Hoe je als fotograaf een opdracht voor een klant moet interpreteren

Dank je wel Stephan en iedereen van Xpozer dat ik het blog even mag kapen. We dachten dat het interessant zou zijn om een blog in elkaar te zetten over hoe je als fotograaf een opdracht voor een klant moet interpreteren.

In de afgelopen dagen heeft Xpozer de fotowedstrijd van april aangekondigd. De opdracht is om een foto te maken met een verhaal en context. De wedstrijd is opgezet om creativiteit aan te moedigen en het denkproces te stimuleren.

Als je een professionele fotograaf bent, zul je vrij bekend zijn met het werken vanuit een specifieke opdracht. Soms zijn opdrachten heel strikt ingekaderd, er is weinig ruimte voor eigen inbreng en je werkt dus bijna volledig volgens de behoeftes van de klant. Andere keren, zoals bij een opdracht die ik onlangs heb uitgevoerd voor Cosyspeed, zijn de omstandigheden wat vrijer en laten ze jou je ding doen. Natuurlijk met de hoop en het vertrouwen dat ik iets maak wat ze mooi vinden. In deze blog post wil ik 5 belangrijke punten aanstippen waar je als fotograaf doorheen kunt werken om zeker te zijn dat je altijd de goede foto’s aflevert voor jouw opdracht of klant.

1. Je hoeft de uiteindelijke foto’s zelf niet mooi te vinden

Uiteindelijk moet je een klant leveren wat hij wil. Het is onze taak als fotograaf om de wensen van bijvoorbeeld een marketing team om te zetten in afbeeldingen. Als je aan een opdracht werkt is het belangrijk te onthouden dat de afbeeldingen die jij maakt, uiteindelijk niet van jezelf zijn. Ja, natuurlijk zijn de rechten van jou, maar een ander gaat de afbeeldingen gebruiken. Vasthouden aan jouw creative proces en stijl is perfect, maar je moet onthouden dat je moet afleveren wat de klant wil hebben. Als het stukloopt op een klein creatief dingetje is het aan jou om dat om te lossen. Wat je ook doet, gebruik de tijd en het geld van jouw klant niet om je eigen portfolio uit te breiden.

2. Ken jouw klant, begrijp de opdracht

De vervelendste shoots die ik heb gehad door de jaren heen waren de shoots met een superstrakke opdracht, voor een product dat ik gewoon niet begreep. Ik moet toegeven dat ik bij deze opdrachten niet begreep welke boodschap het bedrijf over wilde brengen. Als ik daaraan terug denk, heb ik spijt dat ik van tevoren niet beter mijn best heb gedaan om het te begrijpen. 

Ik zou willen dat ik vaker de telefoon had gepakt om te bellen met de AD (Art Director), gewoon praten over ideeën, denkprocessen en proberen de gedachtegang van de klant te begrijpen. 

De shoot die ik onlangs voor Cosyspeed heb gedaan was voor mij heel gemakkelijk. Dat is denk ik ook terug te zien in de foto’s. Tenminste, dat hoop ik! Ik gebruik hun tassen dagelijks, ken ook anderen die ze gebruiken en hou van de manier waarop het bedrijf zichzelf presenteert. Het klinkt stom en misschien voor de hand liggend, maar hoe meer je op een lijn zit met een bedrijf, hoe makkelijker het is om beelden af te leveren die zij graag willen zien. Dit is ook de reden waarom een bedrijf altijd naar dezelfde fotografen toekomt voor een opdracht. Het gaat niet om de prijs, het gaat erom dat ze willen werken met iemand die ze vertrouwen.

Als je een nieuwe klant hebt, doe dan je huiswerk. Verdiep je in hun producten, maak kennis met het team, ga koffiedrinken, spreek met ze af. Leer alles over hun drijfveren – en neem dat vervolgens mee in het maken van hun beelden.

3. Een goede planning helpt & laat zien dat je serieus bent

Als gevolg van het laatste stukje tekst van punt 2, heb je een systeem nodig om alle informatie te verwerken en bij te houden. Een fotoshoot kan uit veel elementen bestaan en een grotere opnamen kunnen soms aanvoelen als een teaminspanning. Soms kan georganiseerd te werk gaan het verschil maken tussen goede en geweldige foto’s. 

Ik gebruik al een aantal jaren een vrij lang PDF-boekingdocument (het voorstel voor de klant). Het is ongeveer 12 pagina’s lang. Het bevat al mijn algemene voorwaarden, evenals de offerte, licentieovereenkomst en al het nodige papierwerk. Het belangrijkste is dat ik dit document gebruik voor het maken van notities en het bouwen van een moodboard. Het toont en volgt ideeën en concepten op een visuele manier. Het houdt creatieve details bij elkaar, evenals de vastgestelde tijden – locaties, modelselecties, kleurthema’s, bewerkingsstijl en al het andere.

Al deze dingen samen verzekeren mijn klant ervan dat ik bovenop deze shoot zit. Wanneer ze zien dat ik het weerbericht en de parkeergelegenheid bijwerk in mijn document, weten ze dat ze met iemand te maken hebben die hun shoot serieus neemt. Dit helpt om vertrouwen te winnen en eventuele problemen uit de weg te ruimen. Door al ver van tevoren te beginnen met de dingen die je moet doen, laat je zien dat je professioneel bent en dat je hen als klant respecteert. 

Als je een shoot hebt op twee locaties, is het handig om de weersverwachting en de reistijd van de ene naar de andere locatie te noteren. Ook kan het handig zijn om een taxi nummer op te schrijven, samen met verwachtte kosten. Heb je een shoot op een nieuwe locatie? Bezoek de website en neem foto’s voor in je voorstel voor de klant. Werk je met modellen, vraag hun vertegenwoordiger dan om recente foto’s en voeg deze toe aan je moodboard, samen met de link naar hun portfolio. 

Kortom, ga een stap verder in de planningsfase en je zult zeker het vertrouwen van een nieuwe klant voor je winnen.

4. De fotograaf is de baas

Of je nou op locatie of in een studio bent, het is jouw taak als fotograaf om de leiding te nemen. Eis deze rol op en zorg dat je je daar lekker bij voelt. Mensen kunnen hun werk het beste doen als ze goed worden begeleid, dus zolang je het juiste team aan mensen om je heen hebt, zou het moeten lukken om alles te laten verlopen volgens jouw plan. 

Jouw klant heeft jou ingehuurd om hem te voorzien van afbeeldingen, dus als er iets in de weg staat om dit goed te kunnen doen, moet je dit zo snel mogelijk oplossen. De ergste situatie waarin je terecht kunt komen, is te laat komen of de shoot verlaten zonder dat je alles hebt. Soms moet de fotograaf het roer omgooien. Als een idee niet werkt, verander het dan in iets dat wel werkt, en doe het snel. Dit is het moment waarop al je planning en voorbereiding van past komt. Ervaring in het omgaan met mensen en het hebben van vooraf opgebouwd vertrouwen is hier de sleutel. Natuurlijk moet je ten alle tijdens zorgen dat het eindproduct van je opdracht is zoals jouw klant dat graag ziet. 

In de loop der jaren heb ik wel eens klanten gehad die op de dag van de shoot het hele plan wilden omgooien. Dit zijn momenten waarop je tegen je klanten moet zeggen, nee, we gaan het doen zoals we hebben afgesproken. Dit is wat ik heb opgezet en gepland. Hiervan weet ik dat ik het vandaag kan leveren. Als je het idee hebt dat deze tactiek niet gaat werken, leg dan aan de klant uit dat als zij het risico willen nemen, jij er oké mee bent, maar dat het niet is waar jij je op voorbereid hebt. Daarmee lopen ze het risico dat er geen bruikbare afbeeldingen uit de shoot komen. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij je comfortabel voelt bij wat je doet, zowel op technisch als creatief vlak. Laat je niet zomaar aan de kant zetten.

5. Vertrouwen is het sleutelwoord

Het klinkt voor de hand liggend, maar je klanten zullen jouw afbeeldingen leuk vinden als jij ze zelf ook leuk vindt. Als je de klant tijdens het planningsproces en de shoot zelf overspoeld met positiviteit, zullen ze leuk vinden wat je doet, ongeacht wat je precies doet. Geloof me. Zeg dat dit de beste beelden zijn die je ooit hebt gemaakt, maar ‘dat dat niet moeilijk is met de beste klanten ooit’, en waarschijnlijk zullen zij dan ook je beste klanten ooit worden. Ook al regent het tijdens je shoot en gaat alles mis, het is jouw taak om het zo te draaien dat het werkt. Daarom zijn ze naar jou toe gekomen. Dat is jouw taak. Het fotografie gedeelte is eenvoudig. Maar je aan de opdracht houden en creatief te werk moeten gaan wanneer alles om je heen uit elkaar valt, dat is de echte uitdaging.

Jouw zelfvertrouwen zal van elke klus een succes maken. Je hebt geen fancy lichten nodig, of dure camera-apparatuur. Een passie en de wil om te maken waar je klant blij van wordt, is alles dat je nodig hebt. Maak het ze gemakkelijk.

Als je zelfvertrouwen uitstraalt, slaat dat ook door op de mensen om je heen. Het geeft je klant  vertrouwen in jou en je ideeën. Hoe meer vertrouwen ze in je hebben, hoe meer van je eigen creativiteit je in je beelden kunt stoppen. Hopelijk brengt dat het hele geheel tot een hoger niveau.

Waarom zijn punten 1-5 relevant voor de fotowedstrijd van april?

Nou, wanneer je beelden maakt voor anderen, is het erg belangrijk om het proces en de werking ervan te begrijpen. Te veel gehecht zijn aan een afbeelding is een veel voorkomend probleem voor fotografen. Probeer bij het aanleveren van je beelden terug te denken aan de opdracht en het proces eromheen. Lever niet gewoon de mooiste foto uit je portfolio in, als deze niet past bij de behoeftes, of in dit geval de opdracht, van je klant.

Neem de tijd, maak wat aantekeningen en lever een afbeelding aan die het concept van de opdracht perfect weergeeft.

Maar bovenal, wees zelfverzekerd.

Dave Kai Piper

Over Dave Kai-Piper

Dave Kai-Piper is een in Engeland geboren fotograaf die soms in Ierland en soms in het Verenigd Koninkrijk woont. Zijn werk is gebaseerd op de portretwereld met mode- en beauty-elementen die met elkaar zijn vermengd.

Als hij niet aan het werk is, verkent hij de wereld op twee wielen en fotografeert en documenteert hij de wereld om hem heen. In de loop der jaren was hij ambassadeur voor Fujifilm, SmugMug, 3 Legged Thing, Peli Cases, Trek Pak en nog veel meer internationale merken. Daarnaast gaf hij fotografie lessen aan Wolverhampton University en schreef hij publicaties voor bekende tijdschriften over de wereld van fotografie.

Meer informatie over dave op zijn website: 
www.davekaipiper.com