Xpozer Tip: Fotografeer voor je muur

Wanneer je hebt besloten dat je een fotoprint aan de muur wilt hebben, wil je natuurlijk het liefst direct door je archief bladeren om een geschikte foto te zoeken. Maar wat nou als je het eens omdraait? Je kunt namelijk ook speciaal voor je muur fotograferen. En dat is een ontzettend leuk project! Lees hier waar je op moet letten om de mooiste aanwinst voor je interieur helemaal zelf te maken.

Je hebt vast heel veel foto’s op je harde schijf of in de cloud staan, waarvan een groot deel heel leuk zou staan op de muur. Maar jij als echt fotoliefhebber wil natuurlijk niet zomaar een kiekje, maar het beste van het beste. Je wil een Xpozer Print die perfect past in zijn omgeving. Een eyecatcher of juist iets dat een beetje blendt in de stijl van je huis. Het is helemaal aan jou. Maar hoe kies je het onderwerp, welke kleuren passen goed in het interieur en waaraan moet je denken voordat je je foto Xpozer bestelt? Al deze vragen beantwoorden we hieronder.

Welke onderwerpen passen op welke plekken?

De meeste plekken in huis hebben een eigen functie. Je kunt die functie terug laten komen in jouw foto. Bijvoorbeeld: hang een rustgevende print op in de slaapkamer of een gezellig portret in de kinderkamer. Wat kun je nog meer met iedere ruimte doen?

Wat voor fotoprint past in de keuken?

Een print van een vieze modderpoel, ook al is de foto nóg zo mooi, staat waarschijnlijk niet zo fris in de keuken. Wat wel erg past in een keuken, is een foto van planten, kruiden, lekker eten of bijvoorbeeld een weiland.

Je bent waarschijnlijk in de ochtend én in de avond in de keuken. Waarschijnlijk heb je op die momenten vooral behoefte aan rust en vrolijkheid. Ik zou zelf in ieder geval niet kiezen voor een te drukke, kleurrijke print, omdat dit voor mij de drukste momenten van de dag zijn.

Wat voor fotoprint past in de badkamer?

Tegenwoordig is ook de badkamer steeds vaker een plek die gezien mag worden. De badkamer wordt steeds mooier aangekleed. De nu hippe badkamers zijn vaak botanisch, klassiek, Scandinavisch of helemaal zen, als in de spa. Bij ieder van deze stijlen passen weer andere beelden. De tip die we je vooral willen meegeven is: bedenk waar jij lekker rustig bij kunt wegdromen als je in bad ligt of geniet van een warme douche. Misschien past één van deze onderwerpen perfect in jouw badkamer:

 • Landschap
 • Strand, zee en duinen
 • Onderwaterwereld
 • Wolken en luchten
 • Bloemen en planten
 • Bos

Heb je een onderwerp gekozen?

Als je je onderwerp gekozen hebt, ga dan goed voorbereid op pad. Bedenk wat je ongeveer op de foto wilt hebben en op welke manier je dat in beeld wilt brengen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Wat voor fotoprint past in de woonkamer?

De woonkamer is meestal de plek waar je veel bent. Je ontvangt er bezoek, kijkt er een filmpje, je leest een boek, speelt er met je kinderen en huisdieren of je breit er een sjaal. Een woonkamer heeft veel verschillende functies. Daarom is het ook erg lastig te zeggen wat voor soort foto hier goed past.

Een foto boven de bank verdient enig denk- en meetwerk. Kies je een te grote print boven een kleine bank, dan ziet dat er gek uit. Een te kleine print ziet er zielig en verloren uit boven een grote loungebank. Dus, welk formaat kies je? Kies een formaat van ongeveer 3/4 tot 2/3 van de bank uit. Dan zijn bank en Xpozer goed in verhouding met elkaar. Wil je het even testen? Pak wat schilderstape en plak de buitenlijnen met tape op de muur. Je ziet nu goed of het formaat dat je in gedachten had mooi zal staan.

Wat voor fotoprint past in de werkkamer?

In de werkkamer heb je, afhankelijk van het soort werk dat je doet, misschien rust of juist inspiratie nodig. Pas je foto aan op waar jouw behoefte ligt. Waarom wil je een foto in je werkruimte? Rustige prints kunnen bijvoorbeeld zijn: jouw favoriete plekje op aarde, een leeg zandstrand, een mooi landschap of een zonsondergang. Een inspirerende foto kan een portret zijn van iemand die jou inspireert, een mooi stadsgezicht, een kleurrijk bloemenveld, of misschien wel een foto van je favoriete kunstwerk.

Wat voor fotoprint past in de slaapkamer?

De slaapkamer willen sommige mensen knus en warm hebben, en sommige mensen willen het lekker licht en luchtig houden. In de slaapkamer is de ruimte boven het bed een populaire plek voor wanddecoratie. Houd hierbij dezelfde verhoudingen aan als boven de bank. 3/4 tot 2/3 van de breedte van het bed is prima voor jouw Xpozer-formaat.

Wil jij je Xpozer juist vanuit bed kunnen zien en lekker kunnen wegdromen bij de foto? Kies dan een mooie, rustige herinnering als foto. Maak een foto van je gezin, mooie natuur of een prachtige wolkenlucht. Alles wat jou helpt lekker weg te dommelen bij mooie en rustgevende herinneringen en gedachten.

Wat voor fotoprint past in de kinderkamer?

De kinderkamer is een plek waar wordt geslapen, gespeeld, waar huiswerk wordt gemaakt en gezellig gekletst met vriendjes en vriendinnetjes. De foto die past bij jouw kind is natuurlijk afhankelijk van wat voor type je kindje is, en hoe oud het kind is.

0-6 jaar
Voor jonge kinderen kan het heel leuk zijn hun eigen tekeningen te fotograferen en die in de eigen kamer op te hangen. Zo zien ze hoe trots jij bent op hun kunstwerken. Ook foto’s van hun favoriete teddybeer of superhelden zijn erg leuk. Houd het simpel en gezellig.

7-11 jaar
De knuffels en peutertekeningen maken op deze leeftijden plaats voor eigen hobby’s en helden. Als je kind houdt van voetbal, hoe gaaf is het dan om een mooie foto te maken van een voetbal(veld) of je kind zijn/haar eerste doelpunt? Muziekliefhebbertjes zullen foto’s van instrumenten of bandjes kunnen waarderen. Je kind krijgt steeds meer een eigen persoonlijkheid, en dat mag best te zien zijn in de kinderkamer. Ook een foto van je kind zelf tijdens een leuke activiteit kan een leuk idee zijn. Zo’n foto laat hem of haar steeds weer terugdenken aan die leuke dag.

Wist je dat je het Frame van die teddybeerprint wel gewoon kunt houden? Als je kind ouder wordt, verwissel je gemakkelijk alleen de Print, het Frame hergebruik je. Zo blijft wisselen lekker betaalbaar! Zo werkt het wisselen van de Print >

>12 jaar
In de tienerjaren vormen pas echt de persoonlijkheden van kinderen. En dat kan nog best vaak wisselen. Dus laat je zoon of dochter om de zoveel tijd een nieuwe foto ophangen.

Top tip: maak de foto’s samen met je kind. Dan heb je gelijk een leuk uitje en mooie herinnering te pakken!

Welke kleuren fotografeer je?

De beste tip die we kunnen geven, is: houd rekening met kleurgebruik! Omdat veel mensen relatief veel tijd doorbrengen in huis, is het vaak erg fijn als die harmonie uitstraalt. De kleuren en vormen in je interieur mogen best terugkomen in de foto.

Ton-sur-ton
Houd je van een rustig kleurenpalet, maak dan een foto in een kleurtint die terugkomt in de muurkleur. Een witte muur met witte of lichtgrijze foto hoeft helemaal niet saai te zijn, en kan zelfs erg mooi en rustgevend zijn. Een blauwe muur mag ook best een blauwe foto krijgen. De kleuren kunnen elkaar dan juist mooi aanvullen. Ook kun je de kleuren laten aansluiten op je meubels. Hang bijvoorbeeld een blauwe print boven een blauwe bank.

Opposites attract
Wat ook erg leuk is, is juist de uitersten uit te kiezen. Maak een felroze foto voor een gele muur, een groene foto op een oranje muur, een witte foto op een zwarte muur of andersom. De uitersten kunnen elkaar versterken.

Het kan allemaal zo vrolijk, kleurrijk of zo rustig als je zelf wil. Als je hebt gekozen voor een bepaald soort foto, kun je gaan nadenken over de praktische zaken. Daarover nu meer.

Waar moet je foto aan voldoen om geprint te kunnen worden op groot formaat?

Niet alle foto’s zijn geschikt voor vergroten en printen. Je hebt wel voldoende pixels nodig om je foto zonder kwaliteitsverlies groot te kunnen printen. Tegenwoordig kunnen smartphonecamera’s ook al mooie Xpozers voortbrengen. Daarover lees je hier meer >

Let vooral op:

 • Scherpte – Is je foto op de juiste plekken scherp?
 • Kleuren – Een kleurzweem is op een klein scherm misschien niet zo gauw storend. Groot aan de muur waarschijnlijk wel! Maak je foto ook altijd 1 of 2 tinten lichter. Dan wordt de print net zoals je de foto op je scherm ziet.
 • Resolutie – Zorg voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van je foto. Een foto die je via WhatsApp of Facebook hebt gedownload, of een foto die door andere software is gecomprimeerd (verkleind), is niet geschikt voor print. Lees hier meer over wat resolutie is en lees hier meer over welke resolutie je nodig hebt.
 • Vlekjes – Een klein vlekje op je scherm is een grote vlek op je Xpozer. Vooral in strakblauwe luchten en andere egale delen van je foto zijn lensvlekjes of stofjes goed zichtbaar. Dit los je op met je fotobewerkingsprogramma (wij werken zelf graag met Adobe Lightroom of Luminar).
 • Fotobestand – Kies het juiste fotobestandsformaat. Hier meer over het opslaan van je foto >

Dus … met welk doel ga jij fotograferen?

Je begint met jezelf de volgende vragen te stellen:

 • In welke ruimte komt de Xpozer te hangen?
 • Welke kleuren passen in deze ruimte?
 • Welk onderwerp spreekt me aan?
 • Wat heb ik nodig voor het fotograferen van het onderwerp?
 • Heb ik mijn foto al met Lightroom of Luminar (of andere bewerkingssoftware) goed onder de loep genomen?

Bepaal wat je wil > maak de foto > maak de foto klaar voor print > bestel je Xpozer!

Simpel, hè? Wij wensen je veel plezier bij het maken van je foto’s en mochten we ergens mee kunnen helpen, laat het dan vooral even weten. Je kunt contact opnemen met de klantenservice voor specifieke vragen, maar wist je dat we ook een Foto Check kunnen uitvoeren? We checken dan gratis je foto op geschiktheid en we adviseren over mogelijke verbeterpunten. Upload je foto vandaag nog en wij gaan snel aan de slag!

Veel fotoplezier 🙂

Gerelateerde artikelen:

Zo maak je de mooiste cityscape >
Welk foto-onderwerp past bij jou? >
Fotograferen met (regen)water >
Fotografeer je passie >
Hoe fotografeer je lekker eten? 10 Tips >