Uitslag Fotowedstrijd: The Best of 2020

De winnaar van de fotowedstrijd is bekend! Prachtige foto’s en verhalen vanuit de hele wereld hebben we voorbij zien komen. Bedankt voor alle mooie inzendingen! 

En de winnaar is …Fotograaf: Ivor Baak - Nederland

Foto: Paard Van Marken - Ivors Fotografie

Camera info: ISO100 F/10 330 seconden sluitertijd op een Nikon D7200 met een 18-55 plus een 3 stops ND filter.

Het Verhaal Achter De Foto

Op donderdagavond 5 november jl. kwam ik ‘s avonds na mijn werk thuis en, met nog maar één werkdag te gaan voor het weekend, had ik in mijn hoofd de volgende dag vroeg op te staan om foto's te maken van de zonsopkomst. Volgens de voorspelling leek het een ochtend met wat bewolking, weinig tot geen wind, en kleur in de lucht. De omstandigheden waarin ik graag mag fotograferen. Ik had geen zin om naar plekjes te gaan waar ik vaker kom, dus besloot ik naar het Paard van Marken te gaan.

Al sinds het voorjaar stond deze plek op mijn lijstje om nog eens te fotograferen, maar de zon stond in die tijd nog niet zoals ik het in gedachten had. Aan het eind van het jaar komt de zon nagenoeg recht achter de vuurtoren op.
Op vrijdagochtend ben ik om 5.00 uur vertrokken naar Marken, omdat het vanuit mijn woonplaats dik anderhalf uur rijden is. Daarna is het vanaf de parkeerplaats nog 2,5 kilometer tot aan de vuurtoren, maar voor dat stuk had ik mijn fiets meegenomen. 


Eenmaal bij de vuurtoren aangekomen kon ik, gezien de populariteit van deze plek, bijna niet geloven dat ik de enige aanwezige was. Ik heb rustig mijn spullen klaargezet en verschillende testopnames gemaakt, terwijl het langzaamaan licht begon te worden.  
Het water was nagenoeg vlak; er was bijna geen wind, maar er was wel meer bewolking dan ik had gehoopt.  

Dan het moment suprême: je ziet kleur in de lucht, je camera staat klaar en je begint met het vastleggen van de kleuren die altijd sneller verdwijnen dan je zou willen. Dankzij de voorbereiding had ik de instelling en de compositie gereed. Dan is het klikken en wachten.

Om dan na 330 seconden het resultaat te zien verschijnen op het beeldscherm en te zien dat je idee heeft uitgepakt zoals je wilde, veroorzaakt nog altijd een glimlach op mijn gezicht. (Gelukkig heeft de bewolking het uiteindelijke resultaat niet erg beïnvloed, het geeft juist een bijzondere touch.) Het is een beloning voor de tijd, de planning en de inspanning die je in één foto steekt. Daarnaast is het ook intens genieten om in alle rust één van de mooiste zonsopkomsten die ik tot nu toe heb gefotografeerd mee te maken. Dat is iets wat ik soms nog vergeet: landschapsfotografie draait bij mij ook voor een groot deel om genieten van wat de wereld te bieden heeft en hoe wonderlijk de natuur kan zijn. Om deze reden zijn landschappen mijn meest favoriete onderwerp om te fotograferen.

Want: voor niets komt de zon op!

Ivor over Fotografie

Fotografie is voor mij een hobby die ik gebruik als oplaadmoment na een drukke week. Het geeft me een boost om in de vroege ochtend landschappen te fotograferen en met een mooie plaat naar huis te gaan.
Het laat me even genieten van de wereld en hoe mooi het kan zijn. Ook mag ik graag plekken ontdekken en met een lekker muziekje rij ik daarvoor graag het hele land door.
Eén keer in de zoveel tijd maak ik een foto waarvan ik denk "die wil ik printen". Puur omdat als ik er naar kijk, het me terug brengt naar die dag en hoe de foto tot stand is gekomen. Het is ook iets waar ik toch wel trots op ben en wat ik graag wil laten zien aan anderen. Hoe kan dat beter dan je eigen werk te laten printen en het voor zich te laten spreken!

Ivor's Top 5 Tips voor Landschapsfotografie


1.         Een goede voorbereiding is het halve werk!

Gebruik apps om te kijken naar de stand van de zon op bepaalde tijdstippen, bekijk de weerberichten en weet waar je wilt fotograferen. Als landschapsfotograaf ben je soms ook een weerman. Weet welke weersomstandigheden voor welke condities zorgen, zoals mist, rijp etc.
Bij twijfel: ga toch! Zijn de voorspelling niet optimaal, maar is er een kans aanwezig? Ga toch op pad! Het hoort bij het vak om soms zonder goede foto's terug te komen. Niks is zo onvoorspelbaar als het weer.
Uit ervaring kan ik zeggen dat het soms loont om nog 30 minuten te wachten bij een zonsondergang, omdat het plots toch nog mooi kan worden. Dan kun je goed balen als jij dan in de auto zit en niet meer in staat bent je foto te maken. 

 

2.         Ken je camera!

Als landschapsfotograaf werk ik veel met filters. Hierbij is het bijna niet te doen om de camera op automatisch te laten staan. Neem het heft in eigen handen en probeer zelf je camera in te stellen. Zo krijg je betere resultaten, en kun je in sommige situaties alsnog foto's maken waarbij je dat eerst misschien niet kon! 

 

3.         Gebruik een grijsverloop filter! 

Vaak heb je bij landschapsfotografie een overgang in licht tussen je lucht en voorgrond. Hierdoor kun je soms geen goeie belichting maken met je camera. Met een grijsverloop filter kun je dit verschil verminderen, waardoor de kwaliteit van je foto omhoog gaat. Ook kun je hiermee experimenteren met langere sluitertijden. 

 

4.         Gebruik een statief!

Omdat je vaak met hogere diafragmawaardes werkt, en misschien ook met ND-filters, kun je niet zo makkelijk uit de hand meer fotograferen. Zorg ervoor dat het een goed en stevig statief is, waar je niet op bezuinigt. Zeker niet als je je gewaardeerde setup op het spel hebt staan.... 

 

5.         Blijf proberen!

Soms pakt een foto niet helemaal uit zoals je zou willen. Probeer dit dan later gewoon nog een keer tot het wel lukt, de aanhouder wint. Daarnaast ben je als landschapsfotograaf heel erg afhankelijk van dingen die je niet in de hand hebt, hier moet je je dus ook niet druk om maken. Zodra het wel lukt die éne gave foto te maken, zal de waardering des te meer zijn.   

Xpert jurylid Olivier Groot over de winnende foto:

Scores 1-5 punten

Technisch

Edit

Thema

persoonlijke smaak

Totaal

5

4

5

19

Tip: het licht aan de horizon is net uit verhouding te fel en te verzadigd. Net een tikje minder en het wat perfect geweest, wat mij betreft! Het hek helemaal recht is ook een kleine afleiding van het voor de rest heerlijk rustige beeld. een iets krappere crop zonder het hek was helemaal top geweest!Top: Sterke compositie, voldoet ook mooi aan het thema ‘Eenzaamheid’. Deze foto kan perfect aan de muur van veel mensen!

Keuzes van het Xpozer team:

Het Xpozer team heeft uit alle inzendingen twee winnaars gekozen op het gebied van techniek en creativiteit. Deze winnaars winnen het mooie Xpozer prijzenpakket!

The Best of 2020 Techniek Winnaar:

Julia Tyagushova

Rusland


De foto is gemaakt op een rotsachtige kust, waar onderwaterrotsen door het heldere water te zien zijn als aanvulling op de compositie van het beeld.
Ik fotografeerde 's avonds, bij zonsondergang, dit is mijn favoriete moment van de dag om te fotograferen.
Op de set werd ik bijgestaan door een assistent die een reflecterend paneel van gouden kleur gebruikte om het contourlicht te reflecteren.
Ik heb een Canon 5D Mark II-camera gebruikt met lenzen van 50 mm en 85 mm.
Aanvankelijk was het een modeshoot voor de salon van trouwjurken, maar tijdens het fotograferen zag ik iets romantisch en mythisch in de afbeelding van het model en ze veranderde in mijn verbeelding in de bruid van Poseidon.
Ik heb de foto nabewerkt in Adobe Photoshop. Daarin heb ik een retouchering en een kleine kleurcorrectie van de afbeelding gemaakt.

Julia Tyagushova is een populaire Fashion & Fine Art fotograaf uit Moskou.
Wil je meer van haar werk zien? Bekijk dan haar website of Instagram!

The Best of 2020 Creatief Winnaar:

Ger Sauer
Nederland

.

Ik fotografeer al 55 jaar met veel plezier maar op een gegeven moment heb je alles wel een keer gefotografeerd. Ongeveer twee jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met conceptionele fotografie. Dit houdt in dat je met meerdere opnamen of delen van opnamen je eigen wereld creëert. Dit heeft me weer nieuwe inspiratie gegeven. De ingezonden foto is dus ook een samengestelde foto die uit zeven beelden bestaat. Alle beelden heb ik zelf gefotografeerd en in Photoshop samengevoegd. Het is heel leuk om hiermee bezig te zijn, omdat je in principe alle foto's die je ooit gemaakt hebt opnieuw kan gebruiken. En een ander voordeel is: je hoeft er niet voor op pad, je hebt alles al in huis. Ideaal voor lange winteravonden of een "lockdown ".

TOP 25

Dit was de top 25 van de wedstrijd. Bekijk of jij er tussen staat en lees de feedback van Olivier Groot op alle foto's!

Geïnspireerd om deel te nemen aan een van onze maandelijkse fotowedstrijden?

Bekijk onze nieuwste fotowedstrijd: The World From Above Wij zien jouw foto's en verhalen graag voorbijkomen dus, doe mee en win!