Gestructureerd je foto’s uitzoeken met Adobe Lightroom

Je foto's uitzoeken na een shoot of trip kan erg veel tijd in beslag nemen. Je sleept de foto's van map naar map en raakt onderweg kwijt wat je nu al had bewerkt en wat nog niet. Herkenbaar? In dit blog help ik je op weg naar een overzichtelijk uitzoek- en bewerkproces met behulp van Adobe Lightroom. Zo leer je efficiënt je foto's uit te zoeken en te bewerken.

Soms heb je wel honderden tot zelfs duizenden foto's gemaakt tijdens een reis of een uitgebreide fotoshoot. Selecties maken kost dan heel veel tijd, als je het niet gestructureerd aanpakt. En dan ben je nog niet eens begonnen met bewerken! Dan kan beter. Lees hier hoe. Gebruik je Lightroom Classic? Bekijk dan de video. Gebruik je de 'nieuwe' lightroom? Volg dan de stappen eronder.

Zo kun je je foto's uitzoeken met Lightroom Classic

Gebruik jij Lightroom Classic (de old school versie van Lightroom)? Dan vertelt onze Anne je in de video hieronder alles over het uitzoeken en selecteren van je foto's. Volg haar tips op en leer gestructureerd te werk te gaan. Dat scheelt je heel veel tijd!

Tip: zet de ondertitels aan met de knop cc.

Werk jij met de 'nieuwe Lightroom'? Ga zo te werk:

De niet-classic versie van Adobe Lightroom ziet er een beetje anders uit. Daarom beschrijf ik hieronder de werkwijze zoals je die in deze versie van Lightroom zou hanteren.

Voor je begint zet je de foto's klaar in een mapje op je computer of opslagapparaat. Geef de map een herkenbare naam en start vervolgens met stap 1.

Stap 1. Open Lightroom en klik op de knop + Add Album.

lightroom venster album toevoegen

Stap 2. Er verschijnt een venster waarin je jouw map opzoekt. Klik vervolgens op de knop Review for import.

lightroom import scherm

Stap 3. In de balk bovenin het venster klik je op de pijl naast Add to album. Maak een album aan voor de foto's in het project waaraan je werkt. Je kunt bijvoorbeeld dezelfde naam gebruiken als de naam van de map die je eerder hebt gemaakt.

lightroom album aanmaken venster

Stap 4. Voeg direct alle foto's toe aan je album, of maak nu al een eerste selectie. Ik raad aan alles te importeren dat in de map staat. Het uitzoeken komt in de volgende stap.

album in lightroom

Stap 5. Linksonder de thumbnails kun je kiezen hoe je de foto's wilt bekijken. Je kunt ze per stuk goed bekijken, of meerdere foto's tegelijk zien. Klik op een foto en geef het onderin het scherm een aantal sterren. Hiermee beoordeel je de foto's gemakkelijk en snel. 

Je kunt naast de sterren ook een vlag meegeven. Dit maakt het gemakkelijk later binnen je album te filteren. Ik raad je aan dit ook te doen. Geef bijvoorbeeld een vlag met een vinkje aan alle foto's die helemaal klaargemaakt en bewerkt zijn, en je kunt er ook voor kiezen de afvallende foto's een vlag met kruisje te geven.

sterren en vlaggetjes in lightroom

Bewerk je geselecteerde foto's

Dubbelklik op een foto om te starten met bewerken. Je ziet het bewerkingspaneel rechts in beeld verschijnen. Hier kun je alle gewenste bewerkingen doen, de meeste lekker gemakkelijk met schuifjes. Bewerk je foto naar wens. De bewerkte versies van je foto's blijven bewaard in je album.

album in lightroom

De foto's exporteren

Als je klaar bent met het bewerken van al je foto's, wil je ze waarschijnlijk apart opslaan op je computer of opslagmedium. De vlaggetjes en sterren zijn nu je beste vriend. Klik boven in het scherm op het filterknopje naast de zoekbalk.

filter foto's in Lightroom album

Je kunt nu kiezen de gevlagde foto's te selecteren, of bijvoorbeeld alle foto's met 5 sterren. Mijn systeem:

- Tijdens het maken van de eerste selectie in stap 1, geef ik mijn favorieten 4 of 5 sterren.

- Wanneer een foto geheel klaar is met bewerken geef ik de foto een vlaggetje met een ✓.

- Voor het exporteren filter ik op de foto's met vlaggetje met ✓, en al deze foto's exporteer ik.Heb jij nog meer of andere tips voor het maken van selecties? Laat het hieronder in de comments weten!

Meer over het opslaan en bewerken van je foto's: