Winnaar Fotowedstrijd ‘Best of 2021’

Frank Doorhof was de jury in de Fotowedstrijd Best of 2021. Het was een mooie terugblik op alle mooie foto’s van 2021, maar er kunnen maar 3 fotografen op het podium. Frank geeft zijn top 3 ook feedback (leerzaam!) en helemaal onderaan deze pagina vind je de top 25. In de top 25 vind je de foto’s die de meeste stemmen hebben gekregen.

Tip: De nieuwe Fotowedstrijd (thema: Water) is ook al van start gegaan. Stuur hier jouw beste foto in!

? De winnaar van het thema Best of 2021 is …

“Voorjaarsstorm in Nederland” – Peter Leering

Frank over de winnende foto van Peter Leerling:

Fotografie is het vangen van unieke momenten in de tijd die nooit meer terug komen, deze foto geeft niet alleen een fantastisch moment weer maar ook een angstaanjagende ivm klimaat verandering, en met het thema in het achterhoofd dat de wedstrijd ging om het jaar 2021 heeft me doen besluiten deze foto als winnaar aan te wijzen

Het verhaal van Peter

Op de betreffende dag dat ik deze foto heb gemaakt, hoorde ik op het ochtendnieuws dat er ‘s avonds aan de kust golven van 5 a 6 meter werden verwacht door de aanhoudende Noordwesterstorm. Vanuit mijn surfachtergrond wist ik dat dit spectaculaire golven zou geven op de Noordpier bij Wijk aan Zee is. Dus ‘s avonds na werk meteen mijn cameraspullen gepakt en richting de kust gereden. Onderweg nog een sneeuwbui gekregen maar bij Wijk aan Zee was het gelukkig droog. Dus snel de pier op, die officieel afgesloten was maar een opening in het hek bracht uitkomst, en 1,5 uur lang verschillende posities ingenomen en foto’s geschoten terwijl de ene na de andere golf brak op de pier rondom de vuurtoren.  De foto die gewonnen bleek uiteindelijk het mooiste shot te zijn en hangt inmiddels thuis aan de muur. Blijft toch altijd fotogeniek en imposant dit natuurgeweld.

? De 2e plaats is voor …

“Mieren op een paddenstoel” – Ed van der Reek

Frank over de nummer 2:

Een goede foto blijft je aandacht trekken en op de een of andere manier bleef ik kijken naar wat hier aan de hand is en wat de mieren aan het doen zijn, alsof ze samenwerken om omhoog te komen. Simpelweg een erg interessante foto die me bleef boeien.

? De 3e plaats is voor …

“The Famous Quetzal bird in Costa Rica” – Sofie Ceulemans

Frank over de nummer 3:

Een fantastische scene, mooi geframed en ook mooi qua dynamisch bereik vandaar de derde plek. Persoonlijk denk ik ook dat de foto erg mooi zou zijn met iets meer contrast en minder exposure in Lightroom.

Het verhaal van Sofie

“Voor deze foto zijn we om 5u ’s ochtends uit bed moeten komen omdat deze vogel heel moeilijk te spotten is. We zijn hiervoor op een steile heuvel moeten klauteren tussen de planten en struiken door maar het resultaat was absoluut de moeite waard!”

De top 25 van “Best of 2021”

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd met de mooie foto’s, iedereen! Jullie zijn in de top 25 terechtgekomen, en dat is veen mooie prestatie. Vond je het leuk om mee te doen? Bekijk dan ook de nieuwe Xpozer Fotowedstrijd, waarin we zoeken naar de mooiste foto’s rondom “Water”