Zo maak je foto's zonniger

How to make photos sunnier

Zo maak je foto's zonniger

Hoe kun je je grijsachtige foto’s er zonniger uit laten zien? Soms ben je op het verkeerde moment op de perfecte plek. En zeker als je op reis bent, heb je niet altijd de luxe om op een later tijdstip terug te komen. Dus je maakt je perfecte foto en kijkt wat je in de post kunt doen. Welke bewerkingssoftware u ook gebruikt, we kunnen u enkele algemene tips geven over waar u op moet letten als u uw foto's bewerkt tot een zonniger uitziende versie van zichzelf.

Ik werk met deze foto, gemaakt door JJ Perks. Het is een goede foto, maar ik kan me een paar gevallen voorstellen waarin je een zonnigere sfeer nodig hebt. Laten we dus eens kijken wat we ermee kunnen doen!

Zonnigere tinten

De eerste stap die ik zal nemen, is het veranderen van de tinten op de foto. Op een zonnige dag zouden we de groengrijze tinten die we hier wel zien niet kunnen zien. Dus open ik Adobe Lightroom en begin met wat schuifregelaars te spelen.

Ik begin met het veranderen van de 'tint'-schuifregelaar. We moeten van de groenachtige tinten afkomen. Naarmate ik meer paars toevoeg, worden de kleuren van het landschap een beetje natuurlijker. Overdrijf het niet.

Vervolgens wil ik de groene en oranje kleuren sterker maken, zoals ze zouden zijn als de zon scheen. Ik gebruik de schuifregelaar 'levendigheid'. Ook schuif ik de 'temp'-schuif iets naar rechts, zodat de scène er wat warmer uitziet.

Door de kleuren op de foto ziet het er dus al wat warmer uit. Wat ik vervolgens ga doen is een masker maken (de knop met de gestippelde cirkel helemaal rechts op het scherm). Ik selecteer de lucht en maak de lucht lichter en blauwer. Vervolgens bekijk ik de foto als geheel opnieuw en breng ik aanpassingen aan de voorgrond passend bij mijn nieuwe lucht.

Van donker en koud naar helder en zonnig

Vervang de lucht door een zonniger exemplaar!

Houd je helemaal niet van de lucht? Vervang het!

Open je foto in Adobe Photoshop (of een ander programma waarmee je de lucht kunt vervangen). Je hoeft de foto niet eens zelf in Photoshop te openen, klik gewoon op 'bestand' in het hoofdmenu, en kies 'Openen in Photoshop'.

Speel in Photoshop met de optie Sky Replacement. Om eerlijk te zijn: het is niet perfect. Ik heb moeite gehad om de lucht te vervangen door deze specifieke foto, en omdat de groenachtige tinten de horizon moeilijker te herkennen maken voor de AI-tool, is het een enorme puinhoop.

Voor sommige foto's is het echter supergemakkelijk!

Deze foto, gemaakt door Ákos Szabó, heeft een scherpe lijn aan de horizon, waardoor AI deze gemakkelijk kan oppikken. Vind je de lucht in het origineel een beetje saai? Nou, dan kunnen we het veranderen!

Klik in Photoshop op Bewerken > Hemelvervanging. Kies een lucht die je mooi vindt en bekijk de resultaten.

Vergeet de voorgrond niet

Vergeet niet op het menu 'Voorgrondaanpassingen' te klikken en de voorgrond dienovereenkomstig aan te passen. Een donkerdere lucht ziet er onnatuurlijk uit met een heldere en zonnige voorgrond.

Dus zoals je ziet is er voor een beginner veel mogelijk bij Photoshop en Lightroom. Speel met deze basisprincipes en breid gaandeweg uw kennis van de software uit.

Bedankt dat ik je mee mocht nemen op mijn reis naar zonnigere foto's! Het leren van Photoshop, Lightroom of andere software doe je meestal door gewoon een paar knoppen en schuifregelaars uit te proberen en te kijken waar je uitkomt. Voor de meer gespecialiseerde taken kun je blogs en video's gebruiken om je daar te brengen.

Volgende lezen

Bird photography – Tips from a pro