Het zomerverhaal van Laura Vink

Zoals je misschien al gezien had is Laura Vink onze vakjury voor de fotowedstrijd van de maand! Namelijk: Summer Stories! Laura maakte de bovenstaande foto op de Eggishorn in Zwitserland en daar onstond het zomerverhaal van Laura Vink. Ook vroegen wij Laura naar wat tips om jouw perfecte zomerverhaal vast te leggen, benieuwd?

De aanhouder wint

In de zomer zijn er enkele dagen dat de kabelbaan op de Eggishorn al voor zonsopkomst naar boven gaat, zodat je de zonsopkomst vanaf de top kan meemaken. Laura wilde dit heel graag, maar helaas, de kabelbaan voor de ochtend erna was al volgeboekt. Ze heeft zelfs nog geprobeerd de meneer bij de kassa over te halen, maar helaas: hij gaf aan dat het écht vol was. Meer mensen pasten er niet in het kabelbaantje. Het was haar dus bijna niet gelukt om deze foto te maken…

Toch besloot Laura niet op te geven. Ze kwam erachter dat je online nog wel gewoon een reservering kon maken. Je hoefde dan maar een Zwitserse Frank te betalen en dan was de reservering geregeld. Tja, als het volgeboekt is, dan zou die reservering ook niet moeten kunnen, toch? Toen heeft ze toch die boeking online gedaan en is de volgende ochtend gewoon op tijd bij de kassa gaan staan. Als ze dan een ‘sorry het is vol’ zou horen, dan zou ze gewoon de domme toerist uithangen die dat niet snapte.

Het enige waar Laura niet aan had gedacht, was dat dezelfde kassameneer ook ’s ochtends vroeg alweer dienst had. Oeps, die had haar truc natuurlijk door. Of er uiteindelijk twee personen niet kwam opdagen of dat hij haar doorzettingsvermogen bewonderde weten we niet, want op het laatst mochten ze toch een kaartje kopen en naar boven. En daar was Laura super blij mee, want het was een prachtig ochtend boven op de berg! Met deze foto als resultaat.

Laura’s Top 5 Tips om jouw perfecte zomerverhaal vast te leggen:

1. Let op het Licht

Licht is ontzettend belangrijk voor je foto. Het type licht bepaalt voor een groot deel de sfeer van je foto. Er zit een wereld van verschil tussen het licht van het gouden uur en het felle licht van midden op de dag. Dit zie je vooral bij landschapsfotografie. Het gouden uurtje is het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang, waarbij de zon laag staat en een warme gouden gloed heeft. Een populaire fotografietijd. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om op dit moment te fotograferen, bijvoorbeeld als je op reis bent, maar probeer de dag wel zo in te plannen dat je het mooiste licht kan meepakken. 

Laura Vink zomer verhaal tip 1

2. Ken de regels, maar durf ze te breken

In de fotografie bestaan er heel veel regels. Het is belangrijk om de regels te kennen, maar durf ze vooral ook te breken. Op deze manier wordt een foto juist uniek en spannend om naar te kijken. In bepaalde situaties kan het breken van deze regels je foto juist krachtiger maken. 

Laura Vink zomer verhaal tip 2

Zo wil je meestal niet je eigen schaduw in de foto hebben, maar door de regels te breken maakt de schaduw juist deze foto. Je ziet hoe dichtbij de kop van de koe bij de camera is.

3. Ga op zoek naar reflectie

Een simpele compositietip is het verwerken van reflecties in je foto. Simpel omdat het geen speciale technieken vereist, maar het maakt je foto wel heel krachtig. Zet bijvoorbeeld de horizon in het midden en fotografeer de reflectie in het water. Deze symmetrische compositie zorgt ook voor rust in je foto. 

Laura Vink Zomer Verhaal tip 3

Wil je de foto nog spannender maken? Kijk of je dan of je een reflectie in een regenplas kunt fotograferen. Door je camera vlak boven de regenplas te houden, creëer je een gave spiegeling. Leuk om te doen in steden na een flinke regenbui. 

4. Zorg dat de foto in de camera al goed is

Van een slechte foto maak je in de fotobewerking nooit een goede foto. Van een goede foto maak je met fotobewerking een perfecte foto. Maar zorg dus wel dat de basis altijd goed is: scherp en goed belicht. 

5. Doe het voor jezelf

Op social media zie je de mooiste foto’s voorbij komen, in magazine’s en boeken zie je foto’s die jij dolgraag ook zou willen maken en ook je vrienden maken beelden waar je jaloers op wordt. Het is moeilijk om eigen fotografie niet teveel te vergelijken met anderen, maar wel belangrijk. Grote kans dat je anders het plezier in fotografie verliest. Sta even stil bij de vraag waarom jij foto’s maakt. Om de beste fotograaf ter wereld te worden? Of omdat je er blij van wordt? Of momenten en ervaringen die je meemaakt vast te leggen? Maak de foto’s vooral voor jezelf, dan heb je er een leven lang plezier van.

Hopelijk hebben deze tips jou geholpen om je fotografie skills te verbeteren. Op deze manier kan jij jouw droomfoto maken en die later in huis ophangen, zodat je dat moment keer op keer kan herbeleven. Je wilt namelijk dat je het moment precies ervaart zoals je deze hebt beleefd. Met een fotoprint kan je dit gevoel nog elke dag ervaren.

Maak gebruik van Laura’s tips en overtuig haar dat jij de beste foto hebt!

In september kun je extra veel winnen met jouw zomer verhalen bij de Xpozer fotowedstrijd: Summer Stories!

Upload jouw zomerfoto en maak kans op een Xpozer van 60x90cm t.w.v. €69,95 Of een van de twee fotografie boeken van Laura Vink! Elke foto in de top 25 krijgt een persoonlijke beoordeling van Laura Vink dus doe mee of stem op jouw favoriet!

Benieuwd naar meer tips van Laura Vink? Klik hier voor meer inspirerende tips om jouw fotografie naar een hoger niveau te brengen.