Zo maak je de mooiste cityscape!

Een mooie stadswandeling maken is voor velen een heerlijke vrijetijdsbesteding. Foto’s van een stadsgezicht, ook wel cityscape genoemd, zijn erg populair. De mooiste cityscapes hangen bij mensen boven de bank, in de werkkamer en boven de eettafel. Steden als New York, Londen, en Tokio zien we veel terug. En terecht, vinden wij! Het zijn prachtige steden die het goed doen op de foto. Ook al lijken cityscapes van dezelfde steden soms wat op elkaar, iedere foto is toch op zijn eigen manier weer uniek. Lees verder en leer waar je op moet letten bij het maken van goede stadsfoto’s.

Het woord cityscape komt van het woord city (=stad) en daaraan vast het laatste deel van het woord landscape (=landschap). Een cityscape is dus een stadslandschap. Er zijn veel overeenkomsten tussen landschaps- en stadsfotografie, maar nóg meer verschillen.

Compositie: Een cityscape draait om lijnen

Het fotograferen van een skyline of stadsgezicht betekent goed nadenken over de lijnen in je foto. Je wilt bijvoorbeeld waarschijnlijk dat de gebouwen in je foto rechtop staan. Maar nog belangrijker zijn de ‘kijklijnen’ in de compositie. Voor een interessant resultaat creëer je een duidelijke kijklijn in je foto. Je trekt de aandacht van de kijker bewust via duidelijke lijnen door de foto heen. In het voorbeeld hieronder zie je een heel duidelijke kijklijn. Je aandacht wordt als eerst getrokken door de brede weg die van onder naar boven in de foto loopt. Je ogen volgen de weg naar de hoge wolkenkrabber. Dan pas zie je de prachtige lucht, en de rest van de stad. De fotograaf heeft hier een duidelijk plan gehad en heeft het plan, wat mij betreft, goed uitgevoerd. Zonder de weg was de foto minder goed geslaagd. Het had de foto veel saaier en platter gemaakt.

Reflecties in je cityscape

Reflecties doen vaak wonderen voor je foto’s. Gebruik na een bui de regenplassen om interessante reflecties te krijgen. Als er geen regen is gevallen, maak dan zelf een plas, gebruik een fontein, of ander water dat je kunt vinden. Kun je je de voorbeeldfoto’s voorstellen zonder de reflecties? Saai, hè?

Let erop dat je je sluitertijd kort houdt voor een heldere reflectie. Met een langere sluitertijd zul je een waas over het water zien, omdat je de bewegingen van het water dan vastlegt.

Lucht gebruiken in je cityscape

Het weer kan wisselen, waardoor je enorme verschillen in de lucht kunt zien. De lucht, en de kleuren ervan, bepalen voor een groot deel de sfeer van de foto. Zo maakt iedereen op verschillende momenten zijn eigen unieke stadsgezichten. Een interessante lucht helpt om je foto uniek te maken. Een saaiere lucht kun je goed als negatieve ruimte gebruiken. Zware, donkere wolken geven je foto een stoere, duistere sfeer en zonnige, blauwe luchten maken het geheel wat luchtiger.

Leg meer of minder lucht vast, afhankelijk van wat er nodig is om het hoofdonderwerp te ondersteunen. Kies bewust hoeveel lucht je laat zien. Teveel lucht in de foto maakt de lucht al gauw tot het hoofdonderwerp. Te weinig lucht maakt dat je foto wat ‘verstikkend’ aanvoelt.

Bestudeer voorbeelden om van te leren

De beste manier om te leren, naast zelf veel oefenen, is kritisch kijken naar werk van jezelf en anderen. Wat vind je mooi en waarom? Waarom werkt de compositie, of waarom juist niet?

Oefen hier maar eens mee. Hieronder zie je meerdere skylines. Welke vind jij er het meest interessant uitzien? En waarom?

Onze tips:

Denk aan de lijnen – Leid de kijker door de foto heen door interessante lijnen.

Gebruik reflecties – Reflecties maken bijna elke foto interessanter.

Kijk naar de lucht – De mooiste cityscapes hebben mooi licht. Een mooie zonsondergang doet bijvoorbeeld wonderen voor de sfeer van je foto. Als je de lucht meefotografeert, denk dan na over de rol die het speelt in het geheel.