Waarom jij nu je monitor moet kalibreren (en hoe je dit voor elkaar krijgt)

Jouw geheugenkaart staat vol met foto’s van adembenemende landschappen, prachtige dieren, mooie portretfoto’s en interessante culturen. De ene foto is nog mooier dan de andere foto, welke je zelfs nog mooier kunt maken door deze na te bewerken met Photoshop of Lightroom. Helaas geven de kleuren op jouw beeldscherm je geen garantie dat de kleuren op de afdruk hetzelfde zullen zijn. Daarom is het belangrijk dat je jouw scherm kalibreert, zodat kleuren overeenkomen met de afdruk en naar wens aangepast kunnen worden. Daarnaast geeft jouw monitor licht en staan veel monitoren te licht ingesteld, waardoor men vaak hun foto te donker bewerkt en dus ook te donker afdrukt. 

1. Waar je rekening mee moet houden

De kleuren die je op jouw scherm ziet kunnen per monitor verschillen. Je moet rekening houden met de hoeveelheid licht bij de monitor, de kleurwarmte, oogafwijkingen en soms zelfs emoties op dat moment. Wanneer de monitor gekalibreerd is weet je zeker dat de kleuren van jouw beeldscherm met jouw foto matchen en dat de lucht bijvoorbeeld niet fluoriserend blauw is. Probeer er wel voor te zorgen dat de monitor niet te dicht bij plekken staat waar het licht gedurende de dag veel verandert, aangezien omgevingslicht medebepalend is voor hoe je een kleur waarneemt.

2. Eenvoudige software

Tegenwoordig bestaan er allerlei eenvoudige hulpmiddelen waarmee je makkelijk en professioneel een scherm kunt kalibreren. Voorbeelden hiervan zijn Colormunki Photo en Spyder5. De prijs bepaalt de kwaliteit. Om een monitor te kalibreren is het belangrijk dat de monitor ongeveer een half uur aan staat om op te warmen. Zorg ervoor dat je in een kamer zit met matige omgevingslicht. De kamer hoeft niet volledig donker te zijn, maar je wilt geen schitteringen op het scherm. Vervolgens start je jouw kalibratie software, waarna je een aantal keuzes moet maken in de instellingen. Allereerst voor het contrast van je beeldscherm. Standaard zijn PC’s en Mac’s ingesteld met gamma 2.2. Dat is prima, daar hoef je niets aan te veranderen. Wat betreft de kleurtemperatuur zijn er wat meer keuzes.

De instellingen van de kleurtemperatuur hebben een beduidende invloed op de kleurweergave van een monitor en daarom is het essentieel om de juiste kleurtemperatuur te kiezen.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur staat in verband met de kleur van het licht, die als standaardindex wordt gebruikt voor de aansturing van de kleurbalans van verschillende producten. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin. Veel mensen zijn minder bekend met de eenheid Kelvin dan met Celsius. Er zijn 2 belangrijke kenmerken voor de eenheid Kelvin:

  1. Hoe lager de Kelvin waarde voor de kleurtemperatuur, des te meer zal een wit voorwerp op rood lijken.
  2. Hoe hoger de kleurtemperatuur, des te meer zal een wit voorwerp blauw lijken.

Vaak wordt gezegd dat je voor drukwerk D50(5000Kelvin) moet nemen, maar kies liever voor D65(6500Kelvin) voor het meten van kleuren. D50 maakt jouw beeldscherm namelijk geliger dan nodig is. Voor de helderheid kan het beste gewerkt worden met een waarde van 100-150 Cd/m². Dit hangt echter wel af van het omgevingslicht. Let erop dat je jouw scherm liever wat aan de donkere kant hebt dan aan de lichte kant. De meeste beeldschermen zijn namelijk te licht afgesteld. Dit is vaak wel even wennen voor je ogen (je zal denken dat het beeldscherm te donker staat ingesteld).

In de bovenstaande afbeelding zie je de temperatuurschaal in Kelvin

3. Handmatig kalibreren/spectrometer

Naast het gebruik van software kun je ook handmatig je beeldscherm kalibreren door middel van een spectrometer. Dit is echter wel veel minder nauwkeurig en professioneel dan wanneer je gebruik maakt van software. We raden je daarom aan om jouw scherm gewoon met software te kalibreren, een Colormunki heb je vanaf 100 euro. Mocht je dat toch te duur vinden dan kun je op de onderstaande manier een eerste stap zetten in de richting van kalibratie.

Hierboven zie je een strook met een verloop van kleursegmenten.

Het is belangrijk dat je de overgang van elke kleur duidelijk kunt zien op je scherm. Mocht je de overgang in het wit niet duidelijk kunnen zien dan staat de helderheid van je monitor te licht. Zie je in het zwarte gedeelde geen overgang meer dan staat je monitor te donker. Je kunt dit bij de scherminstellingen van je computer veranderen. Wanneer je duidelijk elke overgang kunt zien dan weet je dat je monitor juist staat ingesteld qua licht. Let op: dit geldt niet voor de kleuren.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen! En ziet jouw foto er nu precies zo uit op de print zoals jij deze in je hoofd had toen je de foto maakte. Je wilt namelijk dat je het moment precies ervaart zoals je deze hebt beleefd en met een fotoprint kan je dit gevoel nog elke dag ervaren.