Presets

Presets – Makkelijk en snel jouw foto’s bewerken!

Een preset is een verzameling van instellingen voor je fotobewerkingsprogramma. Een preset wordt gemaakt voor specifieke fotobewerkingssoftware. Zo kun je specifieke presets hebben Adobe Lightroom, bijvoorbeeld. Een preset kan toegevoegd worden aan jouw software, om gestandaardiseerde bewerkingen te doen aan jouw foto. Na het gebruiken van de preset, kun je altijd nog meer bewerkingen doen om jouw foto helemaal af te maken naar wens. Je zou de preset dan kunnen zien als een stap in de goede richting. Je kunt zelf presets maken, of presets installeren die anderen hebben gemaakt. Als je de software waarvoor de preset is gemaakt niet hebt, dan kan de preset niet gebruikt worden om foto’s te bewerken.

Hoe werkt een preset precies? Straks weet je er alles van en kun je makkelijk en snel jouw foto’s bewerken!

Een preset, of voorinstelling, is een verzameling van wijzigingen die een fotoprogramma kan toepassen op een foto. Je kan met 1 klik heel veel aanpassingen tegelijk doen op een foto. Zo’n preset kun je dus gebruiken om jouw foto’s te bewerken zonder dat je echt hoeft te weten wat elk schuifje van jouw fotoprogramma doet. Lekker makkelijk en snel jouw foto’s bewerken dus!

Heb je een preset pakket op je computer staan maar weet je niet hoe je het voor elkaar krijgt hiermee aan de slag te gaan? lees dan snel verder! We hebben een stappenplan gemaakt voor zowel Luminar als Lightroom Classic.

Luminar Looks Stappenplan voor Mac & Windows

Het gebruik van Luminar-looks is net zo gemakkelijk en snel als Luminar zelf.
De stappen voor zowel Mac als Windows volgen dezelfde formule.

Stap 1: Pak een eventueel .zip bestand uit waar de Luminar looks in verstuurd zijn.

Stap 2: Selecteer alle looks en druk vervolgens op CMD + C om de bestanden te kopiëren. (CTRL + C als je Windows gebruikt)

Stap 3: Open Luminar, zorg dat je Looks panel zichtbaar is. Dit kun je vinden onder het tab View – Hide/Show Looks Panel

Stap 4: Ga naar het tabblad Bestand en selecteer “Map met Luminar-looks weergeven

Stap 5: Druk op CMD + V (CTRL + V op Windows) om de Xpozer Looks in de map Luminar Looks te plakken

Stap 6: De looks kun je vinden in de categorie: “User Luminar Looks”. Selecteer de gewenste look en pas deze naar smaak aan.

Bekijk de video hieronder als je wil zien hoe wij het voor elkaar gekregen hebben.

Lightroom Presets Stappenplan voor Mac & Windows

Stap 1: Pak een eventueel .zip bestand uit waar de presets in verstuurd zijn.

Stap 2: Open Lightroom

Stap 3: Ga in jouw menubalk (Mac) naar het tabblad Lightroom – Voorkeuren – Voorinstellingen(Windows) Tabblad Bewerken – Voorkeuren – Voorinstellingen

Stap 4: Klik op de knop “Lightroom ontwikkelvoorinstellingen tonen

Stap 5: Ga naar de map Lightroom en ga vervolgens naar Develop Presets

Stap 6: Kopieer de Xpozer Lightroom-voorinstellingen naar de map Develop Presets

Stap 7: Start Lightroom opnieuw op en maak jouw foto printklaar! Je kunt de nieuwe presets vinden in de categorie: “gebruikersvoorinstellingen”. Let op dat de voorinstellingen alleen zichtbaar zijn in de ontwikkel tab.

Presets gebruiken en aanpassen

Selecteer jouw look of preset en pas daarna de instellingen naar smaak nog iets aan. Bekijk hieronder hoe wij deze foto aanpassen met gebruik van een preset.

Een look of preset helpt je een stapje in de goede richting, maar sommige elementen zou je altijd nog even moeten checken. De volgende drie zijn het belangrijkste voor een perfecte print!

  1. De belichting van jouw foto is essentieel voor een goede afdruk! Bij een te donkere of een te lichte foto verlies je detail tijdens het printen en dit is natuurlijk zonde. Bekijk onze tips en leer hoe u de optimale belichting krijgt!
  2. Wist je dat contrast essentieel is voor een opvallend beeld? Het is zelfs cruciaal, niemand wil namelijk een fletse foto aan de muur. Contrast voegt diepte toe aan een afbeelding, waardoor deze aantrekkelijker wordt. Het nodigt de kijker uit om echt naar een foto en het verhaal erachter te kijken. Je hebt bijvoorbeeld een mooi portret en je wilt de gevoelens van je onderwerp overbrengen op de kijker. Leer in dit artikel alles over hoe contrast werkt en hoe je een nog sterker beeld kunt creëren.
  3. Elke camera wordt wel eens vies, of het nou stof op de sensor is, een vingerafdruk of een pluisje op de lens. Deze foutjes zie je niet zo goed op het schermpje of door de zoeker van jouw camera, maar straks op een grote print natuurlijk wel. Het zou zonde zijn als je jouw print binnen krijgt en opmerkt dat er een sensorvlek op zit. In dit artikel lees je hoe je spots in enkele stappen zelf kunt verwijderen.

Hulp nodig met het bewerken van jouw foto? Ontvang nu gratis het preset pack:

Presets