaid om zijwaarts te verschuiven. De lens kan kantelen en verschuiven terwijl de camera op zijn plaats blijft. Dit wordt gebruikt om haarscherpe afbeeldingen te maken door hetzelfde gebied vanuit meerdere posities te fotograferen en later de verschillende foto’s aan elkaar te stitchen.

Deze lenzen worden typisch gebruikt voor architectuurfotografie, omdat deze lenzen alle problemen bij achteroverhellende gebouwen oplossen. Tilt-shift-lenzen worden ook gebruikt door landschapsfotografen, omdat ze je meer controle geven over wat scherp is en wat wazig is.

Bovendien kunnen ze ook worden gebruikt om deze coole miniatuurachtige foto’s te maken. Er zijn tientallen YouTube-video’s over het gebruik van tilt-shift-lenzen voor allerlei doeleinden. (Uh-oh, daar gaat je avond 😉)

Het miniatuureffect wordt gecreëerd door deze stappen te volgen:

 1. Zet jouw camera op de manuele modus.
 2. Kantel om de scherptediepte te wijzigen.
 3. Gebruik de viewfinder om in te zoomen en controleer of de gewenste plek scherp is.
 4. Maak meerdere foto’s en vergelijk ze om de effecten van de kantelbewegingen te zien.
 5. Speel met alle mogelijkheden die de lens te bieden heeft.

Hoe kun je het tilt-shift-effect namaken?

Tilt-shift-lenzen zijn duur. Voor sommigen zelfs een heel maandsalaris. Dus, wat te doen als het niet binnen jouw budget past? Doe maar alsof! Er zijn veel manieren waarop je het kunt vervalsen door je ‘normale’ foto te bewerken zodat het eruitziet als een tilt-shift-foto. Een korte handleiding voor Photoshop-gebruikers:

 1. Kies een foto waarvoor dit effect echt interessant zou zijn. Dit kan lastig zijn, omdat het effect niet per se logisch is in alle soorten foto’s.
 2. Druk op Q op je toetsenbord voor de Quick Mask-modus.
 3. Kies Reflected Gradient in je Gradient-menu.
 4. Teken een verloop in het gebied dat je scherp wilt houden. Al het andere wordt wazig.
 5. Je ziet een wazig rood gebied op je foto. Als het je niet bevalt, ctrl + z of Cmd + z om het opnieuw te proberen.
 6. Sluit de Quick Mask-modus af door nogmaals op Q te drukken.
 7. Ga in het bovenste menu naar Filter> Vervagen> Lensvervaging om een lensvervagingseffect te creëren in het door jou geselecteerde gebied.
 8. Er wordt een nieuw venster geopend, speel met de schuifregelaars en kijk wat er gebeurt. Gedaan? Druk op de OK-knop in de rechterbovenhoek van het venster. Sla de afbeelding op en je bent klaar!
Met deze foto is het effect leuk, maar ziet niets er miniatuur uit. Daarom verklaar ik deze foto niet geschikt voor het tilt-shift-effect dat we zoeken.

Voorbeelden van mijn meer succesvolle pogingen:

Hoe krijg je een tilt-shift foto aan je muur?

Natuurlijk wil je je geweldige tilt-shift-afbeeldingen laten zien! Zorg ervoor dat je foto in de best mogelijke kwaliteit wordt opgeslagen en bestel hem op Xpozer, zodat je er elke dag van kunt genieten!