ratio

Hoe en waarom de beeldverhouding kiezen en wijzigen

How and why to choose and change aspect ratio

Wat is beeldverhouding?

Beeldverhouding geeft de verhouding aan tussen de hoogte en de breedte van een foto. Enkele veel voorkomende verhoudingen zijn 1:1, 3:2, 4:3 en 16:9. Uw camera heeft meestal een standaard beeldverhouding van 3:2 en uw smartphone gebruikt waarschijnlijk 4:3. 16:9 wordt gebruikt voor panoramafoto's en is gebruikelijk voor video. 1:1 is een vierkante foto. Je kunt je voorstellen dat het gebruik van een andere verhouding invloed heeft op je afbeelding, omdat het de vorm van de foto verandert. Het kiezen van een bredere vorm betekent meer ruimte om in belangrijke leidende lijnen te passen, of meer ruimte voor negatieve ruimte. Het kiezen van een smalle vorm kan een kans betekenen om vervelende items op de foto te verwijderen of om meer focus op het onderwerp te leggen. In onderstaande video geeft Anne een paar voorbeelden om je de verschillen te laten zien.

Kortom: een verhouding van 3:2 betekent dat de breedte 2/3 van de hoogte is. Er staat niets over de maat in inches.

Hoe u een afdrukformaat en -verhouding kiest

Nadat je een verhouding voor je foto hebt gekozen en je compositie is voltooid, wil je een afdrukformaat voor je Xpozer kiezen. Het aanbevolen afdrukformaat is afhankelijk van het aantal pixels in uw bestand. Als je foto niet veel pixels heeft, kun je hem niet afdrukken op een grote Xpozer, omdat hij dan niet scherp is.

Dezelfde foto, verhoudingen 3:2 en 1:1. Op de tweede foto missen we de leidende lijn langs de weg.

Dit zijn de belangrijkste tips voor u uitgelicht:

  • Fotografeer in de verhouding die jij wilt gebruiken en je krijgt de best mogelijke kwaliteit. Je hoeft namelijk niet achteraf bij te snijden. Bijsnijden betekent pixels verwijderen!
  • Zorg ervoor dat alle compositie-elementen intact zijn tijdens het bijsnijden. Het verwijderen van belangrijke delen van de compositie kan de balans van uw foto verstoren.
  • Bij het bestellen van je foto op Xpozer kun je op basis van de verhouding een formaat bepalen. Zorg ervoor dat je foto voldoende pixels heeft om de hele Xpozer te vullen zonder kwaliteitsverlies. Kies Xpozer-formaat >

Als u uw foto heeft gemaakt en niet zeker weet welke verhouding deze heeft, klik dan op de bovenstaande link voor meer informatie. Klaar? Nu weet je welke Xpozer maten je kunt bestellen! De laatste stap voordat u uw foto op Xpozer bestelt:

Volgende lezen

Photo ratio explained: shoot & crop for the best composition