Lensflare en hoe u dit kunt vermijden
Lensflare is wat er gebeurt als je je camera op een felle lichtbron richt, zoals de zon. Het wordt veroorzaakt door kleine imperfecties in de lenselementen (de verschillende stukjes glas die samen één optisch apparaat vormen). Lensflare is wat we de zichtbare resultaten van die onvolkomenheden noemen. Ze zien er meestal uit als lichtbollen, strikken of cirkels, wanneer ze worden gemaakt door de zon als lichtbron te gebruiken.
Hoe verbazingwekkend de technologie en het proces voor het maken van lenzen ook zijn, kleine onvolkomenheden (lensdefecten) zijn bijna onmogelijk volledig te voorkomen. Het is dus nog steeds iets dat je tegen kunt komen.
Wanneer het licht de lenselementen raakt, buigt het meeste ervan precies zoals bedoeld door de fabrikant, om u de best mogelijke foto's te bezorgen. Als echter een klein percentage van al het licht dat de lens binnenkomt, daarin breekt als gevolg van een imperfectie in het glas, zal dat zichtbaar zijn op uw foto, in de vorm van lichtschijven, bollen of cirkels.
Zo voorkom je lensflare
Vermijd dit fenomeen door ervoor te zorgen dat het superheldere licht dat dit veroorzaakt, niet in beeld is. Hetzij door de opname opnieuw te kadreren, hetzij door een zonnekap te gebruiken. Probeer een beetje in en uit te zoomen, het effect kan hierdoor verdwijnen. Een andere optie is het wisselen van lenzen. Een prime-lens (een lens met een vaste brandpuntsafstand) veroorzaakt niet zo veel lensflare als een zoomlens. Ook: houd uw lens schoon.
Dit is de reden waarom je dat misschien niet wilt
Soms is lensflare zo’n mooi fenomeen dat je het daadwerkelijk in je compositie kunt gebruiken. Bekijk deze voorbeelden: