Van pasfoto tot billboard: Heeft mijn foto genoeg resolutie?

Wanneer je naar een foto kijkt, heb je vast nooit bewust nagedacht over hoever je van de foto af staat. Als fotografen zijn we er maar druk mee, die resolutie. Maar de kijkafstand wordt vaak niet in overwegingen meegenomen. En dit terwijl het bij het printen van foto’s de balans tussen beide juist zo belangrijk is. Laten we eens onderzoeken hoe de juiste balans zorgt voor de beste foto-ervaring.

Natuurlijke kijkafstand

Waarschijnlijk zul je een kleine foto niet gauw vanaf de andere kant van de kamer bekijken, dan zou je wel heel erg moeten knijpen met je ogen om iets te kunnen zien. Je zult waarschijnlijk ook niet op 20 centimeter afstand kijken naar een muurvullende print. Tenzij scheelkijken je hobby is … Er is bij ieder formaat print een natuurlijk aanvoelende kijkafstand. Die afstand bepaalt de grootte van de foto en de resolutie.

Kleine foto = hoge resolutie

Wanneer je een kleine foto bekijkt, van bijvoorbeeld 10×15 centimeter, bekijk je die meestal van ongeveer een halve meter afstand. Je moet dichtbij zijn om de foto echt goed te kunnen zien. Daarom heb je een hogere resolutie nodig dan bij foto’s die je van verderaf bekijkt.

Kleine prints (10×15 cm of kleiner) hebben 300PPI nodig voor een scherp resultaat. Dit komt doordat we de foto van dichtbij willen bekijken.

Grote foto = lagere resolutie mogelijk

Grotere foto’s hebben minder hoge resolutie nodig. Dit komt doordat de natuurlijke kijkafstand groter is. Hierdoor ziet een foto er in lagere resolutie nog steeds fantastisch uit. Een print aan de muur hoeft niet per se op 300PPI opgeslagen te worden. Bij Xpozer printen we foto’s al vanaf 80PPI op 100×200 centimeter. Gigantische billboards hebben maar 15PPI nodig, want die bekijken we altijd van grote afstand.

Xpozer's Amazing Photography Practical guide to photo resolution and viewing distance work together
Grote tot megagrote foto’s, van 50×70 centimeter of groter, hebben minimaal 80PPI nodig om er mooi scherp uit te zien. Dit komt doordat we ze van verderaf bekijken.

Gebouwgrote foto’s

Xpozer's Amazing Photography Practical guide to photo resolution and viewing distance work together
Billboards hebben maar 15PPI nodig, want we bekijken ze van grote afstand.

Wat is het verschil tussen DPI en PPI?

DPI (Dots Per Inch) en PPI (Pixels Per Inch) worden vaak met elkaar verward. Er is wel een verschil. DPI wordt gebruikt in de printwereld en staat voor het aantal fysieke inktpuntjes dat per inch wordt gebruikt om de foto te printen. PPI is een term uit de digitale wereld en staat voor het aantal pixels per inch, die samen de foto vormen. Tenzij je een professioneel fotoprinter bent, is DPI niet zo van belang. Focus je op de PPI en ga voor 80PPI of hoger wanneer je je foto groot aan de muur wilt hebben.

Welke invloed heeft het aantal megapixels van de camera op je foto’s?

Met een camera met meer megapixels kun je foto’s in hogere resolutie schieten. Dit heeft effect op hoe groot je jouw foto scherp kunt printen. Veel smartphones hebben camera’s met 12+ megapixels en SLR-camera’s hebben er vaak meer (soms héél veel meer). Hoe meer megapixels je hebt, hoe groter je jouw foto’s kunt printen.