In de wolken met Laura Vink

Verdiep je in de wolken met Laura Vink. Schapenwolkjes, gekleurde luchten, bijzondere wolken, een dreigende lucht; de mogelijkheden voor deze fotowedstrijd zijn eindeloos en ik kijk er dan ook enorm naar uit om alle foto’s te beoordelen. Hieronder deel ik enkele tips voor het fotograferen van de wolkenluchten.

Hoe interessanter de lucht is, hoe meer ruimte deze in de foto verdient. Dus hoe mooier de lucht is, hoe lager de horizon in je foto. Overigens betekent een mooie lucht niet dat de rest van de foto onbelangrijk is. Let ook goed op de voorgrond en kies bewust de compositie. Is de voorgrond lelijk of rommelig? Dan kun je natuurlijk ook inzoomen op bijvoorbeeld bijzondere wolkenformaties. Als je aan het water fotografeert, dan kun je de adembenemende lucht vastleggen met de reflectie ervan in het water.

zonsondergang
reflectie in de wolken met laura vink

   Als je aan het water fotografeert, dan kun je de adembenemende lucht                                                                             vastleggen met de reflectie ervan in het water.

in de wolken met Laura Vink

Zelf kan ik enorm genieten van het fotograferen van een zonsopkomst of zonsondergang, vanwege de kleuren in de lucht. Wolken zijn hierbij wel een vereiste en het is daarmee altijd een interessante balans die je zoekt. Je wilt niet teveel wolken, want dan wordt het zonlicht geblokkeerd. Maar als er te weinig wolken zijn, dan krijg je ook geen kleuren te zien. 

Het rood, roze of soms zelfs paars in de lucht zie je vooral als de zon onder de horizon is. In de ochtend probeer ik daarom altijd minimaal een half uur voor zonsopkomst op de locatie te zijn. Als je net als ik niet van vroeg opstaan houdt, dan voelt dit misschien als een enorme opgave. Maar geloof me: het is het waard. Bij een zonsondergang pak ik ook mijn cameratas niet in zodra de zon verdwenen is, maar blijf ik zeker nog een tijdje hangen. Het is verbazingwekkend hoeveel mooier de lucht soms nog wordt en dat wil je echt niet missen!

roze wolken contrast

Is het contrast tussen de lucht en de voorgrond erg groot? Dan bestaat de kans dat op de foto de lucht te licht wordt of juist de voorgrond de donker. In zo’n geval helpt een gradueel grijsfilter om het contrast te verkleinen. 

 Toen ik net begon met fotograferen, was ik heel duidelijk een ‘goed-weer-fotograaf’. Erop uit als het mistig was of met de dreiging van een regenbui op komst? Mij niet gezien! Nu weet ik dat dat soort omstandigheden juist hele gave foto’s kunnen opleveren. Bijvoorbeeld van een onweersbui of regenbui die je al van ver ziet aankomen. Met een beetje geluk schijnt de zon nog op het landschap voor je. Zo wolken krijgen de donkere wolken een extra bedreigend karakter. En wie weet krijg je zelfs een regenboog cadeau!

in de wolken met Laura Vink
wind in de wolken

Waait het veel? Mooi! Het geeft je de mogelijkheid om te experimenteren met lange sluitertijden, waarbij de bewegende wolken een extra dynamiek aan het beeld kunnen geven. Maar ook kun je als het waait wachten totdat dat ene wolkje op de juiste plek in je landschapsfoto is gewaaid.


Ik wens je heel veel fotoplezier!