Scherpte bij landschapsfotografie

Wat er scherp moet zijn in een landschapsfoto

Waar je bij portret fotografie graag een mooi onscherpe achtergrond wilt hebben is het bij landschap fotografie de kunst om juist het hele landschap scherp te krijgen. Hoe doe je dit nou het best zonder een hele platte foto te maken? Je leest hier!

scherpte bij landschapsfotografie
Een voorbeeld van een landschapsfoto met onderwerp in de voorgrond. Foto gemaakt door Gustav Kiburg

Scherptediepte bij een landschapsfoto

Je hebt het misschien al begrepen, om alles scherp te hebben in een foto moet je over het algemeen een klein diafragma gebruiken. Dat wil dus zeggen bijvoorbeeld een F getal van ongeveer 12 tot 22. Maar, dit is afhankelijk van de afstand tot het landschap, als je alleen maar objecten ver weg hebt kan alles al scherp zijn vanaf bijvoorbeeld F4. Verder is het belangrijk om een statief mee te nemen wanneer je landschapsfoto’s wilt maken. Een statief zorgt ervoor dat je camera stil staat, dit is belangrijk omdat een kleiner diafragma ervoor zorgt dat er minder licht in de lens komt en dus de sluitertijd langzamer zal zijn dan wanneer je voor een groot diafragma zou kiezen. Daarnaast kan je met een statief ook een perfect kader kiezen.

Tip: Gebruik de zelfontspanner om trillingen te voorkomen bij het maken van de foto met een langere sluitertijd.

Bekijk je foto op 100%

Een handige meetlat om te controleren of jouw foto scherp is, is om de foto te bekijken op 100%. Dit is een methode die we al in een vorige blog hebben besproken. Met deze methode kan je jouw foto  ook controleren op foutjes en spots.

Om je foto op 100% grootte te bekijken doe je het volgende:

1.  Open de foto in Lightroom, gebruik “+” en “-” om in en uit te zoomen.
2. Als je het nog niet hebt gedaan is het handig om de foto op deze manier van links boven naar rechts onder langs te lopen, zodat je deze gelijk controleert op spots. 

Wil je nog even nalezen hoe je spots verwijderd. Lees dat dan in het blog over Spot healing.

Hopelijk hebben deze tips geholpen om jouw foto nog beter te maken. Je wilt namelijk dat je het moment precies ervaart zoals je deze hebt beleefd en dat je fotoprint er optimaal uit ziet.

Ben je benieuwd naar alle tips om je foto’s klaar te maken voor jouw beste fotoprint ooit? Lees de voorgaande tips hier!