Scherpte bij portret fotografie

Wat er scherp moet zijn bij portretten

Het fotograferen van portretten biedt veel creatieve ruimte, van standaard portretten naar kunstzinnige surrealistische portretten, voor ieder wat wils. Bij een portret is het vaak belangrijk om de scherpstelling juist te hebben. In dit artikel vindt je tips om de basis van jouw portret fotografie te leggen.

Scherptediepte

Het is belangrijk dat je tijdens het fotograferen van je portret besluit wat voor scherptediepte je wilt. Dit ga je namelijk later terug zien op je foto en uiteindelijk op je afdruk. Er zijn verschillende factoren die de grootte van de scherptediepte bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een grote scherptediepte van f/7.1 zodat je achtergrond ook nog scherp is, of voor een kleine scherptediepte van f/2.8 zodat de scherpte op het model ligt en de foto een mooie bokeh (artistieke wazigheid op de achtergrond) heeft. Andere factoren die meespelen bij de scherptediepte zijn de afstand van het model tot de camera, de afstand van het model tot de achtergrond en de sensormaat.

Scherpte van de ogen

Wat altijd belangrijk is, is dat de ogen scherp zijn. Dit is namelijk het eerste punt waar een mens naar kijkt. Dit geld niet alleen voor portretfotografie, maar ook voor het fotograferen van dieren. Een voorbeeld hiervan is de foto van Gustav Kiburg hieronder. Het is daarom belangrijk dat je altijd controleert of dit punt daadwerkelijk scherp is. Het zou jammer zijn als je er bij het ontvangen van je fotoprint erachter komt dat de ogen onscherp zijn.

Foto gemaakt door Gustav Kiburg

Controleer de scherpte van de foto op 100%

Een handige meetlat om te controleren of je foto scherp is, is om de te foto bekijken op 100%. Dit is een methode die we al in een vorige blog hebben besproken. Met deze methode kan je jouw foto  ook controleren op foutjes en spots.

Om je foto op 100% grootte te bekijken doe je het volgende:

1.  Open de foto in Lightroom, gebruik “+” en “-” om in en uit te zoomen.
2. Als je het nog niet hebt gedaan is het handig om de foto op deze manier van links boven naar rechts onder langs te lopen, zodat je deze gelijk controleert op spots. 

Wil je nog even nalezen hoe je spots verwijderd. Lees dat dan in het blog over Spot healing.

Hopelijk hebben deze tips jou geholpen om jouw foto nog beter te maken. Je wilt namelijk dat je het moment precies ervaart zoals je deze hebt beleefd en dat je fotoprint er optimaal uit ziet.

Ben je benieuwd naar alle tips om je foto’s klaar te maken voor jouw beste fotoprint ooit? Lees de voorgaande tips hier!