Strand: here we come! Maak de beste strandfoto’s met deze tips

Of je nu op vakantie gaat of een dagje naar het strand in eigen land, een zomers plaatje maken voor aan de muur is altijd leuk! Zo houd je ook na de zomer nog dat heerlijke sfeertje in huis. Hierbij geven we enkele tips voor een succesvolle fotoshoot!

1. Goede timing

Zonsondergang aan het strand.

Bij het fotograferen van een strand moet je de sfeer kiezen die je naar voren wilt brengen. Kies aan de hand daarvan het tijdstip van de dag. Het strand ziet er heel anders uit met een oranje zonsondergang, vergeleken met een stormachtige ochtend.

Ook een strandfoto gemaakt tijdens een storm kan erg interessant zijn. Stel je enorme golven voor en een enge, donkere en bewolkte lucht.

Als je van de ontspannende zomerse beach vibe houdt, raden we je aan om ’s ochtends vroeg te fotograferen op een mooie dag. Op die manier zullen er niet te veel zonaanbidders in de weg staan. Het hangt natuurlijk allemaal af van wat je precies wilt fotograferen.

Wil je de zon in je foto hebben? Er zijn vele apps en websites waarop je de tijden van de zonsopkomst en zonsondergang kunt opzoeken. Bedenk goed waar het strand zich bevindt ten opzichte van de zon. Je kunt aan de Nederlandse westkust wel een zonsopkomst boven de zee willen fotograferen, maar dat zal helaas niet gaan.


2. Schaduwen op het strand

Interessante schaduw.


Op zonnige dagen zijn schaduwen erg hard en donker. Het is waarschijnlijk het beste om die te vermijden, omdat ze afleidend kunnen zijn en de kijker dus afleiden van het onderwerp op de uiteindelijke foto.

Uiteraard kun je met schaduwen ook leuk spelen. In de foto hierboven is de schaduw bijvoorbeeld heel belangrijk. Zonder schaduw zou je de persoon in het water niet goed genoeg zien.


3. Licht

Het blauwe uurtje.

Net voor zonsopkomst en net na zonsondergang is er overwegend blauwachtig licht, het blauwe uurtje genoemd. Direct na zonsopgang en vlak voor zonsondergang zijn er voornamelijk oranje en gele tinten te zien, dit noemen we het gouden uurtje. Maak gebruik van dit verschijnsel om een bijzondere sfeer in jouw foto te creëren.


4. Kies een onderwerp

Zorg voor een onderwerp, bijvoorbeeld een model.

Een leeg strand kan geweldig zijn om tot rust te komen, maar het is niet per se een interessant foto-thema. Kies dus een onderwerp en creëer de scène eromheen. Vraag bijvoorbeeld een reisgenoot om model te zijn. De foto hierboven is een stuk interessanter met de persoon. Je hebt als kijker het gevoel dat je vlak achter haar loopt over het prachtige stukje strand.


Praktische tips

Fotograferen bij zand en water is misschien een beetje spannend zonder voorzorgsmaatregelen te nemen. Daarom geven we je deze tips mee:

  1. Kies een lens en blijf erbij. Je lens verwisselen is wat riskant met al dat zand in de buurt.
  2. Met een speciaal waterdicht zakje om je smartphone kun je veilig foto’s maken, zelfs als je in zee staat! Je kunt je touchscreen gewoon blijven gebruiken door het zakje heen. Geen zin in extra uitgaven? Een vershoudzakje kan ook werken. Blijf altijd voorzichtig en test je oplossing van tevoren goed uit zonder je dure smartphone erin.
  3. Neem een schoonmaaksetje mee voor je lens. Voorkom wrijven met doekjes als er een mogelijkheid is dat er zandkorrels op je lens zitten. Deze kunnen lelijke krassen achterlaten. Ook kunnen doekjes pluisjes achterlaten. Een spuitbusje met perslucht, blaasbalg of lenspen zijn het best.

Geniet het langst van het strand met Xpozer

We hebben misschien niet altijd de mogelijkheid om naar een mooi strand toe te gaan. Daarom vinden wij het zo’n leuk idee om een mooie strandfoto op Xpozer te printen en aan de muur te hangen. Zo kun je tot diep in de winter even stilstaan bij de kleuren, de rust, de geuren en het plezier van de zomer.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Xpozer tip: fotografeer voor je muur

In de wolken met Laura Vink

Ratio en compositie uitgelegd

Idee: maak een fotoserie!