Controleer de resolutie van je foto: een xpozer fotoprint aan de muur.

In 3 stappen de resolutie van je foto controleren

Deze week stuur ik je een heel praktische tip waarmee je kunt bepalen hoe groot je jouw foto maximaal kunt afdrukken tot een haarscherpe fotoprint.

Foto’s aan de muur zijn natuurlijk anders dan foto’s op je computerscherm om een aantal redenen:

  • Fysiek groter – Foto’s op je muur zijn groter (in centimeters) dan foto’s op je computer of in een fotoboek. Dit betekent dat je voor een fotoprint meer digitale informatie (pixels) nodig hebt dan voor kleine foto’s, simpelweg omdat ze groter zijn.
  • Grotere afstand – Waarschijnlijk sta je niet letterlijk met je neus op de fotoprint. We bewonderen fotoprints (vaak) met meer dan een meter afstand, waardoor je foto’s met een lagere resolutie toch goed kunt afdrukken tot een fotoprint.

Ik vertel je hoe jij jouw resolutie kunt controleren voor je maximale formaat fotoprint in slechts 4 stappen!

Controleer de resolutie van je foto

Stap 1. Schiet altijd in de hoogste resolutie

Dubbelcheck je camera instellingen voordat je jouw foto’s schiet om er zeker van te zijn dat je foto in de maximale resolutie wordt opgeslagen op je SD kaart. Het is altijd mogelijk om je foto later in een lagere resolutie op te slaan (als je ze online wilt delen bijvoorbeeld). Andersom is het enorm lastig om een foto met een lage resolutie ‘op te blazen’ naar een hoge kwaliteit fotoprint. Zorg er dus voor dat je altijd met de hoogste resolutie mogelijk schiet (het liefst ook in RAW).

camera settings voor hoogste resolutie
Kies de maximale resolutie voor je foto’s in de instellingen van je camera

Stap 2. Controleer het aantal megapixels van je camera

Elke camera heeft een bepaald aantal megapixels. Camera’s met meer megapixels schieten in hogere resolutie en foto’s met een hogere resolutie kunnen (over het algemeen) op groter formaat afgedrukt worden.

Tegenwoordig schieten de meeste smartphones foto’s met meer dan 12 megapixels en spiegelreflex (SLR) camera’s zelfs met meer megapixels (vaak héél veel meer). Over het algemeen kan je foto’s die geschoten zijn met 8 megapixel camera’s vergroten tot wel 90×60 cm. Wil je een grotere fotoprint, dan raden we je natuurlijk aan een camera te gebruiken met meer dan 8 megapixels.

Als jouw camera meer dan 8 megapixels heeft, wees dan gerust – je kunt jouw foto’s afdrukken tot een prachtige fotoprint!

Stap 3. Controleer je breedte en hoogte van je foto’s in pixels (optioneel)

De resolutie van je foto wordt gemeten in pixels. Om de resolutie van een foto te controleren moet je de breedte en de hoogte van je foto controleren in pixels. Deze informatie wordt opgeslagen in het data bestand van je foto.

Gebruik je Photoshop? Open de foto dan in dit programma en klik je op Image > Image Size. Bekijk of de hoogte en breedte van je foto in pixels staat (en niet in inches, centimeter, millimeter, etc.). Dit vertelt je de hoogte en breedte van je foto in pixels.

Controleer je aantal pixels in Photoshop
Een manier om je pixels te controleren is bij Image Size in Photoshop

Als je geen Photoshop gebruikt kan je de informatie krijgen door met je rechter muisknop op je foto te klikken en hierna op Eigenschappen (of Properties) te klikken (in Windows, voor Mac klik je op Get Info). Bij Details (en More Info bij Mac) zie je dan het aantal pixels staan.

Stap 4. Bekijk de maximale grootte fotoprint met het aantal pixels

Waar kleine foto’s afgedrukt worden in 300 dots per inch (ppi), is er meer speelruimte voor het aantal ppi bij grotere fotoprints (voor aan de muur). Dit komt doordat je de fotoprint op afstand bekijkt (we gaan ervan uit dat je de fotoprint niet dichterbij hangt dan 30 cm van je gezicht). Wil je hier meer over weten? Er staat een uitgebreid artikel in ons boek Amazing Photography: Persoonlijke verhalen die ons inspireren. Vraag deze hier gratis aan.

Voor fotoprints raden wij altijd aan een minimale resolutie van 80 ppi te hanteren.

Met Photoshop kan je gemakkelijk controleren of je jouw foto op het gewenste formaat fotoprint kunt afdrukken. Volg hiervoor een aantal stappen:

  1. Ga naar Image > Image Size
  2. Kies bij Width en Height voor Centimeters (in plaats van Pixels)
  3. Klik het vinkje uit bij Resample
  4. vul bij Width en Height het gewenste formaat in, bijvoorbeeld 90 bij 60
  5. Is de resolutie groter dan 80 Pixels/Inch (ppi), dan is je foto kwalitatief goed genoeg voor dit formaat fotoprint
  6. Controleer de scherpte van je foto wel altijd even op 100% ware grootte
ppi controle in Photoshop
Deze foto is 140 ppi bij een formaat van 90x60cm, goed genoeg dus voor dit formaat!

Bekijk het formaat overzicht voor alle mogelijke formaten op Xpozer.

Vind je deze manier toch wat lastig? Je kunt ons jouw foto ook altijd mailen, dan controleren wij de resolutie voor je op het door jou gewenste formaat.

Heb je geen Photoshop? Dan kan je ook deze handige tabel gebruiken om te controleren hoe groot jouw foto ongeveer afgedrukt kan worden, gebaseerd op het aantal megapixels van je foto:

Aantal megapixel per formaat op fotoprint
Een indicatie van hoe groot je jouw foto kunt afdrukken, gebaseerd op het aantal megapixels van je camera.

Bovenstaande afbeelding geeft aan dat wanneer je de foto van een grotere afstand bekijkt, het aantal megapixels van je foto minder hoog hoeft te zijn. Je ogen kunnen de kwaliteit van de foto dan namelijk minder goed waarnemen. Zo komt het vaak voor dat billboards worden afgedrukt met een resolutie van slechts 12-15 ppi!