Ultieme battle: iPhone vs. Camera

In deze Ultieme Battle: iPhone 12 Pro Max vs. Sony a6000, met als doel de mooiste foto te maken voor het beste print resultaat, wie wint er dan? De iPhone 12 Pro Max of de wat oudere, maar nog altijd geliefde Sony a6000 camera? Wij zochten het uit!

Premium smartphones hebben tegenwoordig supergoede camera's, waarvan je de foto's vaak zelfs zo veel kunt vergroten, dat je ze geprint op posterformaat aan de muur kunt hangen. Natuurlijk is een iPhone een stuk lichter en makkelijker mee te nemen dan een camera. Maar een camera maakt vast betere foto's, toch? En dan krijg je dus ook mooiere prints? Of is het verschil in kwaliteit nu zo klein, dat het geen zin meer heeft die zware camera mee te slepen?

Hoe werkt deze Battle?

Het eerste wat we moesten uitzoeken was hoe de brandpuntsafstand van de iPhone 12 Pro Max zich verhoudt tot de camera's in onze cameratas. 

iPhone 12 Pro Max

iPhone 1x = 26mm 

iPhone Portrait (2.5x) = 65mm 

Niet iedereen heeft een dure professionele camera dus gingen we voor de Sony a6000 met kitlens. Mijn favoriete optie voor reis- en straatfotografie.

Sony a6000 + 16-50mm f3.5-f5.6 (€500)

26mm = 17mm 

65mm = 43mm

We besloten een paar verschillende categorieën te testen en elke foto te scoren op zaken als scherpte, kleur en detail. We namen een Cityscape-stijlfoto van het Binnenhof, een spontaan portret en een nachtfoto met lange sluitertijd.


Cityscape

iPhone 12 Pro Max 1x (26mm)

Sony a6000 + 16-50mm f3.5-f5.6 17mm (=26mm)

Zo nam ik de foto

Dit stadsgezicht heb ik vastgelegd tijdens een wandeling door het stadscentrum. Met de iPhone hoefde ik alleen maar de RAW-optie te selecteren, mijn focuspunt te kiezen en de foto te maken. Er is niet veel ruimte voor creativiteit, terwijl je met de a6000 je instellingen kunt aanpassen aan je creatieve doelen voor je de foto maakt. Omdat dit een superzonnige dag was, was het makkelijker om deze foto samen te composeren via de viewfinder op mijn camera. Ik kon nauwelijks zien wat ik aan het doen was op het iPhone-scherm.

Het Resultaat

Hier waren we een beetje overdonderd door de resultaten, omdat de verscherpingssoftware op de iPhone betekende dat de details in de iPhone-foto veel scherper waren dan die van de camera. De details in de schaduwen en hooglichten op de foto van de a6000 behielden echter meer details en de kleuren zijn realistischer en dus ook echt zoals het er op de dag zelf uitzag. 

Eigenschap

iPhone

Sony

Scherpte

★★★★★

★★★★☆

Kleur

★★★★☆

★★★★★

Contrast

★★★☆☆

★★★★☆

Hooglichten & Schaduwen

★★★☆☆

★★★★☆

Details

★★★★☆

★★★★★

Totaalscore

19x★

22x★

Voor ons heeft de camera de voorkeur, hij is net even wat preciezer. Er is echter niets mis met het maken van een snelle foto met je iPhone. Uiteindelijk is het de herinnering die ertoe doet.

TIP: Als je meer controle over je iPhone-camera wilt, gebruik dan een app zoals Halide die je controle geeft over dezelfde instellingen die je op je camera zou hebben.


Portret

iphone

iPhone Portrait (2.5x) = 65mm

Ultieme Battle: iPhone vs. Sony

Sony a6000 + 16-50mm f3.5-f5.6 43mm (=65mm)

Zo nam ik de foto

We hadden heel weinig tijd om deze foto te maken, misschien 10 minuten, dus het was geweldig om gewoon de portretmodus te kunnen selecteren en weg te schieten. Alhoewel, had ik de Sony ook al ingesteld om deze portretfoto te maken. Het was erg winderig en we probeerden dit ook vast te leggen op de foto. Ik heb het gevoel dat dit veel gemakkelijker was met de iPhone.

Het Resultaat

Om deze foto met de iPhone te maken, heb ik de portretmodus geselecteerd, het mooie hiervan is dat het de achtergrond verzacht, wat betekent dat de focus echt op de persoon ligt. Dit had wel het nadeel dat de het verzachten detail verlies veroorzaakte bij bijvoorbeeld haar wenkbrauwen. De ogen werden ook erg verscherpt door de software, maar dat hoeft geen nadeel te zijn.

Eigenschap

iPhone

Sony

Scherpte

★★★☆☆

★★★★★

Kleur

★★★☆☆

★★★★★

Contrast

★★★☆☆

★★★★☆

Hooglichten & Schaduwen

★★★★☆

★★★★★

Details

★★★★☆

★★★★★

Totaalscore

17x★

24x★

Waar de iPhone het niet zo goed deed, zijn de kleuren. De kleur op de lippen van het model is bijna neonachtig en haar huidskleur is wat oververzadigd. Ook werd de kleur op de trui van het model niet goed vastgelegd. De a6000 heeft weer meer realistische en nauwkeurige kleuren, de schaduwen en hooglichten zien er beter uit omdat ze er op de iPhone een beetje plat uitzagen. De details in de huidtextuur en de wenkbrauwen zijn ook realistischer. Toen we de afdrukken ontvingen, kon mijn collega echter niet meteen zien welke foto met welk apparaat was gemaakt.


Lange sluitertijd ('s avonds zonder tripod)

iphone
sony

Zo nam ik de foto

Het belangrijkste hier is dat ik geen tripod heb gebruikt. De tripod was kapot en door het ijs en de kou kon de tripod nergens veilig neergezet worden. Als je nu geen tripod bij de hand hebt en je wilt een lange sluitertijd fotograferen, ga dan voor de iPhone. Doordat de iPhone meer software heeft, heeft hij ook meer stabilisatie. Er zijn 2 opties voor de lange sluitertijd op een iPhone. Live-modus en de nachtmodus. Als je lichtsporen wilt, ga dan voor de Live-modus, kies anders voor de nachtmodus.

Het Resultaat

Het verschil hier is vrij duidelijk, de verscherpingssoftware en ruisonderdrukking in de iPhone zorgen voor een veel duidelijkere foto. Hierdoor werden wel de boomtoppen wel teveel vervaagd en ook komen de wolken heel raar over. We waren echt verbaasd over hoe goed de iPhone het doet in het donker.

Eigenschap

iPhone

Sony

Scherpte

★★★★☆

★★★☆☆

Kleur

★★★★☆

★★★★☆

Contrast

★★★★☆

★★★★☆

Hooglichten & Schaduwen

★★★★☆

★★★★☆

Details

★★★★☆

★★★☆☆

Totaalscore

20x★

18x★

Door geen tripod te gebruiken heeft de Sony foto veel bewegingsonscherpte. De AI van de iPhone compenseert voor bewegingsonscherpte en daardoor wordt het beeld verscherpt. Als je een tripod hebt en je echt een coole foto met lange sluitertijd wilt maken, ga dan voor de camera. Zorg ervoor dat je er echt de tijd voor neemt en  de instellingen kent. Maar,  natuurlijk is er niets mis met een beetje experimenteren dus de nachtmodus van de iPhone 12 Pro Max is ook een optie.


Welke camera is het beste voor een grote fotoafdruk?

Soms moet je het gewoon groots aanpakken en dit is natuurlijk de Ultieme Battle: iPhone vs. Sony, dus een grote print!

Voor het printen hebben we de resolutie en kwaliteit van de foto's gecontroleerd, hieruit bleek dat de Long Exposure foto te veel korrel had om op zo'n groot formaat te worden afgedrukt, dus besloten we om alleen het stadsgezicht en portret af te drukken.

Zoek de verschillen!
Ultieme Battle: iPhone vs. Sony
Ultieme Battle: iPhone vs. Sony

Tot in het kleinste detail

Van een afstand lijkt er niet veel verschil te zijn. Als je het echter van dichtbij bekijkt, zie je duidelijk de pixelvorming in de iPhone Print, terwijl de Sony Print ondanks wat lichte abberatie,  nog steeds een duidelijk beeld is. De beste optie hier is absoluut de Sony Print, omdat details behouden worden.

iPhone 12 Pro Max 1x (26mm)

Sony a6000 + 16-50mm f3.5-f5.6  17mm (=26mm)

De portret Prints zijn erg interessant. Als je de iPhone Print van dichtbij bekijkt, kun je zien dat het oog te veel verscherpt is en dat de kleuren in het oog iets te fel zijn, terwijl bij de Sony-print de ogen er natuurlijk en redelijk scherp uitzien. Maar van een afstand laat de iPhone-afdruk haar ogen echt knallen en ziet het er mooi scherp uit. De Sony print heeft dit effect niet en zorgt ervoor dat je meer focust op de totale foto. We zouden zelf voor de Sony Print gaan omdat de kleuren een stuk natuurlijker zijn, maar er is zeker niets mis met de iPhone Print.

iPhone Portrait (2.5x) = 65mm

Sony a6000 + 16-50mm f3.5-f5.6 43mm (=65mm)

Smartphone Print Top Tips


Kan een iPhone echt een camera vervangen?

In veel gevallen is het antwoord ja. Het hangt echter wel van een aantal zaken af. We hebben de belangrijkste punten op een rij gezet om uit deze Ultieme Battle: iPhone vs. Sony te beslissen:

  • Wanneer je een smartphone gebruikt, ga dan voor een van de nieuwere modellen. (iPhone X, 11, 12 etc..)
  • Of je een iPhone-foto kunt afdrukken, hangt ook sterk af van de omstandigheden zoals de belichting en of je je zoom hebt gebruikt of niet.
  • Sommige Samsung-telefoons hebben andere verhoudingen dan wat wij aanbieden, dus het kan zijn dat je moet bijsnijden. Waardoor je dus ook resolutie verliest en kleiner moet printen.
  • Als je met een iPhone fotografeert, raden we je aan niet groter te printen dan 60x80cm
  • Laat ALTIJD een van onze Xperts jouw foto controleren voordat je bestelt. (vooral wanneer genomen met een smartphone)
  • Als je de tijd hebt om een foto te maken en je instellingen onder de knie te krijgen, kies dan altijd je camera.
  • Beide apparaten hebben voor- en nadelen, uiteindelijk moet je beslissen wat het beste bij de situatie past.

Uiteindelijk wil je hetzelfde eindresultaat, om dat speciale moment keer op keer te kunnen herbeleven. Wil je een grote Print? Ga dan voor de camera. Gaat het echt alleen om het moment kies dan gewoon de iPhone en geniet van het moment.