Vogelfotografie – Tips van een professional

Bird photography – Tips from a pro

Vogelfotografie – Wil je vogels schieten? Zolang je het maar met je camera doet: goed idee 🙂 Dit is wat je moet weten!

Onze geweldige ambassadeur Gustav Kiburg is een bekroond natuurfotograaf. Hij is waarschijnlijk het meest bekend om zijn adembenemende en zeldzame opnamen van de Europese ijsvogel. Gustav is een grote fan van vogels en heeft ons het een en ander geleerd over vogelfotografie.

Camerauitrusting en andere tips

Zonder het zelf te weten, bepaalt het dier dat je wil vastleggen de inhoud van je fototas. Bij de meeste wildlife-shoots moet je echt de tijd nemen en hopen dat het perfecte moment vanzelf komt. Als je een paar uur moet lopen of wachten, moet je natuurlijk een goed uitgeruste cameratas meenemen.

Lens

Als je op pad gaat voor een mooie dag vol vogelfotografie, neem dan bij voorkeur een 500-600mm lens mee. Vogels zitten meestal niet stil voor je lens, dus je zult flink moeten inzoomen om ze te fotograferen zonder ze te storen.

Camerabody

Je hebt niet per se de duurste professionele apparatuur nodig, maar onderschat niet hoe moeilijk/onmogelijk het is om goede foto’s van vogels te maken met goedkope apparatuur. Ten eerste zul je buiten zijn. Je uitrusting moet onder allerlei omstandigheden goed kunnen presteren. Een robuuste body is daarom geen overbodige luxe. Bekijk de onderstaande insteltips en heroverweeg de vereisten voor je camerabody.

Dit zijn de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van je body:

Hoge frame rate – Vogels hebben nogal eens de neiging te bewegen en kunnen elk moment wegvliegen, dus als je er eindelijk een ziet wil je in korte tijd veel foto’s kunnen maken, vooral als hij eindelijk eens iets interessants doet! High-end camera’s kunnen wel 10 foto’s in een seconde maken en de foto’s snel naar een geheugenkaart schrijven.

Megapixels – Beginners zijn vaak geobsedeerd door het aantal megapixels. Niet doen. Gewoon niet doen. 15-20 megapixels is genoeg.

Autofocus – Autofocus en de mogelijkheid om automatisch je onderwerp te volgen zijn belangrijk als je een vogel tijdens het vliegen probeert te fotograferen. De autofocus moet ook nog eens snel werken, omdat de afstand tussen jou en de vogel waarschijnlijk constant verandert.

Statief

Als je het meeste uit je (vaak dure) uitrusting wilt halen, gebruik dan een statief. Zonder statief krijg je geen perfecte scherpte.

“Ik geloof dat de grootste beperking de fotograaf is, niet de camera”

– Gustav Kiburg

Wat we hebben geleerd van Gustav Kiburg

Planning is belangrijk!

Bestudeer het dier – Zoek uit waar ze leven, wat ze eten, wanneer ze broeden, wat ze doen in verschillende tijden van het jaar, je moet het allemaal willen weten.

Controleer het weer – Het weertype heeft een grote invloed op je foto’s. Gustav houdt van bewolkte dagen, omdat de lucht dan eigenlijk net een reusachtige softbox is. Je krijgt er prachtige kleuren door. Als de zon weer tevoorschijn komt, neemt hij van de gelegenheid gebruik om dieren in de lucht te fotograferen.

Wees flexibel – Zoals eerder gezegd doen dieren wat ze willen. Je hebt je opname perfect gepland, maar dat is geen garantie dat het dier precies doet wat je verwacht. Daarom is flexibiliteit nodig. Misschien kun je toch de perfecte foto maken, ook al is die totaal anders dan je had verwacht.

Niet gelukt vandaag? Probeer het later opnieuw!

Als je de eerste keer niet geslaagd bent, kom dan een andere keer of dag terug. Natuurfotografie vergt veel geluk. Dat geldt nog steeds als je je opname perfect hebt gepland. Dieren doen wat ze willen!

Leer van je fouten

Als Gustav terugkijkt naar zijn eigen foto’s die hij jaren geleden heeft gemaakt, is hij niet onder de indruk. Dit is echter een goede zaak! Het betekent dat hij zijn vaardigheden als fotograaf heeft verbeterd en veel heeft geleerd. Dus voel je niet down als je dacht dat je foto een “perfect shot” was. maar daar nu anders over denkt.

Bekijk je foto’s in het echt

Gustav: Ik investeer veel tijd, energie en geld in mijn fotografie, net als veel andere fotografen. Ik investeer in reizen, in camera-apparatuur, in mijn computer en software voor het bewerken en kalibreren van mijn lenzen. Als ik tijdens een shoot in het wild snel door de foto’s op mijn camera blader, voel ik me geweldig als ik zie dat ik het moment heb vastgelegd zoals ik wilde. Als ik dan naar huis ga en die foto op mijn computer open, waar hij veel groter is, voel ik me nog beter. Maar toch, ik kijk alleen maar naar een digitale foto en een computerscherm kan foto’s mooier laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Pas als ik mijn foto’s afdruk en groot aan de muur hang, zie ik de echte kwaliteit van mijn fotografie en het beeld dat ik heb vastgelegd. Een scherm is te gemakkelijk. Ik wil mijn foto zien zoals hij echt is en dat intense moment herbeleven toen ik hem vastlegde. Dat kan niet digitaal. Alleen een grote fotoprint aan de muur voelt echt.

Kies het formaat van je Xpozer en geniet van je foto in het echt!

Volgende lezen

How to make photos sunnier