Zwart/wit fotografie – 5 top tips!

Zwart/wit fotografie – 5 top tips!

Zwart/wit geeft je foto’s een totaal andere beleving dan kleurenfoto’s. Waar kleurenfoto’s je nog wel eens kunnen afleiden van het onderwerp, brengen de contrasten uit een zwart/wit foto juist jouw onderwerp naar voren. Het is daarom ook een van de meest gebruikte manieren van fotografie. Vooral in straatfotografie, portret en bruiloftsfotografie. Hieronder een paar goede starters tips voor zwart/wit fotografie! 

Tip 1: RAW, RAW, RAW, RAWR

Fotografeer in RAW, dit je eerste stap in het maken van een goede zwart/wit foto. Door in RAW te fotograferen zorg je ervoor dat je meer opties open hebt tijdens je nabewerking. Zo kan je in RAW nauwkeuriger en uitgebreider te werk gaan. Door in RAW te fotograferen behoud je dus meer informatie dan in JPEG/JPG foto’s. Dit brengt ons gelijk bij tip nummer 2. 

Tip 2: Fotografeer in kleur

Je verwacht het niet, maar toch, zwart/wit fotografie begint ook bij kleur. Ondanks dat camera’s tegenwoordig opties hebben om zwart/wit foto’s te maken is fotograferen in kleur toch beste optie. Dit omdat er miljoenen verschillende kleurtinten in de camera’s verwerkt zit en helaas nog maar een paar honderd grijstinten. Hierdoor wordt je gelimiteerd in het maken van de juiste zwart/wit foto. Door eerst in kleur te fotograferen zorg je er dus voor dat je tijdens je nabewerking tot in het fijne je zwart/wit foto kan creëren.

Tip 3: Lijnen, schaduwen en vormen

Doordat je een zwart/wit foto maakt wordt je contrast automatisch wat hoger dan bij een kleuren foto. Door goed op te letten tijdens het fotograferen kun je natuurlijke kaders maken. Volg de schaduwen van gebouwen of mensen om zo je kijkers door de foto te trekken. Natuurlijke lijnen leiden de kijker automatisch door je foto. Speel je hier goed op in dan weet jouw kijker zo het onderwerp van je foto te vinden en spreekt jouw beeld nog meer. 

Tip 4: Contrast

Contrast is een van de belangrijkste elementen in zwart/wit fotografie. Door hoge hooglichten en lage donkere tinten te gebruiken kan je een strakke en enorm sprekende foto creëren. Wees niet bang om te experimenteren met een beetje extra contrast dan je gewend bent. Je hebt nu het geluk geen felle kleuren in je foto’s te hebben die een sterk contrast niet aankunnen, maak er het beste van! 

Tip 5: Zwart/wit fotografie kan altijd! 

Veel fotografen passen zwart/wit foto’s toe in situaties waar het licht misschien niet op zijn best is. Op dagen waar de zon niet schijnt en het op zijn Nederlands kan regenen. Dit wil niet zeggen dat je op zonnige dagen geen zwart/wit foto’s kan maken. Door het natuurlijke contrast wat ontstaat door het zonlicht en de schaduwen kunnen je foto’s nog sprekender worden. Zwart/wit foto’s kunnen altijd!

Ben je benieuwd naar alle tips om je foto’s klaar te maken voor jouw beste fotoprint ooit? Lees de voorgaande tips hier!

Laat jouw zwart/wit foto’s zien en tag ons op Instagram of Facebook!