Zo maak je een origineel familieportret

Het is weer bijna Moederdag! Tijd om tijd te spenderen met onze moeders en ze te verwennen met een mooie foto op Xpozer. Maar wat voor foto kies jij voor aan haar muur? Grote kans dat ze heel blij zou worden van een foto van haar kinderen of kleinkinderen. Wij geven je hier een paar ideetjes… Zo maak je een origineel familieportret!

Idee 1: Een feestje!

Een familieportret hoeft helemaal niet saai te zijn! Maak er een leuk feestje van en je ziet het plezier terug in de foto. 

Zo maak je een origineel familieportret

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Zet feestelijke muziek op.
Stap 2: Zet allemaal een feesthoedje op, trek matchende outfits aan en verzamel wat leuke fotoprops. 
Stap 3: Kies een passende achtergrond.
Stap 4: Zorg voor een korte sluitertijd, want zeker kinderen zullen niet erg makkelijk stil kunnen staan.
Stap 5: Zorg voor die leuke sfeer, die een ongedwongen beeld creëert. Niets is erger dan 5 minuten stil moeten staan en verplicht leuk moeten kijken, terwijl je eigenlijk met je gedachten bij de vaatwasser zit die je nog moet uitruimen. Na een paar minuten is die glimlach echt niet meer echt. En met pijn aan je kaken (en je ogen) zul je een teleurstellend eindresultaat zien.

Idee 2: Oude foto herbeleven

Dit is al een tijdje een hype op internet: een heel oude foto opnieuw maken. Pak die oude fotoboeken erbij en zoek naar een foto waar jullie allemaal op staan. Dit werkt het best als de foto echt oud is.

Zo maak je een origineel familieportret

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Zoek een foto die je na kunt maken.
Stap 2: Zorg voor zoveel mogelijk overeenkomsten tussen de oude en nieuwe foto, bijvoorbeeld in kleding en locatie, belichting en haardracht.
Stap 3: Plak de oude en nieuwe foto naast of boven elkaar in je fotobewerkingsprogramma en print ze als één Xpozer.

Idee 3: Maak een bekend kunstwerk na voor een origineel familieportret

Zoek een bekend kunstwerk, misschien zelfs één van moeders favorieten, en maak hem na in de vorm van een foto!

Zo maak je een origineel familieportret
Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669)

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Creëer de hele setting zoals het op het schilderij ook staat, inclusief achtergrond, kleding, lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen. 
Stap 2: Zeker in veel oude werken van bijvoorbeeld Rembrandt, speelt belichting een heel belangrijke rol. Zorg voor een soortgelijke belichting in de foto, zodat deze direct herkend wordt als parodie op het schilderij.
Stap 3: Signeer de foto, net zoals de originele kunstenaar dat heeft gedaan. De details maken het verschil!

Idee 4: Collage

Als het wegens omstandigheden even niet mogelijk is om met alle familie- of gezinsleden bij elkaar te zijn, kun je ook een collage maken van losse foto’s. Bekijk hier meer ideeen voor het combineren van meerdere foto’s.

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Zorg ervoor dat je een plan hebt om ervoor te zorgen dat de foto’s bij elkaar gaan passen. Maak ze bijvoorbeeld allemaal zwartwit, zorg voor matchende outfits of dezelfde kapsels.
Stap 2: Het is wel zo leuk als de foto’s echt een geheel vormen. Laat iedereen bijvoorbeeld een kant op wijzen en zorg dat ze zo gepositioneerd worden dat iedereen met de klok mee naar elkaar wijst. Of beeldt met zijn allen samen iets uit. Je bedenkt vast iets leuks!

Tip: Maak je collage op befunky.com. Hier ben je helemaal vrij in je ontwerp en kun je je collage in hoge kwaliteit downloaden. Het leukste is nog dat het gratis is!

Idee 5: Voor de muziekfans

Dit idee lijkt wel op het schilderij-idee, maar dat maakt hem niet minder leuk! Sommige moeders houden meer van muziek dan van schilderkunst, dus: waarom niet een toffe albumhoes namaken? Of een bekende bandfoto?

Zo maak je een origineel familieportret
Abbey Road – The Beatles

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Zorg voor herkenbare elementen, en breng ze duidelijk in beeld. Neem bijvoorbeeld een foto van een band als Kiss, wat valt op aan hun uiterlijk? Bij wie van de familie past welke look het beste? 
Stap 2: Maak jij de bekende Abbey Road-foto na, die van The Beatles? Dikke kans dat je even niet op de echte fotolocatie kunt komen nu, dus zoek naar een goed lijkend alternatief. Zorg ervoor dat het zebrapad goed in beeld komt en dat er niet teveel afleidende elementen in de weg staan, zoals geparkeerde auto’s. In dit specifieke voorbeeld: wees voorzichtig in het verkeer!
Stap 3: Je mag best wel spelen met een flinke dosis nabewerking om tot het gewenste eindresultaat te komen! Die geparkeerde auto even wegpoetsen is echt niet erg. Het voelt soms misschien een beetje als valsspelen, maar alles wat het effect sterker maakt, is in deze toegestaan.

Dus, zo maak je een origineel familieportret! Hopelijk heb je door dit artikel wat ideeën voor je moeder haar nieuwe kunstwerk opgedaan. Onze laatste tip: neem het portret vooral niet te serieus, maak vooral plezier. Dat zul je zeker terugzien in het eindresultaat! Wij zijn er altijd om te helpen, bijvoorbeeld door de foto-check of door de optimalisatie. Veel plezier met fotograferen!

Deel het dit artikel: “Zo maak je een origineel familieportret” ook met jouw familie of vrienden. Wie van jullie maakt de beste foto?