Hoe kun je een fotowedstrijd winnen?

Je ontwikkelt je fotografiekennis en -kunde, of je bent zelfs professioneel fotograaf. Wat staat er op jouw fotografie-bucketlist? Wat dacht je van: een fotowedstrijd winnen? Sommige fotowedstrijden bieden de winnaar grote prijzen, bijvoorbeeld fotografie-apparatuur of geldprijzen. Soms kun je tot wel tienduizenden euro’s of dollars winnen! Als je nog nooit hebt meegedaan aan een fotowedstrijd, en er meer over wilt weten, lees dan mee met alle tips hieronder.

Wat is een fotowedstrijd?

Laten we even bij het begin beginnen. Met ‘fotowedstrijd’ bedoel ik een online fotowedstrijd, waarbij je een eigen foto kunt uploaden. Een fotowedstrijd heeft meestal een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld ‘Landschappen’, ‘Portretten’ of ‘Abstract’. Soms is het gratis om mee te doen, en soms betaal je inschrijfgeld.

Is meedoen met een fotowedstrijd de moeite waard?

Dat ligt aan de wedstrijd en de voorwaarden. Als je een hoog bedrag moet betalen om mee te kunnen doen, en de kansen op winst minimaal, dan is het misschien niet het geld of de moeite waard. Belangrijk: zorg ervoor dat je weet wat er met je foto gebeurt na inzending. Wil je de organisatie van de fotowedstrijd alle rechten geven op jouw foto, voor zolang ze maar willen? Zo niet, geef je foto dan niet zomaar weg. Lees altijd goed de voorwaarden door en beslis op basis daarvan of je de organisatie vertrouwt met je foto. Je wilt echt geen inschrijfgeld betalen en dan ook nog eens alle rechten op je foto weggeven voor commercieel gebruik voor wanneer en hoe lang de organisatie maar wil. Pas dus altijd goed op.

De Xpozer Fotowedstrijd is een veilige wedstrijd om aan mee te doen

De Xpozer Fotowedstrijd is een voorbeeld van een eerlijke organisatie, die respectvol omgaat met de fotograaf en zijn of haar werk. Iedereen van over de hele wereld is welkom om gratis mee te doen, van beginner tot expert. Xpozer deelt jouw gegevens en foto's nooit zonder jouw expliciete toestemming, en gebruikt je foto ook nooit zonder toestemming. De winnende foto's worden wel uitgelicht op het blog, met de naam van de inzenders, uiteraard. Xpozer respecteert de fotograaf en zijn of haar werk, en als je je foto instuurt, houd je alle rechten op je foto gewoon zelf. Als je het een prettig idee vindt, mag je zelfs een klein watermerkje toevoegen aan je inzending.

1. Houd je aan de regels

Het eerste waar je op moet letten, is dat je je houdt aan de regels. Dit is de eerste en gemakkelijkste stap die je niet over kunt slaan. Een fotowedstrijd heeft vaak een thema of onderwerp, en daar moet je je aan houden. Dus al zijn je baby- en puppyfoto’s nog zo schattig, ze horen niet thuis in een fotowedstrijd met als thema ‘Landschappen’. Vergeet niet te checken of je foto voldoet aan de andere voorwaarden en richtlijnen. Is de foto niet te groot en voldoet hij echt aan alle eisen? Dan kun je je foto insturen. Voldoet je foto niet aan de basiseisen, dan gaat je foto sowieso niet winnen.

2. Bekijk de concurrentie

Bekijk welke foto’s al zijn ingezonden, als dit mogelijk is. Soms zien juryleden wel honderd keer ongeveer dezelfde foto. Deze zullen dan allemaal niet winnen. Waarom niet? Ze zijn niet bijzonder genoeg. Voordat je meedoet, bekijk je dus eerst welke foto’s er al zijn ingestuurd door anderen, en zorg je dat jouw foto ertussenuit springt. Het kan ook erg nuttig zijn om voorgaande fotowedstrijden te bekijken, en dan met name de winnende foto’s. Je krijgt zo een gevoel voor waar de jury naar op zoek is (als die jury hetzelfde blijft).

Voorbeelden van wat een vogel- of natuurthema voor inzendingen zou kunnen krijgen.

De foto’s liggen erg dicht bij elkaar qua kleur, onderwerp en stijl. Deze zullen dus weinig tot geen kans maken op de winst, ook al zijn ze stuk voor stuk wel mooi en goed uitgevoerd. Met wat creativiteit en misschien zelfs wat geluk, maak je een foto die écht anders is dan de rest. En die foto maakt dan wél kans!

3. Plan je foto

Een foto(shoot) hoeft niet altijd tot in de puntjes gepland te worden, maar een goede voorbereiding is wel echt het halve werk. Als je een plan hebt, heb je veel meer kans op een goede foto.

Voorbeelden van een goede voorbereiding

Je fotoshoot voorbereiden kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van je locatie en je onderwerp.

 • Bezoek de fotolocatie meerdere keren, indien nodig. Tijdens je bezoek bekijk je het licht, bepaal je de composities en bedenk je vast een aantal poses voor een eventueel model. Als je een locatie meerdere keren bezoekt, kun je gemakkelijker bepalen op welke dag en tijd jouw shoot het beste uitkomt. Bekijk om welke tijd het licht het mooist is, en wanneer je eventuele drukte kunt vermijden.
 • Pak de juiste spullen in. Welke lenzen heb je nodig? Hoeveel SD-kaartjes neem je mee, en heb je reserver in de auto liggen? Vergeet niet je reserve accu’s en je statief. Ook als je denkt dat je ze niet gaat gebruiken!
 • Als je in de natuur wilt gaan fotograferen, of met kinderen of dieren werkt, dan weet je dat je shoot niet altijd even gemakkelijk te plannen is. Dieren en kinderen doen niet altijd precies wat er van ze verwacht wordt, dus hierbij heb je flink wat geduld nodig. Neem genoeg water mee, lekker zittende kleding en andere spullen die je nodig zou kunnen gaan hebben.
 • Bekijk het weerbericht als je buiten gaan fotograferen, en pas de inhoud van je cameratas erop aan. Soms zul je geduld moeten hebben en langer moeten wachten tot je op de gekozen locatie kunt gaan fotograferen.
 • Wat wordt je onderwerp? En wat is het verhaal dat jij met jouw foto gaat vertellen? Leer alles over je onderwerp, om zo de beste foto’s te kunnen maken en op het juiste moment op de juiste plek bent.
Twee camerabody's met verschillende lenzen erop, en 1 losse lens ernaast.

? Idee voor een goede voorbereiding: neem meerdere camerabody’s mee, zodat je niet steeds je lenzen hoeft te wisselen. Dit is erg belangrijk, echt een must, als je een fotoshoot hebt waarbij tijd van belang is. Bijvoorbeeld bij een bruiloft, geboorte of evenement. Bij zulke shoots kun je meestal niet tussendoor even terug naar huis of naar de camerawinkel om wat extra spullen te halen.

Wil je een fotowedstrijd winnen? Wees dan creatief!

Natuurlijk veranderen je voorbereidingen afhankelijk van je onderwerp of locatie. Het belangrijkste is dat je snapt dat een goede voorbereiding je foto’s echt veel kan verbeteren. Een goede voorbereiding maakt je zelfverzekerder en geeft je meer ruimte voor spontaniteit en creativiteit. Neem ook props mee waarvan je van tevoren nog niet precies weet hoe je ze kunt gebruiken. Dat zie je tijdens de shoot wel! Zorg er ook altijd voor dat je genoeg tijd over laat voor nieuwe ideeën.

4. Als jouw beeld eruitspringt, kun je een fotowedstrijd winnen

Belangrijke ingrediënten voor het maken van een sterke foto zijn een goede compositie, interessant licht en spannend kleurgebruik.

Compositie

Gebruik de regel van derden, framing, regel van oneven aantallen, leidende lijnen en zorg dat je scherpte op de juiste plek zit, en vorm zo een goede gebalanceerde plaat. Soms zul je een andere ratio moeten kiezen (verhouding lengte:hoogte) om tot een betere compositie te komen. Dit zou je kunnen doen door te croppen of meerdere foto’s aan elkaar te ‘stitchen’ tot een panorama. Meer tips over compositie en ratio >

Kleur

Een foto kan enorm opvallen door de kleuren die erin te zien zijn. Kleuren toevoegen aan je beeld kan een enorm verschil maken. Een kleur kan ook je onderwerp als het ware ‘lostrekken’ van de achtergrond. Hieronder zie je wat voorbeelden van hoe je kleur kunt gebruiken om een foto interessanter te maken.

Voor de grootste contrasten gebruik je complementaire kleuren. Rood-groen, geel-paars en blauw-oranje zijn complementaire kleurcombinaties. Contrast kan je foto duizendmaal interessanter maken!

Licht & donker

Om een fotowedstrijd te winnen, zul je de juiste balans moeten vinden tussen licht en donker. De belichting van je foto maakt of breekt de sfeer en kwaliteit van je foto. Gebruik studiolicht, flitslicht of natuurlijk licht op de juiste manier. Bij landschapsfotografie bijvoorbeeld, is het slim te achterhalen wanneer het blauwe en gouden uurtje zijn. Vlak voor en na zonsopkomst en zonsondergang zijn namelijk de mooiste kleuren te zien. Bij het gebruik van flitslicht of continu studiolicht ga je op zoek naar de juiste balans. Zijn de zwarttinten niet te zwart en de wittinten niet te wit? Heb je de juiste delen van je onderwerp goed belicht? Als je het licht onderzoekt en bepaalt wat je precies wilt vóór je shoot begint, kun je kosten en tijd besparen. Zo hoef je een model minder lang te betalen en hoef je bijvoorbeeld spullen en een studio minder lang te huren. Licht en donker, contrast dus, speelt een grote rol in de compositie. Speel met lichten en schaduwen om tot iets bijzonders te komen.

5. Vertel een verhaal om je kansen op winst te vergroten

Een foto met een verhaal kan je echt raken. En de jury dus ook 😉 Een geweldige foto kan bijvoorbeeld een herinnering doen ophalen, je kunt er verdrietig van worden, of juist blij. Wil je een fotowedstrijd winnen, dan zul je met jouw foto een emotie moeten opwekken, door een sterk verhaal te vertellen.

Hoe raak je iemand met jouw foto?

De beste foto’s laten je iets voelen dat je niet had verwacht op dat moment. De beste foto verrast je. Hoe je zo’n foto maakt, dat doe je bijvoorbeeld zo:

 1. Laten we beginnen met het verwijderen van alles dat kan afleiden. Een losslingerende tas, een wilde pluk haar, een ongeplande persoon op de achtergrond, het zijn stuk voor stuk afleiders die niet bijdragen aan het verhaal van de foto. Alles dat niet bijdraagt, moet weggehaald worden.
 2. Houd het simpel. Een interessante blik in iemands ogen kan genoeg zijn. Heeft je foto echt baat bij de drukke achtergrond? En werkt de kleding van je model mee aan het verhaal? En make-up en het kapsel?
 3. Kleur en licht bepalen grotendeels de sfeer in je foto. Zorg dus dat kleuren en licht passen bij je verhaal en bij de emotie die je wilt overbrengen. Lichte, vrolijke kleuren passen bij vrolijke foto’s, en donkere kleuren en weinig licht passen bij een verdrietig verhaal. Speel ook met contrasten.

Met deze 4 stappen kun jij een fotowedstrijd winnen

 • Houd je aan de regels. Ze zijn er niet voor niks.
 • Leer de fotowedstrijd en de jury kennen om erachter te komen waar zij naar zoeken.
 • Plan je fotoshoot om sullige foutjes te voorkomen. Een goede planning maakt je zelfverzekerder en geeft meer ruimte voor creativiteit. Je kansen op geweldige foto’s zijn zo een stuk hoger.
 • Zorg dat je foto opvalt tussen alle andere inzendingen. Zorg voor passende kleuren en passend licht. Speel met spannende combinaties en uitersten. Het belangrijkste is misschien nog wel dat je bij de jury een emotie opwekt. Dat is het grote verschil tussen ‘leuke kiekjes’ en winnende foto’s!

Ben je klaar om een fotowedstrijd te winnen? Dan is het tijd om alles wat je geleerd hebt toe te gaan passen. Xpozer organiseert de Xpozer Fotowedstrijd en iedere 2 maanden start een nieuw onderwerp. Bekijk het thema van de huidige Xpozer Fotowedstrijd, bekijk de inzendingen, lees over de jury en meer, door op de onderstaande knop te drukken.