Portretten Bewerken – Luminar 4

Sinds een paar maanden heeft Skylum een nieuwe software, Luminar 4, uitgerold wat bol staat van technische hoogstandjes. Een daarvan is de ‘Portrait Enhancer’, een intelligente tool die je helpt met het bewerken van jouw portretten. Maar hoe gebruik je deze het best? 

Ogen

Een van de belangrijkste dingen bij een portret zijn de ogen van het model. Uit de ogen van het model haal je al snel de emotie en de sfeer die wordt geportretteerd. Belangrijk is dus dat de ogen scherp zijn en licht genoeg zijn. Bij Skylum hebben ze hier een handige trucje op bedacht. De kunstmatige intelligentie, AI, herkent binnen de foto waar de ogen zijn en laat je met behulp van een paar schuifjes dit nauwkeurig aanpassen. 

Buiten de standaard functies zoals ‘rode ogen verwijderen’ biedt Luminar 4 een paar vrij bijzondere functies. Zo herkent de AI het oogwit van jouw model en kan je deze vervolgens nauwkeurig oplichten om de ogen niet iets meer licht en pit te geven. Luminar biedt ook de mogelijkheid om eventuele donkere kringen om de ogen te verwijderen, dit zorgt de voor dat de ogen wat meer opvallen. Je kan ook de functie ‘Eye Enhancer’ kiezen, hiermee kan je de ogen in het algemeen verbeteren. Hiermee verlicht en verscherp je de ogen waardoor deze er nog meer uitspringen. Tevens is er een tool ingebouwd die de ogen kan vergroten. Of dit daadwerkelijk een goede aanwinst is, is maar net de vraag. Houdt deze aanpassingsmogelijkheden, net als met alle bewerkingen, binnen de perken, voordat je het weet ziet het er onnatuurlijk uit.

Gezicht 

Binnen Luminar kan je kiezen voor een ‘Skin Enhancer’ of dus de ‘Portrait enhancer’. De skin enhancer wordt ook aangedreven door de AI die Skylum heeft ontwikkeld. Met deze tool kan de oneffenheden wegwerken in de huid zonder daar detail mee te verliezen. De AI is zodanig geavanceerd dat je hier gemakkelijk met enkel een schuifje deze bewerking kan maken waar dit bij andere software aanzienlijk meer tijd kost.  

Binnen de tool portrait enhancer kan je ook enkel het gezicht verlichten zonder dat je hier een selectie van hoeft te maken. De AI herkent het gezicht en licht dit netjes op zonder dat dit onnatuurlijk lijkt. Zo krijg je een mooi licht gezicht waar je geen detail verliest in de oogkassen of haarlijn. 

Andere functies zijn ‘Eyebrow Improve’, dit verduidelijkt de wenkbrauwen van het model. Hiermee kan je iets meer diepte aan brengen in het gezicht van jouw model. ‘Teeth whitening’ is tool waarmee de tanden wat witter kan maken. De AI herkent dit wederom en zal alleen de tanden witter maken. 

Functies die je misschien minder snel zal gebruiken zijn, ‘slimface’ (hiermee ‘verdun’ je het gezicht een beetje), ‘Lipssaturation & darkening & redness’ (hiermeekan je de lippen van jouw model roder, donkerder en meer verzadigd maken).

Portretten bewerken - Luminar 4

Luminar 4 is dus een slimme software die je helpt snel jouw bewerkingen toe te passen zonder dat dit je heel veel moeite kost. De AI is zodanig slim dat het zeker een voordeel is om jouw portretten mee te bewerken. 

Je kan Luminar 4 van Skylum vinden via deze link.

Hulp nodig met het bewerken van jouw foto? Ontvang nu gratis het preset pack:

Presets