3 opties om de ratio van je foto te controleren

Hoe groter je jouw foto kunt afdrukken, des te meer impact deze heeft in je interieur! Voor het kiezen van het perfecte formaat fotoprint is niet alleen de resolutie van je foto belangrijk, maar speelt de verhouding (ratio) van je foto ook een cruciale rol.

De beeldverhouding van een foto is de verhouding tussen de lengte en de breedte van jouw afbeelding. Het getal voor de dubbele punt staat voor de lengte van de foto en het getal achter de dubbele punt voor de breedte. De twee beeldverhoudingen die het vaakst voorkomen voor foto’s zijn 3:2 (staande foto’s 2:3) en 4:3 (staande foto’s 3:4).

Hieronder zie je dat 3:2 iets langwerpiger is dan de 4:3 verhouding en dat de snavel voor een gedeelte wegvalt wanneer de foto in 4:3 verhouding wordt gecropt.

Het verschil tussen een 3:2 en een 4:3 verhouding. Foto: Gustav Kiburg een vogel met zeewier in zijn bek
Hierboven zie je het verschil tussen een 3:2 en een 4:3 verhouding. Foto: Gustav Kiburg

De juiste verhouding fotoprint kiezen is zo belangrijk, omdat er cruciale elementen van je foto kunnen worden afgesneden (zoals bijvoorbeeld de snavel van de vogel hierboven). Je camera schiet je foto’s automatisch in een specifieke verhouding. Wanneer je voor een andere verhouding fotoprint kiest dan je oorspronkelijke foto moet er horizontaal of verticaal worden bijgesneden, wat kan betekenen dat belangrijke delen van je foto kunnen wegvallen.

Deze week geef ik je daarom 3 opties waarmee je gemakkelijk kunt controleren wat voor verhouding (ratio) de foto is, zodat je jouw perfecte fotoprint verhouding kiest!

Controleer de verhouding van je foto

Optie 1 – Bekijk je camera

De verhouding van je foto hangt af van de sensor van je camera. Vaak kan je aan het type camera al afleiden op wat voor verhouding je de foto moet afdrukken. Full frame en APS-C camera’s schieten in 3:2 verhouding, compactcamera’s schieten vaker in 4:3 verhouding en foto’s van een smartphone hebben (vaak) een 4:3 of een 16:9 verhouding. Hieronder vind je de meest voorkomende verhoudingen per camera en waar in je interieur deze verhouding het mooist staat. Handig!????

In bovenstaande afbeelding zie je de meest voorkomende foto verhoudingen per type camera en waar deze geschikt voor is voor foto print
In bovenstaande afbeelding zie je de meest voorkomende foto verhoudingen per type camera en waar deze geschikt voor is.

Optie 2 – Test in Photoshop

Je kunt de verhouding van je foto testen in Photoshop door middel van de Crop Tool. In een aantal stappen test je de ratio van je foto:

  1. Open je foto in Photoshop
  2. Selecteer de Crop Tool
  3. Selecteer Ratio in de dropdown linksboven
  4. Test verschillende verhoudingen (zoals 4:3 in het voorbeeld hieronder)! Ga uit van de meest voorkomende ratio’s, waaronder 3:2, 4:3, 16:9 en 5:4.
  5. Als de Crop kader (bijna) je hele foto vult dan heb je de juiste verhouding gevonden!

Wil je liever een andere verhouding fotoprint dan je oorspronkelijke foto? Je kunt natuurlijk altijd je foto bijsnijden tot een andere verhouding, bijvoorbeeld 1:1 voor vierkant of 2:1, 3:1, 4:1, 5:1 of 6:1 voor panorama.

Bekijk het formaat overzicht van Xpozer voor alle mogelijke verhoudingen en bijbehorende formaten.

Met de Crop Tool kan je gemakkelijk testen wat voor verhouding je foto is
Met de Crop Tool kan je gemakkelijk testen wat voor verhouding je foto is.

Optie 3 – Bereken aan de hand van de resolutie van je foto

Je kunt de verhouding ook berekenen aan de hand van de resolutie van je foto. De resolutie achterhaal je gemakkelijk door met je rechter muisknop op je foto te klikken en hierna op Eigenschappen te klikken (voor Windows, voor Mac klik je op Get Info). Bij Details (en More Info bij Mac) zie je dan het aantal pixels staan. Bekijk mijn vorige e-mail met tip 2 (controleer de resolutie van je foto) voor een uitgebreide uitleg. ????

Om de verhouding te berekenen deel je het aantal pixels van de breedte door het aantal pixels van de hoogte van de foto. Vermenigvuldig de uitkomst hiervan vervolgens tot je op een heel getal uitkomt. Het uiteindelijke hele getal en het getal waarmee je vermenigvuldigd maken de ratio van je foto. Een voorbeeld:

  • Een foto is 4966 x 3312 pixels
  • Deel 4966 door 3312 = 1,5
  • Je maakt van 1,5 een heel getal door deze te vermenigvuldigen met 2
  • 1,5 keer 2 wordt dan 3
  • De verhouding van je foto is dus 3:2

Een ander voorbeeld in een ouderwetse verhoudingstabel. Ik gebruik een voorbeeld met  4416 x 3312 megapixels. 4416 gedeeld door 3312 = 1,3. 1,3 vermenigvuldigd met 3 maakt een heel getal, namelijk 4. De verhouding is dus 4:3.

Het berekenen van je verhouding, doormiddel van je resolutie

Ik ben erg benieuwd of het je is gelukt om de verhouding van je foto te achterhalen. Belangrijk is wel om nog een keer de resolutie te controleren van je foto voor het gewenste formaat (zoals ik in mijn vorige e-mail uitgebreid heb uitgelegd door middel van tip 2: Controleer de resolutie van je foto).

Bekijk het formaat overzicht van Xpozer voor alle verhoudingen en bijbehorende formaten.