xpozer tips om nooit het perfecte fotomoment te missen

Tips om Nooit “Het Perfecte Fotomoment” te Missen

Timing is super belangrijk voor een foto. Het kan het verschil maken tussen een foto die je het liefst direct verwijderd en een foto die je groot boven de bank gaat hangen. Maar hoe zorg je nou dat je goed voorbereid bent om het perfecte fotomoment niet te missen. In dit artikel geeft Xpozer fotograaf Stephan 5 tips om nooit “het perfecte fotomoment” te missen.

Schiet ook foto’s voor en na “het moment”

Dit is het geheime ingrediënt voor de echte spontane foto’s. Timing is heel belangrijk voor de perfecte foto van “het moment”. Maar dat betekent niet dat de perfecte foto gemaakt is op het moment waarop iedereen het verwacht. Een foto van de lach na een kus op een bruiloft kan soms veel meer spreken dan de foto van de kus zelf. Als iedereen denkt dat de fotograaf klaar is, gedraagt iedereen zich vaak meer als zichzelf. Maak dus vooral ook foto’s voor en na het “fotomoment”!

Kijk om je heen

Een belangrijke tip: kijk om je heen. Probeer te voorspellen waar leuke momenten plaats gaan vinden en wat dan de beste hoek is om er een foto van te maken. Dit is het allermoeilijkste om te leren, maar wanneer je gaat oefenen zul je merken dat je er oog voor krijgt.

Een handig trucje om de beste achtergrond te kiezen: zet jouw camera of lens even op handmatig scherpstellen en focus op iets dat dichtbij is. Beweeg nu om je heen en zoek een achtergrond die er mooi uitziet als deze onscherp is. Zo zie je wellicht weer net andere dingen dan wanneer je met je eigen ogen een achtergrond zoekt. Vergeet niet weer je autofocus aan te zetten!

Batterij leeg en geheugenkaartje vol!

Tips om Nooit “Het Perfecte Fotomoment” te Missen

Zorg dat je geheugenkaart of rolletje niet vol zit

Je hebt gelijk, dat hoort natuurlijk precies andersom. Maar even zonder gekheid, het zou zonde zijn als jouw zoontje net z’n eerste stapjes zet terwijl jij nog foto’s van het vorige fotoavontuur zit te verwijderen. Het is slim om jezelf aan te leren om jouw geheugenkaartjes toch wel even leeg te halen en jouw batterijen direct op te laden als je thuiskomt. Zo zijn ze altijd klaar voor gebruik als je onverwachts jouw camera nodig hebt.

Draag je lenzen bij je

Deze showbink overdrijft misschien een beetje

Deze tip is vooral voor de fotografen die inmiddels een flink gevulde cameratas hebben. “Draag je lenzen bij je.” Dit klinkt als een voor de hand liggende tip, maar wellicht kan ik je wat nieuws leren. Vaak denken fotografen bij het horen van deze tip dat ze hun hele studio mee moeten nemen. Met enorme rugtassen, extra camera bodies en de hele lenzen kit gaan ze op pad. Hier is helemaal niks mis mee, maar zorg dat je ook een kleinere tas bij je hebt waar je een of twee lenzen in kwijt kan.

Wanneer je alleen een enorme cameratas bij je draagt zal je dit waarschijnlijk herkennen: precies als je die ene lens nodig hebt, ligt jouw cameratas nog in dat achterkamertje of binnen tijdens een mooie boswandeling, omdat de tas toch wel erg onhandig en zwaar is. Een klein schouder- of lens-tasje neem je toch sneller mee en biedt vaak ook nog ruimte voor een extra batterij en geheugenkaartje.

Weet hoe jouw camera werkt

Weet hoe jouw camera werkt om het perfecte fotomoment vast te leggen

Know your "Monkey Business" 😉

Misschien wel de belangrijkste tip om nooit “het perfecte fotomoment” te missen. Weet hoe jouw camera werkt. Het is moeilijk genoeg om klaar te staan op de goede plek, dan zou het zonde zijn als uitgerekend op dat moment jouw foto onderbelicht, bewogen of niet scherp is. Ook als je foto’s met jouw telefoon maakt, ga dan eens op ontdekking uit hoe jouw telefooncamera precies scherp stelt en hoe je de belichting kunt aanpassen!

Bonus Tips

Je hoeft niet altijd op manual te fotograferen

De perfecte instelling voor het perfecte moment

Ik hoor vaak van mensen om mij heen dat je pas echt mooie foto’s kan maken als je op de handmatige stand (manual mode) fotografeert. Ik denk dat dat niet helemaal waar is. Wanneer je weet wat je wil en weet wat je camera doet in bepaalde omstandigheden kan een andere stand jou juist helpen om het moment niet te missen. Een tip: probeer eens de diafragma prioriteit instelling (aperture priority), vaak aangeduid met een “A” op de instelknop van jouw camera. 

Dit is vooral handig wanneer het afwisselend bewolkt en zonnig is, wanneer je buiten fotografeert of wanneer je veel van binnen naar buiten heen en weer loopt. Op deze stand zal jouw camera de f-waarde laten zoals jij het instelt en zal de camera de belichting regelen door de sluitertijd aan te passen.

Let op: de ISO moet je ook handmatig instellen, bij veel camera’s is “AUTO ISO” ook een optie. Dan hoef je hier helemaal niet meer aan te denken omdat je camera dit ook automatisch zal instellen.

Kies de juiste lichtmeting

De perfecte lichtmeting

Wanneer je niet op de manual stand fotografeert, is het belangrijk om te weten hoe jouw camera de belichting regelt en wat de beste instelling hiervoor is. Jouw camera doet een lichtmeting en bepaald op die manier wat de instellingen gaan worden. Maar wanneer de camera het hele beeld analyseert, kan er een andere uitkomst zijn dan wanneer alleen het middelste punt van het beeld geanalyseerd zou worden. Wanneer je bijvoorbeeld een portret maakt van iemand in de schaduw met een felle blauwe lucht op de achtergrond, maakt het véél verschil waar de camera de lichtmeting doet. 

Speel dus met de verschillende instellingen van jouw camera en kijk bij welke omstandigheden welke lichtmeting het beste bij jouw stijl van fotografie past.

Extra tip: gebruik de belichtingscorrectie als je wil dat jouw camera standaard iets lichtere of donkerdere foto’s maakt.

Kies de juiste autofocus instelling

Tips: Het Perfect Moment in focus

Daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk om de autofocus instellingen eens goed te bekijken. Stel het autofocussysteem zo af dat het past bij jou voorkeuren en onderwerpen die jij fotografeert. Tegenwoordig zijn er hele geavanceerde autofocus systemen op de markt die zelfs ogen van dieren kunnen herkennen. Het zal je niet verbazen dat je hier allerlei dingen kan aanpassen. Kijk bijvoorbeeld eens of jij scherp stelt op een instelbaar punt of dat jouw camera zelf kiest over het hele beeld waar scherpgesteld wordt.

Heb je vaak onscherpe foto’s van bewegende objecten? Kijk dan eens of je continu autofocus aan hebt staan. Bij sommige camera’s kun je de continu autofocus ook nog sneller of langzamer instellen. Pak vooral eens de handleiding van jouw camera erbij als je niet weet wat alles betekent.

De belangrijkste tip: ga vooral alles lekker uitproberen. Dan ben jij het beste voorbereid als het moment supreme zich aandient.

Wat is jouw Xpozer moment? Deel jouw “perfecte fotomoment” in onze fotowedstrijd of laat jouw foto gratis controleren door onze Foto Xperts zodat jouw fotomoment straks van de muur af spettert!