ratio

Fotoverhouding uitgelegd: fotograferen en bijsnijden voor de beste compositie

Photo ratio explained: shoot & crop for the best composition

Verhouding is een term die u zeker tegenkomt als u uw favoriete foto wilt afdrukken. Wat is het, waarom moet je het kiezen en welke moet je kiezen? Geen paniek, Xpozer heeft je. Lees hier alles over fotoverhouding en word vandaag nog een ratio-professional.

Wat is verhouding?

Laten we beginnen met het uitleggen van de betekenis van het woord ratio. Ratio is een afkorting voor 'aspectratio'. De beeldverhouding is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van een foto. Het wordt gewoonlijk geschreven als twee getallen, gescheiden door een dubbele punt (:). De meest voorkomende verhoudingen zijn:

Vierkant

1:1 (hoogte en breedte zijn hetzelfde)

Rechthoek s

2:3*, 3:4* en 4:5

Panorama z

1:2, 1:3, 1:4, 1:5 en 9:16.

* Dit zijn de standaardcameraverhoudingen voor camera's en smartphones.

Afhankelijk van de richting van uw foto (liggend of staand) kunnen het eerste en tweede cijfer worden verwisseld. Een 2:3 is dus hetzelfde als een 3:2, alleen een andere oriëntatie.

De verhouding die u gebruikt, verandert de compositie van uw foto. Sommige verhoudingen werken beter met specifieke compositiestijlen. Ik zal later meer uitleggen over compositiestijlen. Laten we eerst eens kijken hoe je erachter kunt komen wat de verhouding van je foto is.

Welke verhouding heeft jouw foto?

Bekijk de afmetingen van je foto om te zien wat de verhouding is.

Mac-gebruikers:

Zoek uw foto op in de Finder, druk op de bedieningsknop + klik tegelijkertijd op de muisknop (of trackpad). Klik op 'Informatie verkrijgen'. Vind de afmetingen in het gedeelte 'Meer info'.

Windows-gebruikers:

Klik met de rechtermuisknop op het afbeeldingsbestand, klik op 'Eigenschappen' en bekijk het tabblad 'Samenvatting'.

Zodra u de afmetingen van het bestand kent, kunt u de verhouding als volgt berekenen:

Om de verhouding van uw foto te berekenen, begint u door de breedte (in pixels) te delen door de hoogte (in pixels). Als het totaal geen geheel getal is (ook wel een geheel getal genoemd), vermenigvuldig het dan met een ander getal totdat het wel het geval is. Deze twee getallen (het getal dat je hebt gebruikt om het te vermenigvuldigen en het uiteindelijke totaal) geven de verhouding van de foto weer. Dat klinkt super ingewikkeld, maar wees geduldig en kijk eens naar deze voorbeelden:

 Voorbeeld 1:
 Je foto is 4966 bij 3312 pixels
 Verdeel 4966 door 3312 = 1,5
 Vermenigvuldig 1,5 met 2 (het eerste mogelijke getal om mee te vermenigvuldigen geeft een geheel getal als uitkomst)
 1,5 x 2 = 3
 De verhouding van je foto is 3:2

 Voorbeeld 2:
 Je foto is 4416 x 3312 pixels
 4416 gedeeld door 3312 = 1,3
 Vermenigvuldig 1,3 met 3 om (bijna) een geheel getal te krijgen  
1,3 x 3 = ongeveer. 4
 De verhouding van je foto is 4:3

Welke Xpozer-verhouding kies je voor welk type foto?

Bepaalde camera's fotograferen in bepaalde verhoudingen. De meest voorkomende verhoudingen zijn 3:2 en 4:3. Fullframe- en APS-C-formaat camera's fotograferen doorgaans in 2:3. Dan zijn er ‘micro four-thirds’ camera’s die in 4:3 schieten. De meeste smartphones schieten ook in 4:3. Maar er zijn meer verhoudingen waar je uit kunt kiezen, zowel in je (telefoon)camera als later tijdens het bewerken van je foto.

Ik zou echter aanraden om altijd het volledige potentieel van je camerasensor te gebruiken en de standaard 2:3 te kiezen (of 3:4 in micro vier derde). Als je in 16:9 fotografeert, gebeurt het dat je foto onmiddellijk door je camera wordt bijgesneden en dat je feitelijk de bovenste en onderste delen van de foto mist. Door in de volledige 2:3 of 3:4 te fotograferen, heb je de mogelijkheid om later met de compositie te spelen, wanneer je je foto aan het bewerken bent.

2:3 verhouding

2:3 is ideaal voor alle soorten fotografie. Hij is iets breder dan een 4:3, waardoor je je onderwerp vaak wat meer 'ademruimte' kunt geven. Fotograferen met de 'regel van derden' is vrij eenvoudig als je deze verhouding gebruikt. De regel van derden is een compositiestijl waarbij je een foto in 3 gelijke stukken ‘verdeelt’ en je onderwerp(en) op één van de 2 scheidingslijnen tussen de 3 stukken plaatst. In onderstaand voorbeeld zie je deze ‘regel’ perfect uitgevoerd, met de maan op 1/3 van de foto en de top van de bergen op 2/3 van de foto.

Volgende lezen

How and why to choose and change aspect ratio